
Met een dampende, goedgevulde pan paella maak je iedereen aan tafel blij. Of je nu kiest voor vis, vlees of met groenten, met deze paella recepten haal je het zonnetje in huis.
Lees verder na de advertentie
Paella is zonder twijfel een van de bekendste en lekkerste gerechten uit Spanje. Dit eenpansgerecht – op basis van rijst – komt oorspronkelijk uit Valencia en wordt traditioneel met kip en konijn gemaakt. Tegenwoordig zijn er talloze paella recepten om mee te variëren. Wij delen wat meer over de enige echte paella en delen een paar van onze favoriete variaties.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?
Paella
Tot op de dag van vandaag wordt de traditionele Valenciaanse paella beschouwd als de enige echte. Het gerecht bestaat uit rijst, stukjes kip, konijn, tomaat, witte bonen, snijbonen en saffraan. Langzaam gegaard in een geurige bouillon, wordt het vervolgens geserveerd in de pan, met een grote lepel, zodat je gezellig zelf aan tafel kunt opscheppen en genieten van dit heerlijke, authentieke gerecht. Zelf maken? Klik dan snel op het recept:

Paella valenciana
Ontrafel het geheim van de Spaanse paella en leer alles over de juiste ingrediënten en kooktechniek. Als kers op de taart delen we met jou het recept voor de enige echte paella – paella valenciana.
Kerst Tip

Op tijd besteld = voor kerst geleverd
Lees verder na de advertentie
Paella recepten
Zoals gezegd zijn er inmiddels enorm veel variaties op paella. Wat dacht je bijvoorbeeld van onderstaande recepten? Zo kun je eindeloos genieten van dit heerlijke Spaanse gerecht!

Paella de marisco
De meest bekende variant is paella de marisco die gemaakt wordt met zeevruchten. Garnalen, mosselen, inktvisjes: het zit er allemaal in! Leuk om te maken als weekendproject bijvoorbeeld.

Paella de verduras
Liever geen vlees of vis? Dan wordt dit jouw favoriet van het lijstje vol paella recepten. Met paprika, aubergine, tomaat en artisjok tover jij een heerlijke vega variant van het rijstgerecht op tafel. Gegarandeerd succes als je eters verwacht.

Paella met drie soorten bonen
Niet één, niet twee, maar drie soorten bonen trokken we uit onze voorraadkast voor de perfecte vegetarische paella. Dit recept bewijst dat je ook de lekkerste paella op tafel zet zonder vis en vlees toe te voegen.

Oven-paella met tomaten en olijven
Voor deze variant van paella doet je oven al het werk: makkelijk én foolproof! Serveer met de citroenpartjes en tabasco naar smaak.

Smoky paella met varkenshaas en paprika
Een niet zo bekende variant, maar zeker wel lekker! Met een gerookte smaak is deze paella net weer even anders dan normaal. Liever vegetarisch? Vervang het varkensvlees dan door tofu of aubergine.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?

Paella valenciana
Ontrafel het geheim van de Spaanse paella en leer alles over de juiste ingrediënten en kooktechniek. Als kers op de taart delen we met jou het recept voor de enige echte paella – paella valenciana.
Ingrediënten
Bereiding
Verhit een ruime paellapan* (ca. 45 cm Ø) op een passende hittebron zodat de pan gelijkmatig warm wordt. Giet de olijfolie in de pan en bak er de konijn- en kipreepjes op hoog vuur ca. 5 minuten rondom in. Week de saffraandraadjes intussen in een scheutje warm water.
Maak het midden van de pan vrij en strooi er het paprikapoeder in. Schep de gehakte tomaat direct op het paprikapoeder om te zorgen dat het niet verbrandt. Bestrooi het vlees met wat zout. Fruit nog 2 minuten.
Voeg nu de saffraandraadjes (met weekvocht) en de bouillon** toe en breng aan de kook. Laat ca. 10 minuten inkoken.
Voeg de snijbonen, de witte reuzenbonen en de rijst toe aan de pan. Roer het geheel door en zorg dat alles bedekt is met een laagje bouillon. Kook de paella ca. 10 minuten op hoog vuur, tot de rijst net boven de bouillon uitkomt. Zet het vuur laag en gaar de paella nog ca. 8 minuten. Zodra de rijst aan de randen en bodem begint aan te bakken, zet je het vuur uit en laat de paella nog 5 minuten rusten.
*Heb je geen paellapan? Gebruik dan een brede, zware koekenpan zónder antiaanbaklaag en verhit hem op de grootste pit van je fornuis of op de barbecue (in de zone van directe hitte).
**Afhankelijk van de warmtebron en de pan kan de hoeveelheid bouillon die je nodig hebt een beetje variëren. Je kunt een gedeelte van de bouillon achterhouden om eventueel toe te voegen als de bouillon is verdampt maar de rijst nog niet helemaal gaar is.
Receptuur: Willem van Santen
Onze tips

Restaurants in Valencia: de beste hotspots & tips

Van sangria tot clara: deze Spaanse drankjes moet je proeven

Deze feestelijke brunch recepten wil jij met kerst op tafel zetten

Zo maak je van één feeststol twee totaal verschillende trifles

De ultieme kerstklassiekers… maar dan zónder vlees (en niemand merkt het)

Deze recepten zorgen voor een onvergetelijke start van je kerstdiner

Dit is hoe jij stressvrij je boodschappen doet tijdens de feestdagen (en budgetproof)

Vergeet de standaard toetjes: deze kerstdesserts maak je met matcha

Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.



