Foodies 02/2025
Aziƫ
cover Azie
koopmans brood uit de pan (eigen beeld)

Zelfgebakken brood binnen 10 minuten: redden wij dat?

In samenwerking met Koopmans

Bij de soep, curry of borrel: zelfgebakken (plat)brood maakt elke maaltijd net wat specialer en vullender. Maar we kunnen ons best voorstellen dat je niet elk moment tijd hebt om aan de bak te gaan. Gelukkig komt Koopmans met snelle oplossing hiervoor en wij testen het voor je uit!

Lees verder na de advertentie

Niets is lekkerder dan vers, zelfgemaakt brood. Het is een heerlijke aanvulling op elke maaltijd en het liefste zouden wij het elke dag wel eten. Maar iedereen weet: zelf brood bakken kan best een klusje zijn. Het deeg moet meestal een of twee keer rijzen, en de ingrediĆ«nten moeten tot op de gram kloppen. Na een lange werkdag heb je daar vaak geen tijd of puf meer voor. Maar wat nou als je binnen tien minuten platbrood op tafel kan zetten? De nieuwe producten ‘Brood uit de pan’ van Koopmans beloven dit mogelijk te maken. Benieuwd of het lukt? Lees dan snel verder!

Wil je ook iedere week de laatste foodtrends en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Brood uit de pan

Tip!

Koopmans belooft dat je met Brood uit de pan in een handomdraai je eigen vers gebakken platbrood in de pan bakt. Het enige wat je hoeft te doen is de bakmix samenvoegen met wat water en olie, het deeg kneden, verdelen in vier stukken en de broden kort in de pan bakken. Klinkt makkelijk toch? Om erachter te komen of het ook echt zo goed werkt, testen wij de producten voor je uit.

Brood uit de pan kent de volgende varianten: Naanbrood, Italiaans en Midden-Oosters. Hoewel je ze alle drie op dezelfde manier moet bereiden, verschillen ze wel van elkaar. Zo zien we in de ingrediƫntenlijst van de bakmix voor Naanbrood de bekende toevoegingen van yoghurt en nigellazaad terugkomen, bevat de Italiaanse variant tomaat en knoflook en de Midden-Oosterse mix een vleugje kaneel.

Italiaans brood

Om de (plat)broden goed met elkaar te kunnen vergelijken, bakken we alle drie de varianten vlak na elkaar. We beginnen met het Italiaanse platbrood en zodra we het pak openen, zijn we gelijk enthousiast omdat we de bekende kruidige geur van deze keuken ruiken. Daarna is het inderdaad heel simpel: we voegen wat water en olijfolie aan de bakmix toe, kneden het geheel goed door en verdelen het in stukken. We kunnen daarna gelijk verder want in tegenstelling tot het deeg van bekende broden als focaccia en ciabatta hoeft dit Italiaanse platbrood niet te rijzen. Hiermee lijkt de belofte voor platbrood binnen tien minuten echt uit te komen…

Brood bakken

Het deeg voelt goed aan en is eenvoudig om op te bollen en vervolgens plat te drukken. Van ons mogen de platbroden best een beetje robuust zijn en daarom werken we met onze handen. Wie graag wat preciezer werkt, kan er ook voor kiezen om een deegroller te gebruiken. Hiermee rol je de bollen gemakkelijk plat, wat volgens de verpakking belangrijk is. Het deeg mag niet meer dan vijf mm dik zijn, en wanneer we de platbroden Ć©Ć©n voor Ć©Ć©n in de pan leggen, begrijpen we waarom. Door de hitte rijzen de platbroden in de pan. Na slechts twee minuten bakken aan elke zijde, zijn de platbroden goudbruin aan de buitenkant en mooi luchtig van binnen. De timer staat nog niet eens op tien minuten!

Maar smaken die snelle broodjes wel een beetje? Ja zeker, de textuur zacht en fluffy en ook over de smaak zijn we te spreken. Deze is herkenbaar, kruidig en vooral erg lekker. We zien onszelf dit platbrood bij de meeste Italiaanse gerechten wel serveren. Wat denk je bijvoorbeeld van een romige tomatensoep, ā€˜ndujagarnalen of Italiaanse borrelplank?

En de rest?

Over het Italiaanse platbrood zijn we enthousiast. Maar geldt dat ook voor de andere twee? Zeker, ze zijn net zo makkelijk te maken. En ja, ook bij deze bakmixen redden we het binnen de tijd. Het scheelt natuurlijk dat we het Italiaanse platbrood al gemaakt hebben want het proces komt grotendeels overeen, al moet je bij het naanbrood net wat meer water toevoegen dan bij de andere bakmixen van Brood uit de pan. Ogenschijnlijk heeft dit verder geen effect. Het deeg voelt hierdoor niet anders aan dan bij de andere twee en het eindresultaat is ook net zo luchtig. Het naanbrood smaakt goed; lichtzuur naar yoghurt. Precies zoals we het gewend zijn van zelfgebakken naan, maar dan een stuk sneller. Na een lange werkdag maakt dit deze variant van Brood uit de pan de perfecte toevoeging bij een vlugge linzen-kokoscurry, kruidige dahl of Indiase maissoep met spinazie.

Brood beleggen

We sluiten de test af met een tip: beleg het platbrood eens met je favoriete ingrediĆ«nten. Zo hebben wij ons recept voor platbrood met geroosterde tomaten en kikkererwten met het naanbrood gemaakt, al kun je dit recept ook maken met het Midden-Oosterse platbrood. Deze is wat kruidiger van smaak, wat het gerecht goed kan hebben. Daarnaast is dit platbrood wat ons betreft misschien wel de mooiste van de drie doordat het lichtgeel gekleurd is. Dit komt door de toevoeging van het typisch Midden-Oosterse specerij ras el hanout. Dit maakt deze variant extra geschikt om te serveren wanneer er iemand bij je komt eten. Niemand zal doorhebben dat je maar heel eventjes in de keuken hebt gestaan…

Platbrood met geroosterde tomaten en kikkererwten

Platbrood met geroosterde tomaten en kikkererwten

Het Midden-Oosterse en naanbrood worden nog lekkerder met een kruidige saus en verse toppings!

Bekijk volledige recept

Ingrediƫnten

  • 250 g tomaten
  • 1 blik kikkererwten (Ć  400 g, uitgelekt en afgespoeld)
  • 2 el olijfolie (+ invetten)
  • 2 tl ras el hanout
  • zout en peper
  • 2 grote platbroden

Voor de yoghurt

  • 0.5 bosje munt
  • 0.5 bosje koriander
  • 300 ml griekse yoghurt
  • 1 klein teentje knoflook
  • sap van 1/2 citroen

Benodigdheden

  • blender
  • staafmixer

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op de grillstand. Snijd de tomaten grof. Verdeel de tomaten en kikkererwten over een ingevette bakplaat. Bedruip met de olijfolie en strooi er de ras el hanout en wat zout overheen. Meng alles goed door elkaar. Rooster de tomaat en kikkererwten ca. 10 minuten in de oven, schep na 5 minuten voorzichtig om. Houd de oven aan wanneer je de tomaten eruit haalt.

  2. Pluk een paar blaadjes van de munt en de koriander en houd apart. Doe verder alle ingrediƫnten voor de kruidenyoghurt in een blender of pureer met een staafmixer tot een gladde saus en breng op smaak met zout. Verwarm het platbrood kort in de nog hete oven. Bestrijk de platbroden met de kruidenyoghurt en verdeel er de geroosterde tomaat en kikkererwten over. Maak af met wat verse blaadjes munt en koriander.

Foto en receptuur: Willem van Santen

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!