
De Tunesische saus van je dromen: harissa. Van origine gemaakt van pepers, maar inmiddels in allerlei verschillende soorten en smaken verkrijgbaar. Weet jij alles over harissa en wat voor lekkers je er allemaal mee kunt maken? Ontdek het hier én ga aan de slag met onze favoriete recepten!
Lees verder na de advertentie
Wat is harissa?
Als je wel eens in een Noord-Afrikaans land op vakantie bent geweest komt de saus van de afbeelding je vast bekend voor. Want daar krijg je harissa vaak geserveerd bij brood of een tajine. Maar wat is harissa eigenlijk? Het is een van oorsprong Tunesische saus, die wordt gemaakt van rode pepers, knoflook, zout, olie en verschillende kruiden. Het is eigenlijk de Noord-Afrikaanse versie van sambal. Je gebruikt harissa om je gerecht meer pit te geven.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?
Waar koop je harissa?
Bij de grotere supermarkten ligt de saus gewoon in de schappen. Vaak heb je verschillende soorten: een traditionele variant, een mildere versie en varianten waar iets extra’s aan is toegevoegd zoals rozen of citroen. Je kunt ook eens een kijkje nemen bij de Arabische winkel of het natuurlijk zelf harissa maken!

Zelf harissa maken: zo doe je dat
Hoe smaakt harissa?
We verklapten het al even, maar deze lekkere saus is het Noord-Afrikaanse broertje van sambal. Harissa is iets zoeter en geeft je gerecht net dat beetje extra pit. Inmiddels zijn er dus verschillende varianten verkrijgbaar, zoals rozenharissa of een gerookte variant.

Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.
Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?
Harissa uit pot bewaar je op een droge plek zonder direct zonlicht. De voorraadkast is hiervoor bijvoorbeeld geschikt. Na opening kun je het product meestal nog een dag of tien bewaren in de koelkast. Kijk op de verpakking voor de exacte datum en het bewaaradvies. Wil je zelfgemaakte harissa bewaren? Doe het in een schone, glazen pot die je goed af kunt sluiten en zet deze in de koelkast. Hier blijft je homemade saus zo’n 1 tot 2 weken goed.
Kun je harissa vervangen?
Zeker kan dat. Gebruik hier dan dus bijvoorbeeld sambal, gojuchang, romesco saus of chilivlokken met olie en knoflook voor. Allemaal afhankelijk van hoe pittig je je gerecht wilt maken!
Recepten met harissa
De saus is enorm veelzijdig. Serveer hem aan tafel, om te dippen met brood, maak er een marinade van voor vlees of vis of roer eens een eetlepel door je soep. Zin om de keuken in te gaan? Maak dan een van deze heerlijke gerechten:

Geroosterde aubergines met knoflookyoghurt en harissaboter
Serveer de aubergines met platbrood, heerlijk om in de knoflookyoghurt en harissaboter te dippen.

Zalm met harissa en saffraanboter
In dit recept past de pittige smaak perfect bij de zachte saffraanboter. Daarnaast is het ook nog een relatief gezond recept door de voedingsstoffen die in zalm zitten. Eet smakelijk!

Geroosterde zoete aardappels met harissayoghurt
Dit is een van onze persoonlijke favorieten! Door de zoete aardappels te roosteren en te vullen krijgen ze een hele andere dimensie qua smaak en consistentie.

Harissakip met bulgur
Deze kip kost wat werk, maar dat is het meer dan waard. Wat een geweldige en diepe smaken in één gerecht! Organiseer je een etentje voor vrienden? Met dit recept maak je gegarandeerd indruk.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?
Onze tips

Zelf harissa maken: zo doe je dat

Wat is sambal en wat kun je ermee?

Recepten van Ottolenghi: 7x onze favorieten

15x eenpansgerechten: makkelijk, snel en ontzettend lekker

Wat is taaitaai en waar komt het vandaan?

Wat is artisjok en wat kun je ermee?

Parmigiano Reggiano: alles over de lievelingskaas van Napoleon

Koolraap: wat is het & lekkerste recepten

Wat is za’atar en wat kun je ermee?

Wat is okra en wat kun je ermee?

Wat is cottage cheese en wat kun je ermee?

Wat is mascarpone en wat kun je ermee?

Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.



