Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
Cover voor Van karper tot KFC: dit zijn de meest bijzondere kerstgerechten van over de hele wereld

Van karper tot KFC: dit zijn de meest bijzondere kerstgerechten van over de hele wereld

Advertentie

Veel Nederlanders gaan met kerst gourmetten of een groot stuk vlees serveren zoals een rollade, gebraden kalkoen of beef wellington. Maar heb je je altijd al afgevraagd wat ze eigenlijk met kerst in andere landen eten? Wij hebben de meest bijzondere kerstgerechten van over de hele wereld voor je verzameld!

Kerstgerechten van over de hele wereld

Van karper tot gans, in veel landen hebben ze hele andere kersttradities dan dat wij in Nederland hebben. Ben je benieuwd wat ze eten tijdens kerst in Japan, Tsjechië of Italië? Lees dan snel verder en ontdek kerstgerechten van over de hele wereld!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Japan: Fried chicken

We trappen af met een van de meest bijzondere kerstgerechten van over de hele wereld. De Japanse keuken staat bekend als een van de beste in de wereld. Minimalistisch, puur en op basis van ingrediënten van de hoogste kwaliteit. Toch eten de meeste Japanners met kerst fastfood, de beroemde gefrituurde kip van de KFC om precies te zijn. Hoe is deze bijzondere kersttraditie tot stand gekomen? Tot de jaren ’70 hadden ze in Japan eigenlijk geen echte kersttraditie. Daar heeft de bekende Amerikaanse fastfoodketen op ingespeeld met een slimme marketingcampagne. De slogan was dat een grote bucket van KFC juist hetgeen was wat je in huis moest halen met kerst. De campagne had een enorm succes en zo bestellen jaarlijks miljoenen Japanners nog steeds gefrituurde kip op de kerstavond. KFC heeft het tijdens de feestdagen zelfs zo druk dat je je bestelling al twee maanden van tevoren moet plaatsen.

kerstgerechten van over de hele wereld

Engeland: Christmas pudding

In Groot-Brittannië kunnen ze zich geen kerstdiner voorstellen zonder deze zoete afsluiter: de traditionele kerstpudding. Het is een behoorlijk zwaar dessert dat vooral uit rozijnen en krenten bestaat. In de pudding zitten traditioneel speculaaskruiden, citrusschil en amandelen verwerkt en er gaat ook een flinke hoeveelheid drank zoals sherry of brandy in. Het originele recept bevat precies dertien ingrediënten die Jezus Christus en zijn twaalf discipelen moeten symboliseren. Volgens de traditie moet ieder gezinslid tijdens de bereiding één keer door het beslag roeren en daarbij een wens doen. Ook verstoppen sommige mensen een zilveren muntje in het beslag. Wie het muntje tijdens het kerstdiner in zijn stukje aantreft, zou het komende jaar veel geluk hebben. Vind je het een leuke traditie? Met dit recept kun je de pudding dit jaar ook maken.

Tsjechië: Gefrituurde karper met aardappelsalade

Wait, what? Een karper kun je toch niet eten? In Nederland staat karper bekend als siervis voor in de vijver, niet als een lekkere vis om te eten. Maar in Tsjechië, Polen en andere landen in het Centraal-Europa wordt karper gezien als een echte delicatesse. En terwijl Nederlanders nog druk zijn met het samenstellen van het perfecte kerstmenu, is dat voor de meeste Tsjechen totaal geen issue. Zoals ieder jaar zullen ze namelijk bij het kerstdiner gefrituurde karper serveren. Vanwege de vele scherpe graten vervangen sommigen hem door een andere vis zoals zalm, maar ook gepaneerde schnitzels zijn populair bij het kerstdiner. Over het bijgerecht zijn de meningen doorgaans minder verdeeld: maar liefst 95% van de mensen serveert op de kerstavond traditionele Tsjechische aardappelsalade.

kerstgerechten van over de hele wereld

Nog meer kerstgerechten van over de hele wereld:

Italië: Panettone

Dit luchtige, zoete brood komt oorspronkelijk uit Milaan. Panettone herken je direct aan zijn typische vorm, het brood is heel hoog en rond. Het brood is gemaakt van gistdeeg en gevuld met rozijnen, gekonfijt fruit en noten. Het is eigenlijk het beste te vergelijken met onze kerststol. Veel Italianen eten het tijdens de kerstdagen en drinken daar graag een glas zoete wijn bij zoals Moscato. Voor een traditionele panettone heb je een speciale bakvorm nodig, maar met ons recept kun je ook deze panettonetulband maken.

panettonetulband

Duitsland: Weihnachtsgans

Terwijl veel Europese landen van de Amerikanen de gevulde kalkoen hebben overgenomen, geven de Duitsers een voorkeur aan een andere grote vogel. Op 25 december serveren veel mensen namelijk de traditionele Weihnachtsgans oftewel hele gebraden gans. Dit gerecht is al eeuwen verbonden met de viering van Sint-Maarten en staat ook bekend als Sint-Maartensgans. Door de jaren heen is de traditie uitgebreid en werd de gans steeds vaker ook met kerst geserveerd. Traditioneel eet je bij de gans grote, ronde knoedels (Klöße) en gestoofde rodekool.

Latijns-Amerika: Tamales

Tamale is een traditioneel gerecht uit Latijns-Amerika dat bestaat uit zoete of hartige vulling ingepakt in mais- of bananenblad. De gevulde rolletjes worden vervolgens gegaard in de stoompan. In Guatemala, Costa Rica en andere landen van Latijns-Amerika is op 24 december iedereen druk bezig met het vullen en inpakken van tamales. Een kerst zonder deze lekkere kerstpakketjes is er gewoon ondenkbaar.

kerstgerechten van over de hele wereld

Noorwegen: Pinnekjøtt

Pinnekjøtt is een traditioneel Noors vleesgerecht dat vooral heel populair is om te serveren tijdens kerst. Eigenlijk zijn het een soort van spareribs, maar dan van schaap in plaats van varken. De ribben worden eerst gepekeld en gedroogd om ze langer houdbaar te maken. Voor het kerstdiner worden de ribben dan urenlang gestoomd boven een pan gevuld met water en berkentwijgen (pinne), daarom heet het gerecht ook pinnekjøtt. Traditioneel serveer je de ribben met aardappels en koolraappuree (kålrabistappe).

Lees ook: Populairste kerstgerechten – dit eten Nederlanders met kerst

Profielfoto van

Martina Silbrníková

Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!