
Je gerecht op smaak brengen met lekkere kruiden doe je waarschijnlijk regelmatig, maar er zijn flink wat heerlijke smaakmakers die we te vaak links laten liggen. Zonde, want vaak zijn dit juist de ingrediënten die jouw gerecht een verrassende twist kunnen geven. Vandaag vertellen we je alles over nigellazaad. Want wat is nigellazaad en wat maak je ermee?
Lees verder na de advertentie
Wat is nigellazaad?
Het is de finishing touch van veel broden en ook in chutneys vind je hem vaak terug. Maar wat is nigellazaad eigenlijk? De smaakmaker komt oorspronkelijk uit India en wordt ook wel zwarte komijn genoemd. Laat je niet foppen, want het heeft niets te maken met de ‘gewone’ komijn die wij in Nederland goed kennen. Het zijn zwarte, driehoekige zaden van een eenjarige plant uit de ranonkel-familie, namelijk de Nigella Sativa. Vooral in de Midden-Oosterse en Indiase keuken wordt nigellazaad veel gebruikt. Je vindt hem ook terug in Bengaals vijfkruidenpoeder (panch phoron), samen met fenegriekzaad, komijnzaad, zwart mosterdzaad en venkelzaad.
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Lees verder na de advertentie
Waar koop je het?
Nigellazaad wint steeds meer aan populariteit, dus tegenwoordig ligt de smaakmaker bij de grotere supermarkten in de schappen. Kun je hem daar toch niet vinden? Neem dan eens een kijkje bij de toko. Online bestellen is uiteraard ook een optie. Dat kan bijvoorbeeld hier.
Lees verder na de advertentie
Hoe smaakt nigellazaad?
Nu we je vraag ‘Wat is nigellazaad?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe deze specerij smaakt. Het zaad heeft een sterke smaak en aroma. Je proeft tonen van ui, oregano en zwarte peper. Nigellazaad is een beetje pittig en veel foodies vinden dat hij ook een beetje nootachtig is.
Wat kun je er allemaal mee?
Lees verder na de advertentie
Het is heerlijk in Midden-Oosterse gerechten, om je vlees mee te kruiden of om je zelfgebakken brood mee af te maken. Je kunt het ook gebruiken in curry’s, dips of sauzen met yoghurt en in een dal. Ben je benieuwd geworden? Maak dan een van deze heerlijke recepten:

Dal met gevulde naan
Deze dal eet je als stevige soep met naanbrood, of als curry met witte rijst.

Taco met pittige kipsalade en avocado
Deze taco’s met pittige kipsalade en avocado vormen een snelle en superlekkere avondmaaltijd. De kip is net wat specialer doordat ‘ie gekruid is met chiliolie en de avocado is een fijne tegenhanger van de pit.

Viscurry met ananas en kokos
Ananas. Beleg je pizza ermee, en je hebt ruzie met de Italianen. In India zijn ze vriendelijker voor dit zomerse fruit. Zo is hij hartstikke welkom in een spicy viscurry
Onze tips

Wat is taaitaai en waar komt het vandaan?

Wat is artisjok en wat kun je ermee?

Parmigiano Reggiano: alles over de lievelingskaas van Napoleon

Koolraap: wat is het & lekkerste recepten

Wat is za’atar en wat kun je ermee?

Wat is okra en wat kun je ermee?

Wat is cottage cheese en wat kun je ermee?

Wat is mascarpone en wat kun je ermee?

Wat is paneer en wat kun je ermee?

Harissa: wat is het en waar gebruik je het voor?

Mirin: wat is het en waar gebruik je het voor?

Wat is sriracha en wat kun je ermee?

Wat zijn raapstelen en wat kun je ermee?

Wat is tofu en wat kun je ermee?

Wat is hoisinsaus en wat kun je ermee?

Wat is miso en wat kun je ermee?

Roxanne
Vindt de supermarkt de vervelendste plek op aarde. Kan geen recept maken zonder er haar eigen draai aan te geven – wat vaak resulteert in een totaal ander gerecht. Vindt een curry altijd een goed idee en gaat zo vaak mogelijk naar Kroatië voor cevapcici. Was webredacteur van 2019 tot 2021.


