Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
Sarde in saor

Giro d’Italia: 7 specialiteiten uit Italiaanse steden

Advertentie

Iedere Italiaanse stad kent zijn eigen specialiteit, en die zet je met deze recepten gewoon thuis op tafel. Zo maak je een klassiek rondje Italië in eigen keuken!

Italiaanse specialiteiten

We maken een ronde door Italië want iedere Italiaanse stad heeft wel zijn eigen specialiteiten. Zo bakken we focaccia uit Bari, maken we Romeinse artisjokken en sluiten de ronde af met een heerlijk dessert: affogato. Laat la dolce vita maar beginnen!

Iedere week de lekkerste Italiaanse recepten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Focaccia barese

We starten de ronde met Italiaanse specialiteiten in Bari. Hier bakken ze namelijk de beste focaccia’s. Zo’n enorme plaat tover je zo uit de oven en dan in van die knapperige reepjes snijden. Wel eerlijk delen hè?

Focaccia barese Italiaanse specialiteiten

Casoncelli alla bresciana

Mamma, che buono! Deze smaakbommetjes uit Brescia bak je in salieboter. Maak je geen zorgen, zelf pasta maken is veel makkelijker dan je misschien wel denkt. Maar geloof ons: hierna laat je de ravioli uit de supermarkt voortaan links liggen.

Casoncelli alla bresciana

Artisjokken alla romana

Maak eens artisjokken op z’n Romeins. Het is een klassiek (bij)gerecht uit de hoofdstad Rome. Helaas zijn verse artisjokken in Nederland slecht verkrijgbaar. Mocht je er toch eentje tegenkomen, neem dan een exemplaar met frisse, stevige bladeren mee. Het beste is om er eentje te kiezen met bladeren die dicht op elkaar zitten. Als de bladeren ver uit elkaar zijn, is dat een teken dat de knop te laat is geoogst.

Artisjokken alla romana Italiaanse specialiteiten

Sarde in saor (zoetzure sardines)

Je zal er vast niet gek van op kijken dat ze in de stad van het water gek zijn op vis. Een Italiaanse specialiteit uit de stad Venetië zijn dan ook de zoutzure sardines. Jij maakt ze zelf!

Sarde in saor

Bucatini met bloemkool alla palermitana

Bucatini, deze holle ‘spaghetti’ kun je niet slurpen… Lekker is het wel! In Palermo kunnen ze er geen genoeg van krijgen.

Bucatini met bloemkool alla palermitana

Costoletta alla milanese

Oorspronkelijk werd voor de costoletta milanese een beetje geraspte Grana Padano en een snufje nootmuskaat door het paneermeel gemengd. Gebruik het liefst zelfgemaakt paneermeel van verkruimeld geroosterd oud brood, dit is smaakvoller dan kant-en-klaar paneermeel van de supermarkt.

Costoletta alla milanese

Affogato al caffè

Affogato al caffè betekent ‘verzopen in espresso’; je verdrinkt een bolletje vanille-ijs met warme espresso. Belachelijk eenvoudig maar erg lekker. Al drinken ze het in het hele land, de koffie kent zijn oorsprong in Turijn.

affogato Italiaanse specialiteiten

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met een gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!