Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
Wat is harissa

Wat is harissa en wat kun je ermee?

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Pesto, sambal en tomatensaus worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke smaakmakers die we minder vaak gebruiken. Zonde, want vaak zijn dit juist dé producten die je gerecht interessant maken. Vandaag vertellen we je dan ook alles over harissa. Want wat is harissa en wat maak je ermee?

Wat is harissa?

Als je wel eens in een Noord-Afrikaans land op vakantie bent geweest komt de saus van de afbeelding je vast bekend voor. Want daar krijg je harissa vaak geserveerd bij brood of een tajine. Maar wat is harissa eigenlijk? Het is een van oorsprong Tunesische saus, die wordt gemaakt van rode pepers, knoflook, zout, olie en verschillende kruiden. Het is eigenlijk de Noord-Afrikaanse versie van sambal. Je gebruikt harissa om je gerecht meer pit te geven.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar koop je harissa?

Bij de grotere supermarkten ligt harissa gewoon in de schappen. Vaak heb je verschillende soorten: een traditionele variant, een mildere versie en varianten waar iets extra’s aan is toegevoegd zoals rozen of citroen. Je kunt ook eens een kijkje nemen bij de Arabische winkel.

Kun je ook zelf harissa maken?

Jazeker! Zo kun je zelf harissa maken: Halveer 6 rode pepers en verwijder de zaadlijsten. Snijd de pepers fijn. Rooster 1 tl komijnzaad en 1 tl korianderzaad en maal ze fijn in een vijzel. Pel en snipper 2 teentjes knoflook. Maal alle ingrediënten met 1 tl zout en 1 el olijfolie in een vijzel of keukenmachine tot een fijne pasta. Breng op smaak met citroensap. Eet smakelijk!

Hoe smaakt harissa?

Nu we je vraag ‘Wat is harissa?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe het eigenlijk smaakt. We verklapten het al even, maar deze lekkere saus is het Noord-Afrikaanse broertje van sambal. Harissa is iets zoeter en geeft je gerecht net dat beetje extra pit.

Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?

Harissa uit pot bewaar je op een droge plek zonder direct zonlicht. De voorraadkast is hiervoor bijvoorbeeld geschikt. Na opening kun je het product meestal nog een dag of tien bewaren in de koelkast. Kijk op de verpakking voor de exacte datum en het bewaaradvies. Wil je zelfgemaakte harissa bewaren? Doe het in een schone, glazen pot die je goed af kunt sluiten en zet deze in de koelkast. Hier blijft je homemade saus zo’n 1 tot 2 weken goed.

Recepten met harissa

Wat kun je allemaal maken met harissa? De saus is enorm veelzijdig. Serveer hem aan tafel, om te dippen met brood, maak er een marinade van voor vlees of vis of roer eens een eetlepel door je soep. Zin om de keuken in te gaan? Maak dan een van deze heerlijke gerechten:

Geroosterde aubergines met knoflookyoghurt en harissaboter

Geroosterde aubergines met knoflookyoghurt en harissaboter

Serveer de aubergines met platbrood, heerlijk om in de knoflookyoghurt en harissaboter te dippen.

Naar het recept
Zalm met harissa en saffraanboter

Zalm met harissa en saffraanboter

In dit recept past de pittige smaak perfect bij de zachte saffraanboter. Daarnaast is het ook nog een relatief gezond recept door de voedingsstoffen die in zalm zitten. Eet smakelijk!

Naar het recept
geroosterde zoete aardappels kopiëren

Geroosterde zoete aardappels met harissayoghurt

Dit is een van onze persoonlijke favorieten! Door de zoete aardappels te roosteren en te vullen krijgen ze een hele andere dimensie qua smaak en consistentie.

Naar het recept
Slow 143 harissakip met bulgur

Harissakip met bulgur uit Slow

Deze kip kost wat werk, maar dat is het meer dan waard. Wat een geweldige en diepe smaken in één gerecht! Organiseer je een etentje voor vrienden? Met dit recept maak je gegarandeerd indruk.

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!