Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
Vega Arabisch: zoete aubergines met sumak-sesam

Foodies boekenclub: “Vega Arabisch”

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Herken je dat? Eindeloos op zoek naar dat ene kookboek waaruit je élk recept wilt maken. Foodies Boekenclub inspireert je! Op onze redactie staat een grote boekenkast, gevuld met honderden kookboeken. Stuk voor stuk nemen we ze mee naar huis om eruit te koken. Daardoor weten we als geen ander welke kookboeken niet mogen ontbreken bij jou thuis. Elke week kiezen we er eentje uit en vertellen we je alle ins & outs. Zo weet jij welke boeken je niet mag missen!

Vega Arabisch

In het nieuwe boek “Vega Arabisch” laat Mounir Toub zien dat de Midden-Oosterse keuken een echte groentekeuken is. Van courgette, aubergine en granaatappel tot pompoen, artisjok en ook de klassieke biet: in meer dan 90 gerechten spelen groenten de hoofdrol. Kleurrijk, smaakvol, een tikje exotisch en (merendeels) makkelijk: van zoete-aardappelwafels met labneh, olijvencake en baklavabuns tot falafelmacarons. En met de favoriete smaakmakers uit de Arabische keuken is het resultaat overheerlijk. Voor vegetariërs, flexitariërs en iedereen die gewoon lekker Arabisch wil eten!

Vega Arabisch

€ 27,50
cover Vega Arabisch

Mounir Toub

Misschien ken je deze chef al van zijn eerdere boeken of tv-programma’s. Daarnaast heeft Mounir Toub ook in verschillende restaurants in het zuiden van het land gewerkt. Zo heeft hij onder meer samengewerkt met Meesterkoks Margot Reuten en Eugene Swaelen. Hij weet zijn weg in de professionele keuken daardoor feilloos te vinden. Een volgende ambitie was om zijn kennis over te brengen op ander jong talent. Zijn HBO-diploma voor docent behaalde hij cum laude met een deeltijdopleiding.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Mounir over Vega Arabisch

Mounir vertelt over zijn nieuwe boek: “Ik ben een vleesliefhebber en ik kan intens genieten van bijvoorbeeld een bastilla met kip. Toch eten we bij ons thuis regelmatig vegetarisch. We doen dat dan niet uit een bepaalde overweging, maar omdat het zo uitkomt: we hebben aubergines over, bijvoorbeeld, of het recept bevat toevallig geen vlees.”

Zijn vorige boeken “Lekker Arabisch” en “Snel Arabisch” werden goed ontvangen, toch kwam er veel vraag naar vegetarische recepten. “Het was daarom ook helemaal niet lastig om te voldoen aan de vraag die ik vaak kreeg na het verschijnen van mijn vorige boeken, namelijk of ik ook vegetarische (hoofd)gerechten uit de Arabische keuken wilde delen”, vertelt Mounir. “Ik ben meteen inspiratie gaan verzamelen en probeerde thuis van alles uit. Kan ik zoete aardappel gebruiken als wafelbeslag? Hoe geef ik de populaire ‘biet Wellington’ van Gordon Ramsay een Marokkaanse twist?”

De antwoorden op die vragen vind je terug in zijn nieuwe boek “Vega Arabisch”, boordevol geweldige en maakbare vegetarische recepten. Om een inkijkje te geven mogen we drie recepten delen uit het nieuwe boek:

Zoete aubergines met sumak-sesam

Mounir: “Deze aubergines zien er misschien ingewikkeld uit, maar in werkelijkheid is het een kookkunstje met minder dan tien ingrediënten. Jij kunt dit!”

> naar het recept: zoete aubergines met sumak-sesam

Vega Arabisch: zoete aubergines met sumak-sesam

Sesam-tahinkoekjes met dulce de leche

Mounir: “Net als hummus gebruik ik tahin vaak als hartige smaakmaker, maar soms moet je jezelf uitdagen. Dus hop, het is zoet waar ik hem in stop. Perfect in combinatie met de dulce.”

> naar het recept: sesam-tahinkoekjes met dulce de leche

Sesam-tahinkoekjes met dulce de leche

Kuku sabzi

Mounir: “Als kind maakte mijn moeder vaak Spaans-Arabische tortilla, waar dit de Perzische variant van is. Mijn versie is er een met een berg kruiden en wat doperwten voor extra groenten. Hij is in no time tot het laatste puntje op, besaha!”

> naar het recept: kuku sabzi

Kuku sabzi

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!