Advertentie
Snijbonen zijn lange platte peulvruchten met lange, platte peulen die gekookt als groente worden gegeten. Je kunt snijbonen dus koken, maar ook bijvoorbeeld in de wok kun je ze lekker bereiden. Hoe lang je snijbonen moet koken? Wij vertellen je er alles over.
Wat zijn snijbonen?
Snijbonen zijn lange, platte, groene bonen. De naam snijboon komt voort uit dat de bonen vroeger in schuine, dunne reepjes werden gesneden om de taaie draden in kleine stukjes te kunnen snijden. Vaak gebeurde dit met een speciale snijboonmolen. Tegenwoordig zijn echter de meeste rassen draadloos, waardoor dit niet per se meer nodig is.
Snijbonen klaarmaken: zo doe je dat
Heb je snijbonen uit je eigen moestuin geoogst? Of heb je een portie bij de groenteboer gescoord? Dan wil je vast weten hoe je deze ietwat ouderwetse snijbonen kunt klaarmaken. Allereerst moet je de bonen goed wassen. Met name als ze uit eigen tuin komen wil je goed al het zand eraf spoelen.
Snijbonen snijden
De volgende stap is het snijden. De puntjes van beide zijden kun je op een hele snelle manier van de snijbonen snijden. Vervolgens kun je de snijbonen in smalle dunne reepjes snijden. Dit gaat het beste met de keukenmachine of met een ouderwetse snijbonensnijder, zoals dit vroeger veel gebeurde. Tegenwoordig is dit niet meer per se noodzakelijk, omdat de huidige rassen niet meer van die taaie draden hebben.
Je kunt de bonen daarom ook heel laten of in grovere stukken snijden of breken. Vervolgens kun je de bonen koken of bijvoorbeeld wokken of bakken.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Hoe lang moet je snijbonen koken?
Bij het koken van snijbonen is de kooktijd afhankelijk van de grootte van de bonen. Logischerwijs moeten grote bonen langer koken dan kleine bonen of in stukjes gesneden bonen. Reken ca. 10-15 minuten en proef eventueel om te checken of ze gaar zijn.
Recepten met snijbonen
Met snijbonen kun je alle kanten op, dat zie je wel aan onderstaande recepten!
Snijbonen in romige kruidensaus
Naar het receptSnijbonen met kip in mosterd
Naar het receptGeblakerde snijbonen met bagna cauda
Naar het receptSnijbonen met chorizo en amandelen
Serveer de snijbonen met rijst of knapperig brood om er een hoofdgerecht van te maken.
Naar het receptSnijbonensalade met gepocheerd ei
Naar het receptOnze tips
Wortels koken: hoe lang doe je dat?
Hoelang eieren koken: van zachtgekookt tot hardgekookt
Spinazie koken: tips en recepten
Spruitjes koken: zo worden ze minder bitter
Dit zijn de lekkerste seizoensgroenten in mei
High tea: 9x recepten en alle do’s & don’ts
Tofu marineren: zo maak je tofu écht lekker
Aan de bak: dit zijn verschillende soorten deeg, bakpoeder en gist
Ouderwetse boterkoek bakken: tips en recept
Welke bloem is het meest geschikt om mee te bakken?
Zo kun je het beste salades bewaren & meenemen
De verschillende soorten peper op een rij
Anne Mebelder
Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?