
Seizoensgroenten voor januari: pastinaak
Lees verder na de advertentie
Pastinaak smaakt het lekkerst als ‘ie geoogst wordt nadat de eerste koude periode is geweest. Deze wortelsoort mag dus met recht een échte seizoensgroente voor januari genoemd worden. Deze witte kanjer is het zoetere broertje van de welbekende oranje wortel. Met deze zoete, anijsachtige smaakmaker maak je de lekkerste purees. Een keer wat anders proberen? De groente is ook verrassend lekker in baksels. Probeer dit recept voor kruidige pastinaakcake met limoncello frosting eens!
Tip!

Elke maand nieuwe recepten en inspiratie met seizoensproducten ontvangen?
Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Wil je iedere week de kooktips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Seizoensgroenten voor januari: bloemkool
De witte koolsoort is oer-Hollands en niet uit onze keuken weg te denken. Bloemkool is dan ook een van de meest gegeten groenten van ons land. Omdat de groente vroeger vaak te gaar werd gekookt, heeft bloemkool onterecht een ietwat slecht imago. Gelukkig maakt deze koolsoort de laatste jaren weer zijn opmars op culinair gebied. Dat is niet gek want deze veelzijdige groente past door zijn toegankelijke smaak in veel gerechten. Geroosterde bloemkool staat dan ook steeds vaker op het menu. Probeer bijvoorbeeld ons recept voor geroosterde bloemkool met rozepeper-dressing. Wij zijn er gek op!
Seizoensgroenten voor januari: aardpeer
Aardpeer is een echte wintergroente en is in Nederland volop verkrijgbaar tussen oktober en februari. Al is de aardpeer in december op zijn best. Dit is dus dé maand om met deze groente aan de slag te gaan. Omdat dit letterlijk een vergeten groente is, is de kans groot dat je niet weet hoe die smaakt. De smaak van aardpeer doet denken aan die van een artisjok en is het best te omschrijven als zoet, aards en een beetje nootachtig. Zeker als je hem kookt komt de zoete smaak naar voren. Je maakt er bijvoorbeeld de heerlijkste soepen mee zoals onze aardpeersoep met dilleroom en zuurdesem-knoflooksoldaatjes.
Lees ook: wat is aardpeer en wat kun je ermee?
Veldsla
In soep, stamppot of salade, veldsla is een echte alleskunner. De groente is bij velen geliefd door zijn heerlijke nootachtige smaak. Daarbij geeft hij elk gerecht dat extra beetje groen. Vanaf januari is deze slasoort weer van eigen bodem beschikbaar. Vanaf deze maand kan je dus deze heerlijke salade met veldsla, bietjes en feta maken.
Winterpostelein
Winterpostelein is echt zo’n typische vergeten groente. En dat is jammer want de scherpe en lichtzure smaak past in veel gerechten zoals deze heerlijke wintersalade of in een stamppot. Postelein is het hele jaar door verkrijgbaar doordat de groente twee soorten kent: winter- en zomerpostelein. In het begin van het jaar ligt de winter variant natuurlijk bij ons op ’t bord. Probeer deze groene groente eens want hij is heerlijk en gezond. Zo bevat postelein bevat meer ijzer dan spinazie en zit de groente boordevol vitamines en mineralen.
Onze tips

Seizoensgroenten in mei: dit moet je eten

Pizzadeeg bewaren: zo doe je dat

Zelf focaccia maken: zo doe je dat

Bloemkool koken: zo doe je dat

6x Spaanse drankjes die je deze zomer wil proberen

Dit zijn dé allerlekkerste poké bowl sauzen en toppings

BBQ boodschappen: dit heb je nodig per persoon

Aardbeien bewaren: zo houd je ze langer vers

Van pasta tot tomaat: wanneer gebruik je welk product?

Airfryer voorverwarmen: moet dat en hoe doe je het?

Zo maak je zelf oranjebitter, proost!

Paaseitjes over? Dit maak je ermee!

Saus te dun geworden? Dit is de manier om je saus in te dikken

Asperges in de airfryer: do or don’t?

Van buffel tot bol: zo maak je mozzarella

Is Grana Padano Parmezaanse kaas? Zo zit het!
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.