Advertentie
Witte bonen in tomatensaus kennen we allemaal wel. Maar wist je dat je met deze heilige boontjes nog veel meer lekkere recepten kunt maken? Wij delen onze vijf favorieten!
Recepten met witte bonen
Bonen zijn de perfecte vleesvervangers: ze bevatten veel koolhydraten, eiwitten, b-vitamines en mineralen zoals ijzer en calcium. Ook barsten ze van de vezels, wat weer goed is voor je verzadiging, je darmen en je spijvertering. Zet dus gerust wat vaker bonen op het menu. Met deze heerlijke recepten met witte bonen is dat gelukkig geen enkele moeite!
Wil je iedere week de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Toscaanse witte bonen in tomatensaus met kabeljauw
Vooruit, we beginnen dit lijstje met recepten met witte bonen gewoon met de klassieke combinatie. Niet voor niets zijn witte bonen in tomatensaus zo populair. We geven het echter wel een nodige upgrade door er lekker veel smaakmakers en vis aan toe te voegen.
Pappardelle al ragu van witte bonen
De combinatie van ui, wortel en bleekselderij wordt ook wel ‘soffritto’ genoemd en vormt de basis van veel Italiaanse sauzen.
Ingrediënten
Bereiding
Verhit de olijfolie in een ruime pan en fruit er de ui, de wortel en de bleekselderij op laag vuur ca. 10 minuten in tot ze zacht zijn. Voeg de tomatenpuree, het venkelzaad en de rozemarijn toe en bak nog ca. 2 minuten verder.
Blus het geheel af met de wijn en laat ca. 3 minuten inkoken. Voeg de bouillon toe, breng het geheel aan de kook en laat ca. 20 minuten rustig sudderen. Kook intussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar in water met wat zout.
Voeg de bonen toe aan de saus en verwarm nog ca. 5 minuten op laag vuur. Giet de pasta af en bewaar wat van het kookvocht. Voeg de pasta en een scheut kookvocht toe aan de saus. Meng alles goed door elkaar en verwarm nog ca. 1 minuut. Breng op smaak met zout, peper en balsamico. Lekker met een groene salade.
foto’s en receptuur: Willem van Santen
Crostini met bonencrème, tuinbonen en krokante salie
We beloven je: dit is echt het laatste Italiaanse recept uit dit lijstje met recepten met witte bonen. Maar we konden je dit hapje niet onthouden. De combinatie is misschien wat onverwachts, maar daardoor des te leuker om te serveren bij de volgende borrel.
Tortilla met tofu en hummus van witte bonen
Een lekkere vegetarische en veganistische lunch, brunch of snack: een tortilla met tofu en hummus van witte bonen. Ook lekker met andere groenten.
Vega shepherd’s pie met savooiekool en witte bonen
Deze vegetarische variant van de Britse klassieker zit boordevol smaak dankzij de witte bonen en savooiekool. Voeg daar een rijke groentebouillon aan toe samen met champignons, lavas en aardappelpuree en stop dit in de oven. Succes is gegarandeerd!
Lees ook:
Onze tips
Savooiekool: wat is het + de lekkerste recepten
Alles over kumquat (+ heerlijke recept)
Venkelzaad: wat is het + de lekkerste recepten
Foelie: wat is het en waar gebruik je het voor?
Wat is chai en wat maak je ermee?
Wat is taaitaai en waar komt het vandaan?
Yuzu: wat is het + de lekkerste recepten
Ponzu: wat is het + heerlijke recepten
Mierikswortel: wat is het + de lekkerste recepten
Lavas: wat is het en waar gebruik je het voor?
Maismeel: wat is het + de lekkerste recepten
Gochujang: wat is het, waarmee vervangen + lekkerste recepten
Fenegriek: wat is het, waarmee vervangen + lekkerste recepten
Wat is havermout en wat kun je ermee?
Sriracha: wat is het voor saus en waar gebruik je het voor?
Wat is ricotta en wat kun je ermee?
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.