Advertentie
Vega Arabisch
In het nieuwe boek “Vega Arabisch” laat Mounir Toub zien dat de Midden-Oosterse keuken een echte groentekeuken is. Van courgette, aubergine en granaatappel tot pompoen, artisjok en ook de klassieke biet: in meer dan 90 gerechten spelen groenten de hoofdrol. Kleurrijk, smaakvol, een tikje exotisch en (merendeels) makkelijk: van zoete-aardappelwafels met labneh, olijvencake en baklavabuns tot falafelmacarons. En met de favoriete smaakmakers uit de Arabische keuken is het resultaat overheerlijk. Voor vegetariërs, flexitariërs en iedereen die gewoon lekker Arabisch wil eten!
Mounir Toub
Misschien ken je deze chef al van zijn eerdere boeken of tv-programma’s. Daarnaast heeft Mounir Toub ook in verschillende restaurants in het zuiden van het land gewerkt. Zo heeft hij onder meer samengewerkt met Meesterkoks Margot Reuten en Eugene Swaelen. Hij weet zijn weg in de professionele keuken daardoor feilloos te vinden. Een volgende ambitie was om zijn kennis over te brengen op ander jong talent. Zijn HBO-diploma voor docent behaalde hij cum laude met een deeltijdopleiding.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Mounir over Vega Arabisch
Mounir vertelt over zijn nieuwe boek: “Ik ben een vleesliefhebber en ik kan intens genieten van bijvoorbeeld een bastilla met kip. Toch eten we bij ons thuis regelmatig vegetarisch. We doen dat dan niet uit een bepaalde overweging, maar omdat het zo uitkomt: we hebben aubergines over, bijvoorbeeld, of het recept bevat toevallig geen vlees.”
Zijn vorige boeken “Lekker Arabisch” en “Snel Arabisch” werden goed ontvangen, toch kwam er veel vraag naar vegetarische recepten. “Het was daarom ook helemaal niet lastig om te voldoen aan de vraag die ik vaak kreeg na het verschijnen van mijn vorige boeken, namelijk of ik ook vegetarische (hoofd)gerechten uit de Arabische keuken wilde delen”, vertelt Mounir. “Ik ben meteen inspiratie gaan verzamelen en probeerde thuis van alles uit. Kan ik zoete aardappel gebruiken als wafelbeslag? Hoe geef ik de populaire ‘biet Wellington’ van Gordon Ramsay een Marokkaanse twist?”
De antwoorden op die vragen vind je terug in zijn nieuwe boek “Vega Arabisch”, boordevol geweldige en maakbare vegetarische recepten. Om een inkijkje te geven mogen we drie recepten delen uit het nieuwe boek:
Zoete aubergines met sumak-sesam
Mounir: “Deze aubergines zien er misschien ingewikkeld uit, maar in werkelijkheid is het een kookkunstje met minder dan tien ingrediënten. Jij kunt dit!”
> naar het recept: zoete aubergines met sumak-sesam
Sesam-tahinkoekjes met dulce de leche
Mounir: “Net als hummus gebruik ik tahin vaak als hartige smaakmaker, maar soms moet je jezelf uitdagen. Dus hop, het is zoet waar ik hem in stop. Perfect in combinatie met de dulce.”
Kuku sabzi
Mounir: “Als kind maakte mijn moeder vaak Spaans-Arabische tortilla, waar dit de Perzische variant van is. Mijn versie is er een met een berg kruiden en wat doperwten voor extra groenten. Hij is in no time tot het laatste puntje op, besaha!”
> naar het recept: kuku sabzi
Lees ook:
Onze tips
Alles over het nieuwste boek van Donna Hay: “Too Easy”, inclusief recepten!
Alles over ‘Herman kookt terug’ en waarom dit zo veel meer dan een kookboek is…
Alles over het nieuwe kookboek “Bij Meera aan tafel”, inclusief recepten!
Alles over het kookboek “Veggilaine”, inclusief recepten natuurlijk!
Dit zijn de beste kookboeken van 2024
Foodies boekenclub: “ZOETE ZOOI.”
Dit zijn de beste kerst kookboeken vol inspiratie
Sneak peek: exclusieve recepten uit Jamie Olivers nieuwste boek!
Thomas Panterpoes over zijn nieuwe kookboek: “Ik wil mijn recepten voor iedereen toegankelijk maken.”
Foodies boekenclub: “All Day Goodness”
Het nieuwste boek van Jamie Oliver: ‘Simply Jamie’ is uit!
Foodies boekenclub: “Het vega slowcookerboek”
Foodies boekenclub: “IJs & Co 2.0”
Foodies boekenclub: “Planken met een Indische twist”
Rukmini Iyer over Het Groene Kookboek: “Er zijn zoveel tips & trucs die ik wil delen”
Foodies boekenclub: “Het Groene Kookboek” van Rukmini Iyer
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.