Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Keukenweegschaal

Zo kun je de hoeveelheid personen aanpassen bij (bak)recepten

Advertentie

Wist je dat er in Nederland jaarlijks miljarden kilo's voedsel verloren gaan? Dat is natuurlijk hartstikke zonde. Want waarom zou je voedsel weggooien als je er ook wat lekkers mee kan maken? Wij laten zien dat je echt nooit eten weg hoeft te gooien. Goed voor je portemonnee én het milieu. Elke dinsdag delen we de beste tips & tricks voor zo weinig mogelijk verspilling in je keuken.

Al onze recepten zijn gemaakt voor een specifiek aantal personen. Maar wat nou als je een klein of juist groot huishouden hebt? Dan kan je de recepten gewoon aanpassen. Want het is zonde als je te veel maakt en een deel van je maaltje in de prullenbak beland. Wij gaan voor no-waste en leggen je uit hoe je recepten kan halveren of verdubbelen zodat jij alle recepten voor het juiste aantal personen kan maken.

Iedere week de beste kooktips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Recepten aanpassen

Want kan je zomaar recepten verdubbelen of halveren? Natuurlijk kan dat! Het verschilt alleen wel per recept hoe nauw het komt. Zo zijn bakrecepten vaak heel precies en is het belangrijk dat je alle ingrediënten goed af weegt. Er zijn een aantal zaken waarop je moet letten. Denk hierbij aan de bereidingstijd, verhoudingen en de (oven)temperatuur.

Verhoudingen

Wanneer je recepten wilt aanpassen, is het heel belangrijk dat de verhoudingen gelijk blijven. Vooral bij bakrecepten moeten de aantallen vaak precies kloppen. Meten=weten. Reken dus goed uit hoeveel je van elk ingrediënt nodig hebt en schrijf het voor het gemak op. Zo kan je eenvoudig tijdens het koken even spieken en weet je altijd precies hoeveel je van elk ingrediënt nodig hebt. Houdt je hierdoor ingrediënten (deels) over? Bekijk dan eens onze artikelen met no-waste tips. Zo delen wij bijvoorbeeld tips met wat je kunt doen met restjes rijst, overgebleven aardappels en restjes kokosmelk.

kokos

Bereidingstijd & temperatuur

Bij bakken blijft de oventemperatuur vaak hetzelfde. Maar wanneer je de hoeveelheden in een recept aanpast, veranderd de bereidingstijd mee. Zo heb je bij kleinere hoeveelheden een kortere bereidingstijd en bij grotere hoeveelheden juist een langere bereidingstijd. Want hoe groter de massa hoe meer tijd je nodig hebt. Wel is dit een kwestie van gevoel en geen hard gegeven. Experimenteer er dus vooral op los maar houd je baksels goed in de gaten. Wanneer je het recept verdubbelt kun je het beste de gegeven bereidingstijd aanhouden en vervolgens per 5 minuten checken of het al gaar is. Heb je het recept juist gehalveerd? Dan kun je als maatstaaf de helft van de bereidingstijd aanhouden en daarna goed blijven checken. Helaas zijn niet alle recepten hiervoor geschikt. Zo kan een cake instorten wanneer je de oven te vroeg open doet. Ga op je gevoel af.

ovenstand recepten aanpassen

Aan de slag?

Heb je zin om met onze tips aan de slag te gaan? Probeer dan een van onze lekkere bakrecepten!

Zachte chocolade-amandelrepen

Appeltaart met banketbakkersroom

Appeltaart met banketbakkersroom

Peren-bastognecrumble

crumbles peer bastogne

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!