
In recepten voor taarten en desserts kom je in de ingrediëntenlijst weleens vanille-extract tegen. Natuurlijk kun je vanillemerg gebruiken voor de smaak, maar dit moet wel even trekken in warme vloeistof en niet elk recept leent zich hiervoor. Daarom maken we zelf: vanille extract.
Lees verder na de advertentie
Vanille extract
Een extract kun je gemakkelijk toevoegen en bijvoorbeeld ook gebruiken in cocktails. Voor het maken van een extract gebruik je alcohol: de smaakstoffen van de vanille lossen hierin op. De vanilletinctuur is na het trekken zo intens van smaak dat je maar enkele druppels nodig hebt in een cake of pudding. De smaak te pakken gekregen? Je kunt van verschillende ingrediënten een extract maken, bijvoorbeeld van amandelen of koffiebonen. Het leuke aan een extract is dat het ontzettend lang goed blijft, dus een rij flesjes met verschillende smaken in je keukenkastje is ideaal om op voorraad te hebben. Koffie-extract is bijvoorbeeld een mooie smaakversterker in chocoladegebak en amandelextract doet het goed in Italiaanse of Marokkaanse koekjes.
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Aan de slag!
Gebruik een schone, met kokend water uitgespoelde pot of fles. Snijd 2 vanillepeulen van goede kwaliteit open. Doe de peulen in de pot en vul aan met 100 ml wodka of rum. Sluit de pot, schud een paar keer en zet hem ca. 8 weken weg. Schud hem twee keer per week. Je kunt het extract steeds weer aanvullen met alcohol, want de peulen blijven nog lang hun smaak afgeven. En heb je vanillemerg gebruikt en de peul over? Ook die stop je er gewoon bij of maak je vanillesuiker van. De peulen stop je in een pot met basterdsuiker en zo spaar je al je peulen op totdat je vanillesuiker hebt. Tip: leuk om als cadeautje te geven in een weckpot met een mooie strik erom heen!
De slag te pakken nu?
Duik de keuken in en bak je eerste recepten met je homemade vanille extract!
Cobbler met perzik en vanille
> naar het recept: cobbler met perzik en vanille
Appeltaart met frangipane en butterscotch
Mascarponesoesjes met ahornkaramel
> naar het recept: mascarponesoesjes met ahornkaramel
Lees ook:
Onze tips

Kerntemperatuur kip: zo check je of hij gaar is zonder te snijden

Spaanse sangria maken: tips & recepten

Juli op z’n best: dit zijn de groenten en fruit van het seizoen

Van zure room tot crème fraîche: alle soorten room uitgelegd

Kersen ontpitten: zo doe je dat supersnel

Dit is waarom je kersen nooit in de koelkast moet bewaren

Dit is de perfecte temperatuur voor de barbecue (en zo hou je ‘m stabiel)

Bubbels met een budget: bestaat er ook goedkope champagne?

Zuid-Amerikaanse klassieker: dit moet je weten over ceviche

Wat is maple syrup en wat kun je ermee?

Spinazie koken: zo doe je dat

Zo houd je fruitvliegjes weg uit je keuken: 10 slimme tips

De marinadehack die iedere BBQ-liefhebber moet kennen

Waarom jouw kip van de BBQ altijd droog is (en hoe je het oplost)

Van sangria tot clara: deze Spaanse drankjes moet je proeven

Jord Althuizen: “Deze BBQ basics mag je niet missen”
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.