Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
Wat is harissa

Zelf harissa maken: zo doe je dat

Profielfoto van WillemWillem van Santen

Advertentie

Harissa is een Noord-Afrikaanse specerijenpasta die vleesgerechten een warm-zoete, pittige gelaagdheid geeft en het beste naar boven haalt in klassiekers als shakshuka. De van oorsprong Tunesische saus is perfect om je simpele maaltijd spannender mee te maken. Wil je zelf harissa maken? Dat kan!

Zelf harissa maken: de klassieke versie

De basis van de saus bestaat uit rode pepers, knoflook, zout, olie en verschillende kruiden. Als je zelf harissa gaat maken, kun je kiezen uit verschillende recepten. Dit is onze favoriet: Halveer 6 rode pepers en verwijder de zaadlijsten. Snijd de pepers fijn. Rooster 1 tl komijnzaad en 1 tl korianderzaad en maal ze fijn in een vijzel. Pel en snipper 2 teentjes knoflook. Maal alle ingrediënten met 1 tl zout en 1 el olijfolie in een vijzel of keukenmachine tot een fijne pasta. Breng op smaak met citroensap.

Iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Zelf harissa maken: variatie

Wil je een keer iets anders proberen? Maak dan eens de groene variant. Rooster 1 tl komijnzaad en 1 tl korianderzaad in een droge koekenpan. Doe het in een vijzel, laat afkoelen en maal het grof. Doe het mengsel in een keukenmachine. Hak 3 lente-uitjes en 1 teen knoflook grof en voeg ze samen met 2 jalapeño’s, ½ bosje koriander, ½ bosjes peterselie, het sap en de schil van 1 citroen, 4 el olijfolie, zout en peper toe aan het mengsel. Mix het glad. Voeg een scheutje water toe als de harissa te dik is. Lekker met gebakken aardappels.

Wat maak je met harissa?

Zin om een lekker recept te maken? We’ve got you covered! Probeer deze gerechten maar eens uit:

Zalm met harissa en saffraanboter

Zalm met harissa en saffraanboter

De smaken van zalm en saffraan gaan goed samen, zeker als je dit ook nog eens combineert met zelfgemaakte harissa. Probeer maar eens uit met dit fijne recept.

Naar het recept
geroosterde zoete aardappels kopiëren

Geroosterde zoete aardappels met harissayoghurt

Geroosterde aardappels heb je vast weleens gegeten, maar wat dacht je van geroosterde zoete aardappel? De zoete en diepe smaken gaan perfect samen met de harissayoghurt wat ons betreft.

Naar het recept
Slow 143 harissakip met bulgur

Harissakip met bulgur uit Slow

Kip, harissa en bulgur. Klinkt net zo lekker als dat het is, al is het misschien nog wel lekkerder zelfs.

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Willem van Santen

Chef & fotograaf

Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.

redactieshoot

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!