
Het is de Italiaan een doorn in het oog – spaghetti oprollen op een lepel, of erger nog: in stukjes snijden. Maar hoe moet het dan wel? Een lesje Italiaanse etiquette, van pasta koken tot eten.
Lees verder na de advertentie
Pasta koken
Het begint al in de supermarkt. Kies pasta van durumtarwe. Dit is gezonder en heeft een stevige bite.
- Pasta koken gebeurd áltijd in ruim water, ga uit van 1 liter per 100 gram pasta per persoon.
- Voeg een eetlepel zout toe (geen olijfolie) en voeg de pasta toe als het water kookt. Roer even door wanneer het water opnieuw aan de kook is.
- Kook de pasta al dente, beetgaar. Giet de pasta meteen af en verwerk hem direct. Zoals een Italiaans gezegde luidt: la pasta non aspetta. Oftewel, de pasta wacht niet.
Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?
Pasta eten: zo doe je dat
In Italië wordt pasta hoofdzakelijk als primo piatto (voorgerecht) gegeten. Een portie is dan ook veel kleiner, ongeveer 50-70 gram pasta per persoon. Maar hoe ga je een bord pasta te lijf? Antonio Carluccio legt het goed uit in zijn boek Eerlijk Italiaans: “Eet lange pasta, zoals spaghetti, alleen met een vork: til een paar slierten pasta van het bord, maak een beetje ruimte aan de zijkant van het bord, zet de vork op de punten neer en begin te draaien.” Volgens Carluccio is slurpen toegestaan, maar helaas alleen voor kinderen.

Dit doe je fout bij het koken van pasta

Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.
Onze tips

Jackfruit is dé vleesvervanger voor stoofgerechten (en zo gebruik je ‘m)

Dit zijn de keukentools die jouw kerst écht makkelijker maken

Kruidnoten bakken: zo doe je dat

Zelf gevulde speculaas maken: zo doe je dat

Zo maak je thuis een plantaardige steak die zelfs vleeseters verrast

Slechts 0,1% van alle Italiaanse wijn komt hiervandaan

Dit zijn dé gouden tips voor het binden van een stoofpot

Zelf groentesoep maken? Met deze tips lukt het altijd (zelfs zónder zakjes)

Misselijk maar toch iets eten? Deze recepten helpen écht

Zo maak je de perfecte Halloween-pompoen (zonder geklieder)

Zo maak je de lekkerste rode kool: koken en bereiden

9x de lekkerste sauzen voor bij biefstuk

Koken zonder alcohol: zo vervang je drank in klassieke gerechten

Varkenshaas bakken: met deze tips kan het niet mislukken

Dit zijn de seizoensgroenten en -fruit in oktober

7 soorten paddenstoelen om mee te koken (+ recepten)

Roxanne
Vindt de supermarkt de vervelendste plek op aarde. Kan geen recept maken zonder er haar eigen draai aan te geven – wat vaak resulteert in een totaal ander gerecht. Vindt een curry altijd een goed idee en gaat zo vaak mogelijk naar Kroatië voor cevapcici. Was webredacteur van 2019 tot 2021.



