Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Wat is harissa

Harissa: wat is het en waar gebruik je het voor?

Profielfoto van
BasBas Erkens

De Tunesische saus van je dromen: harissa. Van origine gemaakt van pepers, maar inmiddels in allerlei verschillende soorten en smaken verkrijgbaar. Weet jij alles over harissa en wat voor lekkers je er allemaal mee kunt maken? Ontdek het hier én ga aan de slag met onze favoriete recepten!

Lees verder na de advertentie

Wat is harissa?

Als je wel eens in een Noord-Afrikaans land op vakantie bent geweest komt de saus van de afbeelding je vast bekend voor. Want daar krijg je harissa vaak geserveerd bij brood of een tajine. Maar wat is harissa eigenlijk? Het is een van oorsprong Tunesische saus, die wordt gemaakt van rode pepers, knoflook, zout, olie en verschillende kruiden. Het is eigenlijk de Noord-Afrikaanse versie van sambal. Je gebruikt harissa om je gerecht meer pit te geven.

Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar koop je harissa?

Bij de grotere supermarkten ligt de saus gewoon in de schappen. Vaak heb je verschillende soorten: een traditionele variant, een mildere versie en varianten waar iets extra’s aan is toegevoegd zoals rozen of citroen. Je kunt ook eens een kijkje nemen bij de Arabische winkel of het natuurlijk zelf harissa maken!

Hoe smaakt harissa?

We verklapten het al even, maar deze lekkere saus is het Noord-Afrikaanse broertje van sambal. Harissa is iets zoeter en geeft je gerecht net dat beetje extra pit. Inmiddels zijn er dus verschillende varianten verkrijgbaar, zoals rozenharissa of een gerookte variant.

Deze regio is je nieuwe favoriet voor een culinaire stedentrip
Deze regio is je nieuwe favoriet voor een culinaire stedentrip

Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.

Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?

Harissa uit pot bewaar je op een droge plek zonder direct zonlicht. De voorraadkast is hiervoor bijvoorbeeld geschikt. Na opening kun je het product meestal nog een dag of tien bewaren in de koelkast. Kijk op de verpakking voor de exacte datum en het bewaaradvies. Wil je zelfgemaakte harissa bewaren? Doe het in een schone, glazen pot die je goed af kunt sluiten en zet deze in de koelkast. Hier blijft je homemade saus zo’n 1 tot 2 weken goed.

Kun je harissa vervangen?

Zeker kan dat. Gebruik hier dan dus bijvoorbeeld sambal, gojuchang, romesco saus of chilivlokken met olie en knoflook voor. Allemaal afhankelijk van hoe pittig je je gerecht wilt maken!

Recepten met harissa

De saus is enorm veelzijdig. Serveer hem aan tafel, om te dippen met brood, maak er een marinade van voor vlees of vis of roer eens een eetlepel door je soep. Zin om de keuken in te gaan? Maak dan een van deze heerlijke gerechten:

Geroosterde aubergines met knoflookyoghurt en harissaboter

Geroosterde aubergines met knoflookyoghurt en harissaboter

Serveer de aubergines met platbrood, heerlijk om in de knoflookyoghurt en harissaboter te dippen.

Naar het recept
Zalm met harissa en saffraanboter

Zalm met harissa en saffraanboter

In dit recept past de pittige smaak perfect bij de zachte saffraanboter. Daarnaast is het ook nog een relatief gezond recept door de voedingsstoffen die in zalm zitten. Eet smakelijk!

Naar het recept
geroosterde zoete aardappels kopiëren

Geroosterde zoete aardappels met harissayoghurt

Dit is een van onze persoonlijke favorieten! Door de zoete aardappels te roosteren en te vullen krijgen ze een hele andere dimensie qua smaak en consistentie.

Naar het recept
Slow 143 harissakip met bulgur

Harissakip met bulgur

Deze kip kost wat werk, maar dat is het meer dan waard. Wat een geweldige en diepe smaken in één gerecht! Organiseer je een etentje voor vrienden? Met dit recept maak je gegarandeerd indruk.

Naar het recept

Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!