Advertentie
Italiaanse specialiteiten
We maken een ronde door Italië want iedere Italiaanse stad heeft wel zijn eigen specialiteiten. Zo bakken we focaccia uit Bari, maken we Romeinse artisjokken en sluiten de ronde af met een heerlijk dessert: affogato. Laat la dolce vita maar beginnen!
Iedere week de lekkerste Italiaanse recepten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Focaccia barese
We starten de ronde met Italiaanse specialiteiten in Bari. Hier bakken ze namelijk de beste focaccia’s. Zo’n enorme plaat tover je zo uit de oven en dan in van die knapperige reepjes snijden. Wel eerlijk delen hè?
Casoncelli alla bresciana
Mamma, che buono! Deze smaakbommetjes uit Brescia bak je in salieboter. Maak je geen zorgen, zelf pasta maken is veel makkelijker dan je misschien wel denkt. Maar geloof ons: hierna laat je de ravioli uit de supermarkt voortaan links liggen.
Artisjokken alla romana
Maak eens artisjokken op z’n Romeins. Het is een klassiek (bij)gerecht uit de hoofdstad Rome. Helaas zijn verse artisjokken in Nederland slecht verkrijgbaar. Mocht je er toch eentje tegenkomen, neem dan een exemplaar met frisse, stevige bladeren mee. Het beste is om er eentje te kiezen met bladeren die dicht op elkaar zitten. Als de bladeren ver uit elkaar zijn, is dat een teken dat de knop te laat is geoogst.
Sarde in saor (zoetzure sardines)
Je zal er vast niet gek van op kijken dat ze in de stad van het water gek zijn op vis. Een Italiaanse specialiteit uit de stad Venetië zijn dan ook de zoutzure sardines. Jij maakt ze zelf!
Bucatini met bloemkool alla palermitana
Bucatini, deze holle ‘spaghetti’ kun je niet slurpen… Lekker is het wel! In Palermo kunnen ze er geen genoeg van krijgen.
Costoletta alla milanese
Oorspronkelijk werd voor de costoletta milanese een beetje geraspte Grana Padano en een snufje nootmuskaat door het paneermeel gemengd. Gebruik het liefst zelfgemaakt paneermeel van verkruimeld geroosterd oud brood, dit is smaakvoller dan kant-en-klaar paneermeel van de supermarkt.
Affogato al caffè
Affogato al caffè betekent ‘verzopen in espresso’; je verdrinkt een bolletje vanille-ijs met warme espresso. Belachelijk eenvoudig maar erg lekker. Al drinken ze het in het hele land, de koffie kent zijn oorsprong in Turijn.
Onze tips
4x glutenvrij bakken met kerst
Fiesta Mexicana! 7 overheerlijke Mexicaanse recepten
Amerikaans eten: dit zijn de klassiekers in Noord-Amerika
10+ borrelhapjes die je van tevoren kunt klaarmaken
Kerst bakken: maak indruk met deze feestelijke recepten
Kerstbrunch recepten: feestelijke ideeën voor de kersttafel
6x de lekkerste recepten met gerookte zalm
7x de lekkerste recepten voor carrot cake
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.