Advertentie
Al onze recepten zijn gemaakt voor een specifiek aantal personen. Maar wat nou als je een klein of juist groot huishouden hebt? Dan kan je de recepten gewoon aanpassen. Want het is zonde als je te veel maakt en een deel van je maaltje in de prullenbak beland. Wij gaan voor no-waste en leggen je uit hoe je recepten kan halveren of verdubbelen zodat jij alle recepten voor het juiste aantal personen kan maken.
Iedere week de beste kooktips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Recepten aanpassen
Want kan je zomaar recepten verdubbelen of halveren? Natuurlijk kan dat! Het verschilt alleen wel per recept hoe nauw het komt. Zo zijn bakrecepten vaak heel precies en is het belangrijk dat je alle ingrediënten goed af weegt. Er zijn een aantal zaken waarop je moet letten. Denk hierbij aan de bereidingstijd, verhoudingen en de (oven)temperatuur.
Verhoudingen
Wanneer je recepten wilt aanpassen, is het heel belangrijk dat de verhoudingen gelijk blijven. Vooral bij bakrecepten moeten de aantallen vaak precies kloppen. Meten=weten. Reken dus goed uit hoeveel je van elk ingrediënt nodig hebt en schrijf het voor het gemak op. Zo kan je eenvoudig tijdens het koken even spieken en weet je altijd precies hoeveel je van elk ingrediënt nodig hebt. Houdt je hierdoor ingrediënten (deels) over? Bekijk dan eens onze artikelen met no-waste tips. Zo delen wij bijvoorbeeld tips met wat je kunt doen met restjes rijst, overgebleven aardappels en restjes kokosmelk.
Bereidingstijd & temperatuur
Bij bakken blijft de oventemperatuur vaak hetzelfde. Maar wanneer je de hoeveelheden in een recept aanpast, veranderd de bereidingstijd mee. Zo heb je bij kleinere hoeveelheden een kortere bereidingstijd en bij grotere hoeveelheden juist een langere bereidingstijd. Want hoe groter de massa hoe meer tijd je nodig hebt. Wel is dit een kwestie van gevoel en geen hard gegeven. Experimenteer er dus vooral op los maar houd je baksels goed in de gaten. Wanneer je het recept verdubbelt kun je het beste de gegeven bereidingstijd aanhouden en vervolgens per 5 minuten checken of het al gaar is. Heb je het recept juist gehalveerd? Dan kun je als maatstaaf de helft van de bereidingstijd aanhouden en daarna goed blijven checken. Helaas zijn niet alle recepten hiervoor geschikt. Zo kan een cake instorten wanneer je de oven te vroeg open doet. Ga op je gevoel af.
Aan de slag?
Heb je zin om met onze tips aan de slag te gaan? Probeer dan een van onze lekkere bakrecepten!
Zachte chocolade-amandelrepen
Appeltaart met banketbakkersroom
Peren-bastognecrumble
Onze tips
Spruitjes koken en bereiden: zo doe je dat
Zelf maken: guacamole dip
Column van Raghenie: de Hindostaanse eetcultuur
Gnocchi koken: zo doe je dat
Zalm op de huid bakken: zo doe je dat
Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips
7x verschillende soorten paddenstoelen om mee te koken
Zelf appelmoes maken: zo doe je dat op de ouderwetse manier
Overgebleven beurse appels? Deze heerlijke recepten maak je ermee!
Column van Raghenie: eten met pit
Appelflappen maken: zo doe je dat!
Broccoli bereiden: zo doe je dat
Stamppot maken: zo maak je hem nóg lekkerder
Zo kun je aardappels koken en bereiden
Het verschil tussen gewone aardappel en zoete aardappel: wat is gezonder?
Pompoensoorten: dit zijn de verschillen
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.