Verse kersen zijn bij ons favoriet. Het enige nadeel is dat je ze moet ontpitten. Dit kan soms best een tijdrovend klusje zijn met vieze vingers als gevolg. Kan dat niet makkelijker? Ja zeker, daarom delen we tips voor kersen ontpitten.
Kersen ontpitten
Het kersenseizoen is in volle gang. Daar plukken wij graag de vruchten van en verwerken ze in zoet gebak en frisse salades. Dat is hartstikke lekker, maar het ontpitten van kersen zorgt soms voor wat gedoe. Gelukkig zijn er een aantal handige trucs voor supersnel kersen ontpitten. Wij delen welke!
Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Tip!
Shop een losse editie van Foodies Magazine al vanaf 6,50
Kersen ontpitten: zo doe je dat
Wil je snel kersen ontpitten? Dan heb je een hulpmiddel nodig. Dit kan een klassieke kersenontpitter zijn, maar ook alledaagse voorwerpen zoals een rietje, paperclip of glazen fles. Plaats bijvoorbeeld een rietje aan de onderkant van de kers, waar eerst de steel zat. Duw het rietje voorzichtig door de kers, van onder naar boven, en het pitje zal aan de andere kant uit de kers schieten.
Een paperclip heeft hetzelfde effect. Wil je dit proberen? Buig dan een paperclip zo open dat het uiteinde een haakje vormt. Verwijder de steel van de kers en steek de haak van de paperclip in het onderste deel van de kers waar de steel zat. Duw het haakje voorzichtig tegen de pit en wrik het eruit. Zo makkelijk kan kersen ontpitten zijn!
Kersen ontpitten: de makkelijkste manier
De meest populaire, en eenvoudige, methode is kersen ontpitten met een fles. Dit doe je als volgt: verwijder de steel van de kers en plaats de kers op de hals van een lege fles, met de pit naar beneden.
Gebruik vervolgens een dunne stok, zoals een satéprikker, om de pit uit de kers te duwen. De pit valt rechtstreeks in de fles en je hebt een perfect ontpitte kers.
Recepten met kersen
Dus waar wacht je nog op? Pak een bakje verse kersen en ga aan de slag met het ontpitten. Met deze handige trucjes kun je in een mum van tijd van dit heerlijke zomerfruit genieten, zonder gedoe. Of je ze nu vers eet of verwerkt in deze heerlijke recepten met kersen:
MonChoutaart
Denk je aan MonChoutaart, dan denk je aan kersen. Het zomerfruit is dé traditionele smaakmaker en wij begrijpen maar goed waarom. De garnering is heerlijk zoet en sappig.
Warme pompoensalade met kersen, gekruide pompoenpitten en feta
Bij zomerfruit denk je misschien gelijk aan zoet, maar je kunt het ook heel goed in hartige gerechten verwerken. Wat denk jij van deze salade met kersen?
Radicchiosalade met ingemaakte kersen en gorgonzola
Stop kersen niet alleen in gebak, maar probeer ook eens deze spannende combinatie van zoetzure kersen met knapperige groenten en pittige Gorgonzola.
Onze tips
9x recepten met kersen
Is bevroren fruit minder gezond dan vers fruit?
Kersen ontpitten: zo doe je dat supersnel
10 tips om te gaan wecken met vers fruit en verse groenten
Alles wat je wilt weten over vlaai
10x de beste keukenhacks die je écht moet kennen
Aluminiumfolie in de airfryer: kan dit?
Met deze recepten maak je restjes jam makkelijk op!
Keukenhack: zo kun je hard ijs makkelijk scheppen
Aangekoekte airfryer schoonmaken: zo doe je dat
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.