Van karper tot KFC: dit zijn de meest bijzondere kerstgerechten van over de hele wereld
Advertentie
Kerstgerechten van over de hele wereld
Van karper tot gans, in veel landen hebben ze hele andere kersttradities dan dat wij in Nederland hebben. Ben je benieuwd wat ze eten tijdens kerst in Japan, Tsjechië of Italië? Lees dan snel verder en ontdek kerstgerechten van over de hele wereld!
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Japan: Fried chicken
We trappen af met een van de meest bijzondere kerstgerechten van over de hele wereld. De Japanse keuken staat bekend als een van de beste in de wereld. Minimalistisch, puur en op basis van ingrediënten van de hoogste kwaliteit. Toch eten de meeste Japanners met kerst fastfood, de beroemde gefrituurde kip van de KFC om precies te zijn. Hoe is deze bijzondere kersttraditie tot stand gekomen? Tot de jaren ’70 hadden ze in Japan eigenlijk geen echte kersttraditie. Daar heeft de bekende Amerikaanse fastfoodketen op ingespeeld met een slimme marketingcampagne. De slogan was dat een grote bucket van KFC juist hetgeen was wat je in huis moest halen met kerst. De campagne had een enorm succes en zo bestellen jaarlijks miljoenen Japanners nog steeds gefrituurde kip op de kerstavond. KFC heeft het tijdens de feestdagen zelfs zo druk dat je je bestelling al twee maanden van tevoren moet plaatsen.
Engeland: Christmas pudding
In Groot-Brittannië kunnen ze zich geen kerstdiner voorstellen zonder deze zoete afsluiter: de traditionele kerstpudding. Het is een behoorlijk zwaar dessert dat vooral uit rozijnen en krenten bestaat. In de pudding zitten traditioneel speculaaskruiden, citrusschil en amandelen verwerkt en er gaat ook een flinke hoeveelheid drank zoals sherry of brandy in. Het originele recept bevat precies dertien ingrediënten die Jezus Christus en zijn twaalf discipelen moeten symboliseren. Volgens de traditie moet ieder gezinslid tijdens de bereiding één keer door het beslag roeren en daarbij een wens doen. Ook verstoppen sommige mensen een zilveren muntje in het beslag. Wie het muntje tijdens het kerstdiner in zijn stukje aantreft, zou het komende jaar veel geluk hebben. Vind je het een leuke traditie? Met dit recept kun je de pudding dit jaar ook maken.
Tsjechië: Gefrituurde karper met aardappelsalade
Wait, what? Een karper kun je toch niet eten? In Nederland staat karper bekend als siervis voor in de vijver, niet als een lekkere vis om te eten. Maar in Tsjechië, Polen en andere landen in het Centraal-Europa wordt karper gezien als een echte delicatesse. En terwijl Nederlanders nog druk zijn met het samenstellen van het perfecte kerstmenu, is dat voor de meeste Tsjechen totaal geen issue. Zoals ieder jaar zullen ze namelijk bij het kerstdiner gefrituurde karper serveren. Vanwege de vele scherpe graten vervangen sommigen hem door een andere vis zoals zalm, maar ook gepaneerde schnitzels zijn populair bij het kerstdiner. Over het bijgerecht zijn de meningen doorgaans minder verdeeld: maar liefst 95% van de mensen serveert op de kerstavond traditionele Tsjechische aardappelsalade.
Nog meer kerstgerechten van over de hele wereld:
Italië: Panettone
Dit luchtige, zoete brood komt oorspronkelijk uit Milaan. Panettone herken je direct aan zijn typische vorm, het brood is heel hoog en rond. Het brood is gemaakt van gistdeeg en gevuld met rozijnen, gekonfijt fruit en noten. Het is eigenlijk het beste te vergelijken met onze kerststol. Veel Italianen eten het tijdens de kerstdagen en drinken daar graag een glas zoete wijn bij zoals Moscato. Voor een traditionele panettone heb je een speciale bakvorm nodig, maar met ons recept kun je ook deze panettonetulband maken.
Duitsland: Weihnachtsgans
Terwijl veel Europese landen van de Amerikanen de gevulde kalkoen hebben overgenomen, geven de Duitsers een voorkeur aan een andere grote vogel. Op 25 december serveren veel mensen namelijk de traditionele Weihnachtsgans oftewel hele gebraden gans. Dit gerecht is al eeuwen verbonden met de viering van Sint-Maarten en staat ook bekend als Sint-Maartensgans. Door de jaren heen is de traditie uitgebreid en werd de gans steeds vaker ook met kerst geserveerd. Traditioneel eet je bij de gans grote, ronde knoedels (Klöße) en gestoofde rodekool.
Latijns-Amerika: Tamales
Tamale is een traditioneel gerecht uit Latijns-Amerika dat bestaat uit zoete of hartige vulling ingepakt in mais- of bananenblad. De gevulde rolletjes worden vervolgens gegaard in de stoompan. In Guatemala, Costa Rica en andere landen van Latijns-Amerika is op 24 december iedereen druk bezig met het vullen en inpakken van tamales. Een kerst zonder deze lekkere kerstpakketjes is er gewoon ondenkbaar.
Noorwegen: Pinnekjøtt
Pinnekjøtt is een traditioneel Noors vleesgerecht dat vooral heel populair is om te serveren tijdens kerst. Eigenlijk zijn het een soort van spareribs, maar dan van schaap in plaats van varken. De ribben worden eerst gepekeld en gedroogd om ze langer houdbaar te maken. Voor het kerstdiner worden de ribben dan urenlang gestoomd boven een pan gevuld met water en berkentwijgen (pinne), daarom heet het gerecht ook pinnekjøtt. Traditioneel serveer je de ribben met aardappels en koolraappuree (kålrabistappe).
Lees ook: Populairste kerstgerechten – dit eten Nederlanders met kerst
Onze tips
Hoe eet je een tompouce: welk tompouce-type ben jij?
Vacature: accountmanager Foodies
WIN Foodies jubileumcadeautjes: WijnSpijs Wandeling
WIN Foodies jubileumcadeautjes: 10x Masterclass bij The Farm Kitchen’s Kookfabriek
WIN Foodies jubileumcadeautjes: 5x boek ‘Bridgerton Bijbel’
NIEUW: Foodies studio in hartje Nijmegen
WIN Foodies jubileumcadeautjes: 2x Cristel Castel’Pro Multiply koekenpan
Vers van de pers: Heinz Tomato Ketchup pickle en meer!
Martina Silbrníková
Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje.