Je gelooft nooit wat mensen wereldwijd met kerst eten: van karper tot KFC!
Veel Nederlanders gaan met kerst gourmetten of een groot stuk vlees serveren zoals een rollade, gebraden kalkoen of beef wellington. Maar heb je je altijd al afgevraagd wat ze eigenlijk met kerst in andere landen eten? Wij hebben de meest bijzondere kerstgerechten van over de hele wereld voor je verzameld!
Het grote kerstnummer
De unieke editie van 2024€ 12.50- 90+ kerstrecepten
- Mix-and-matchkerstmenu
- Inclusief Jamie Oliver recepten
Kerstgerechten van over de hele wereld
Van karper tot gans, in veel landen hebben ze hele andere kersttradities dan dat wij in Nederland hebben. Ben je benieuwd wat ze eten tijdens kerst in Japan, Tsjechië of Italië? Lees dan snel verder en ontdek kerstgerechten van over de hele wereld!
Japan: Fried chicken
We trappen af met een van de meest bijzondere kerstgerechten van over de hele wereld. De Japanse keuken staat bekend als een van de beste in de wereld. Minimalistisch, puur en op basis van ingrediënten van de hoogste kwaliteit. Toch eten de meeste Japanners met kerst fastfood, de beroemde gefrituurde kip van de KFC om precies te zijn.
Hoe is deze bijzondere kersttraditie tot stand gekomen? Tot de jaren ’70 hadden ze in Japan eigenlijk geen echte kersttraditie. Daar heeft de bekende Amerikaanse fastfoodketen op ingespeeld met een slimme marketingcampagne. De slogan was dat een grote bucket van KFC juist hetgeen was wat je in huis moest halen met kerst. De campagne had een enorm succes en zo bestellen jaarlijks miljoenen Japanners nog steeds gefrituurde kip op de kerstavond. KFC heeft het tijdens de feestdagen zelfs zo druk dat je je bestelling al twee maanden van tevoren moet plaatsen.
Karaage (Japanse gefrituurde kip)
Je kan natuurlijk naar de KFC om gefrituurde kip te halen maar je maakt het thuis minstens net zo lekker!
Duitsland: Weihnachtsgans
Terwijl veel Europese landen van de Amerikanen de gevulde kalkoen hebben overgenomen, geven de Duitsers een voorkeur aan een andere grote vogel. Op 25 december serveren veel mensen namelijk de traditionele Weihnachtsgans oftewel hele gebraden gans. Dit gerecht is al eeuwen verbonden met de viering van Sint-Maarten en staat ook bekend als Sint-Maartensgans. Door de jaren heen is de traditie uitgebreid en werd de gans steeds vaker ook met kerst geserveerd. Traditioneel eet je bij de gans grote, ronde knoedels (Klöße) en gestoofde rodekool.
Engeland: Christmas pudding
In Groot-Brittannië kunnen ze zich geen kerstdiner voorstellen zonder deze zoete afsluiter: de traditionele kerstpudding. Het is een behoorlijk zwaar dessert dat vooral uit rozijnen en krenten bestaat. In de pudding zitten traditioneel speculaaskruiden, citrusschil en amandelen verwerkt en er gaat ook een flinke hoeveelheid drank zoals sherry of brandy in.
Het originele recept bevat precies dertien ingrediënten die Jezus Christus en zijn twaalf discipelen moeten symboliseren. Volgens de traditie moet ieder gezinslid tijdens de bereiding één keer door het beslag roeren en daarbij een wens doen. Ook verstoppen sommige mensen een zilveren muntje in het beslag. Wie het muntje tijdens het kerstdiner in zijn stukje aantreft, zou het komende jaar veel geluk hebben.
Tip!
Shop een losse editie van Foodies Magazine al vanaf 6,50
Kerstpudding met sherry
Vind je het een leuke traditie? Ga zelf aan de slag met dit heerlijke recept. Tip: heb je na feestdagen nog wat kerstpudding over? Maak van de restjes heerlijk zelfgemaakt roomijs.
Latijns-Amerika: Tamales
Tamale is een traditioneel gerecht uit Latijns-Amerika dat bestaat uit zoete of hartige vulling ingepakt in mais- of bananenblad. De gevulde rolletjes worden vervolgens gegaard in de stoompan. In Guatemala, Costa Rica en andere landen van Latijns-Amerika is op 24 december iedereen druk bezig met het vullen en inpakken van tamales. Een kerst zonder deze lekkere kerstpakketjes is er gewoon ondenkbaar.
Tsjechië: Gefrituurde karper met aardappelsalade
Wait, what? Een karper kun je toch niet eten? In Nederland staat karper bekend als siervis voor in de vijver, niet als een lekkere vis om te eten. Maar in Tsjechië, Polen en andere landen in het Centraal-Europa wordt karper gezien als een echte delicatesse. En terwijl Nederlanders nog druk zijn met het samenstellen van het perfecte kerstmenu, is dat voor de meeste Tsjechen totaal geen issue. Zoals ieder jaar zullen ze namelijk bij het kerstdiner gefrituurde karper serveren. Vanwege de vele scherpe graten vervangen sommigen hem door een andere vis zoals zalm, maar ook gepaneerde schnitzels zijn populair bij het kerstdiner. Over het bijgerecht zijn de meningen doorgaans minder verdeeld: maar liefst 95% van de mensen serveert op de kerstavond traditionele Tsjechische aardappelsalade.
Traditionele Tsjechische aardappelsalade (Bramborový salát)
Martina: “Deze salade is bijna overal lekker bij, maar voor mij is hij onlosmakelijk verbonden met kerst, daarom eet ik ‘m het liefst met vis. Het hoeft overigens geen karper te zijn, soms eet ik ‘m met zalm”
Noorwegen: Pinnekjøtt
Pinnekjøtt is een traditioneel Noors vleesgerecht dat vooral heel populair is om te serveren tijdens kerst. Eigenlijk zijn het een soort van spareribs, maar dan van schaap in plaats van varken. De ribben worden eerst gepekeld en gedroogd om ze langer houdbaar te maken. Voor het kerstdiner worden de ribben dan urenlang gestoomd boven een pan gevuld met water en berkentwijgen (pinne), daarom heet het gerecht ook pinnekjøtt. Traditioneel serveer je de ribben met aardappels en koolraappuree (kålrabistappe).
Italië: Panettone
Dit luchtige, zoete brood komt oorspronkelijk uit Milaan. Panettone herken je direct aan zijn typische vorm, het brood is heel hoog en rond. Het brood is gemaakt van gistdeeg en gevuld met rozijnen, gekonfijt fruit en noten. Het is eigenlijk het beste te vergelijken met onze kerststol. Veel Italianen eten het tijdens de kerstdagen en drinken daar graag een glas zoete wijn bij zoals Moscato.
Wil je ook iedere week de laatste foodtrends en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Panettone met chocolade
Panettone is een echt spektakelstuk en smaakt, zoals alles uit Italië, onwijs goed.
Ingrediënten
Bereiding
Roer de gist door 1 el lauwwarme melk tot hij opgelost is. Schenk de rest van de warme melk er vervolgens bij.
Meng de kristalsuiker met 3 geklutste eieren, de marsalawijn en de vanille in een grote kom. Meng de bloem met het zout in de kom van een staande mixer. Maak een kuiltje in het midden en schenk het eiermengsel en het gistmengsel erin. Kneed met de deeghaak ca. 10 minuten tot een glad, zacht deeg. Doe het deeg in een licht met olie ingevette, schone kom en laat afgedekt 1 uur en 30 minuten – 2 uur rij zen tot het in volume is verdubbeld.
Vet een diepe springvorm met losse bodem (20 cm Ø) in met olie en bekleed met bakpapier. Zorg dat het bakpapier ca. 10 cm boven de bovenste rand van de vorm uitkomt.
Stort het gerezen deeg op een licht met olie ingevet, schoon werkblad. Sla het deeg met ingevette handen een beetje terug. Bestrooi het deeg met de chocoladedruppels en kneed ze er kort doorheen. Vorm een bal van het deeg en leg hem in de springvorm. Laat losjes afgedekt nog ca. 1 uur rij zen tot het in volume is verdubbeld.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Bestrijk de bovenkant van het deeg met het laatste ei en bestrooi met het amandelschaafsel en de parelsuiker. Bak in 45-55 minuten goudbruin in het midden van de oven. Laat 10 minuten afkoelen in de springvorm. Verwijder de springvorm en laat de panettone volledig afkoelen op een rooster. De panettone blijft luchtdicht afgesloten in een bak of trommel tot 1 week goed.
© BBC Good Food / Immediate Media
Wil je ook iedere week de laatste foodtrends en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Onze tips
10x de lekkerste recepten voor pavlova
Aha! Dus daar komt de traditie van het kerstdiner vandaan
100% foolproof: stap-voor-stap de perfecte biefstuk bakken
10x een feestelijk kerst dessert voor de feestdagen
Dumplings, curry’s en meer: maak het met de nieuwe Foodies!
Starbucks introduceert deze nieuwe smaak
Nét geopend: een nieuwe blikviswinkel in Nederland
Zelfgebakken brood binnen 10 minuten: redden wij dat?
Martina Silbrníková
Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje. Was eindredacteur van 2020 tot 2023.