Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Pappardelle al ragu

5x recepten met witte bonen

Advertentie

Witte bonen in tomatensaus kennen we allemaal wel. Maar wist je dat je met deze heilige boontjes nog veel meer lekkere recepten kunt maken? Wij delen onze vijf favorieten!

Recepten met witte bonen

Bonen zijn de perfecte vleesvervangers: ze bevatten veel koolhydraten, eiwitten, b-vitamines en mineralen zoals ijzer en calcium. Ook barsten ze van de vezels, wat weer goed is voor je verzadiging, je darmen en je spijvertering. Zet dus gerust wat vaker bonen op het menu. Met deze heerlijke recepten met witte bonen is dat gelukkig geen enkele moeite!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
kabeljauw witte bonen tomatensaus

Toscaanse witte bonen in tomatensaus met kabeljauw

Vooruit, we beginnen dit lijstje met recepten met witte bonen gewoon met de klassieke combinatie. Niet voor niets zijn witte bonen in tomatensaus zo populair. We geven het echter wel een nodige upgrade door er lekker veel smaakmakers en vis aan toe te voegen.

Naar het recept
Pappardelle al ragu

Pappardelle al ragu van witte bonen

De combinatie van ui, wortel en bleekselderij wordt ook wel ‘soffritto’ genoemd en vormt de basis van veel Italiaanse sauzen.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

4 el olijfolie
1 grote ui – gesnipperd
1 grote wortel – fijngesneden
3 stengels bleekselderij – fijngesneden
2 el tomatenpuree
1 tl venkelzaad
3 takjes rozemarijn alleen de naaldjes – fijngehakt
200 ml rode wijn
400 ml groentebouillon
400 g pappardelle
zout en peper
400 g witte bonen blik – afgespoeld en uitgelekt
balsamico

Bereiding

  1. Verhit de olijfolie in een ruime pan en fruit er de ui, de wortel en de bleekselderij op laag vuur ca. 10 minuten in tot ze zacht zijn. Voeg de tomatenpuree, het venkelzaad en de rozemarijn toe en bak nog ca. 2 minuten verder.

  2. Blus het geheel af met de wijn en laat ca. 3 minuten inkoken. Voeg de bouillon toe, breng het geheel aan de kook en laat ca. 20 minuten rustig sudderen. Kook intussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar in water met wat zout.

  3. Voeg de bonen toe aan de saus en verwarm nog ca. 5 minuten op laag vuur. Giet de pasta af en bewaar wat van het kookvocht. Voeg de pasta en een scheut kookvocht toe aan de saus. Meng alles goed door elkaar en verwarm nog ca. 1 minuut. Breng op smaak met zout, peper en balsamico. Lekker met een groene salade.

foto’s en receptuur: Willem van Santen

Italiaans borrelen: crostini met bonencrème, tuinbonen en krokante salie

Crostini met bonencrème, tuinbonen en krokante salie

We beloven je: dit is echt het laatste Italiaanse recept uit dit lijstje met recepten met witte bonen. Maar we konden je dit hapje niet onthouden. De combinatie is misschien wat onverwachts, maar daardoor des te leuker om te serveren bij de volgende borrel.

Naar het recept
Tortilla met tofu en hummus van witte bonen,

Tortilla met tofu en hummus van witte bonen

Een lekkere vegetarische en veganistische lunch, brunch of snack: een tortilla met tofu en hummus van witte bonen. Ook lekker met andere groenten.

Naar het recept
Vega shepherd's pie met savooiekool en witte bonen

Vega shepherd’s pie met savooiekool en witte bonen

Deze vegetarische variant van de Britse klassieker  zit boordevol smaak dankzij de witte bonen en savooiekool. Voeg daar een rijke groentebouillon aan toe samen met champignons, lavas en aardappelpuree en stop dit in de oven. Succes is gegarandeerd!

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!