Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
t-bone-lindenhoff op houten bord met mes

Kerst BBQ: 3-gangenmenu voor een onvergetelijke kerst

Dit jaar gaan jullie voor een winterbarbecue tijdens de kerst. We gaan lekker grillen en zorgen zo voor rokerige smaken tijdens het kerstdiner.

Lees verder na de advertentie

Wie zegt dat de barbecue alleen in de zomer aangestoken mag worden? Deze kerst gooien we het over een andere boeg. Trek je warme trui aan, steek de vuurkorf aan en laat de kolen gloeien. Met dit 3-gangenmenu maak je van je kerstbarbecue een onvergetelijke wintereditie vol rokerige smaken, knapperige groenten en sappig vlees.

Voorgerechten op de BBQ

Biefstukspiesen met uienchutney en geroosterde aardappels met rozemarijn

Biefstukspiesen met uienchutney en geroosterde aardappels met rozemarijn

We trappen af met een vleesspies met een zoete uienchutney. De geroosterde aardappels en rozemarijn passen perfect bij deze tijd van het jaar!

Naar het recept
Vijgenspiesjes met Gorgonzola, parmaham en chiliolie

Vijgenspiesjes met Gorgonzola, parmaham en chiliolie

De hartige Gorgonzola en parmaham passen perfect bij de zoete vijgen. De chiliolie geeft het geheel een heerlijk pittig randje.

Naar het recept
Crunchy worstspiesjes met cocktailsaus

Crunchy worstspiesjes met cocktailsaus

Op de barbecue kun je eindeloos variëren. Deze spiesen met worst en ciabatta zijn ideaal om het kerstdiner van de BBQ mee te beginnen.

Naar het recept

Hoofdgerechten op de BBQ

bistecca met paddenstoelen in marsala

Bistecca met paddenstoelen in marsala

Voor het hoofdgerecht ga je voor een bistecca óf toch liever een warmgerookte zalm op een cederhoutenplank? Waar ga jij voor?

Naar het recept
Antikristo gerookte, geblakerde lamsschouder

Antikristo (gerookte, geblakerde lamsschouder)

Antikristo is een populair gerecht in Griekenland. Het gerookte lamsvlees wordt supermals. Perfect voor tijdens het kerstdiner om te serveren met wat groentes en eventueel brood.

Naar het recept

Nog meer kerstinspiratie ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
gerookte zalm

Warmgerookte zalm met dragonmayonaise

Maak je kerstmenu compleet met deze luxe warmgerookte zalm, perfect aangevuld met een frisse dragonmayonaise voor een feestelijke touch aan je diner.

Naar het recept

Nagerechten van de barbecue

Ananas met rum en limoenmascarpone

Ananas met rum en limoenmascarpone

Natuurlijk kun je ook desserts maken op een barbecue? Zoals ananas, en zelfs een appeltaart, zoals we deden op de Big Green Egg!

Naar het recept
tropical storm

Tropical storm uit BBQ Magic

Roel: “Fruit op de barbecue, kan dat? Jazeker. Want dat is het mooie aan grillen met een rookplank: je kunt hem ook voor ingrediënten gebruiken die je niet per se op een barbecue verwacht.”

Naar het recept
Deze regio is je nieuwe favoriet voor een culinaire stedentrip
Deze regio is je nieuwe favoriet voor een culinaire stedentrip

Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.

bistecca met paddenstoelen in marsala

Bistecca met paddenstoelen in marsala

Wie deze Italiaanse klassieker op tafel zet, weet zeker dat ‘ie scoort. Ga voor een polenta van ‘echt’ maïsmeel in plaats van voorgekookte instant-polenta. Het kost meer tijd, maar je krijgt er meer smaak voor terug.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • zout en peper
  • 130 g polenta maïsmeel
  • 1 T-bonesteak (ca. 900 gram)
  • 2 el olijfolie (+ extra)
  • 1 teentje knoflook (gesnipperd)
  • 100 g gemengde paddenstoelen (schoongemaakt)
  • 3 el marsala
  • 200 ml kippenbouillon (bijv. Maggi)
  • 40 g boter (Kerrygold)
  • 2 l olie (om in te frituren)
  • 1 el crème fraîche
  • 50 g milde gorgonzola
  • 1 klein bosje platte peterselie (fijngehakt)

Benodigdheden

  • aluminiumfolie

Bereiding

  1. Breng voor de polenta 800 ml water met wat zout aan de kook. Voeg al roerend geleidelijk de polenta toe en blijf ca. 2 minuten roeren. Zet het vuur laag en kook de polenta 30-40 minuten.
    Roer regelmatig door.

  2. Giet de polenta in een bakblik van ca. 16×22 cm, zodat de polenta ca. 3 cm hoog is. Dek de polenta af en zet 2-3 uur in de koelkast. Verdeel de polenta in stukjes.

  3. Bestrooi de T-bonesteak royaal met zout en laat ca. 20 minuten bij kamertemperatuur intrekken. Zo wordt er vocht aan het vlees onttrokken waardoor er tijdens het grillen een mooiere korst
    ontstaat.

  4. Verhit 2 el olijfolie in een pan en bak er de knoflook ca. 1 minuut in. Voeg de paddenstoelen toe en bak ca. 2 minuten. Voeg de marsala toe en kook ca. 1 minuut. Voeg de kippenbouillon
    en de boter toe. Kook het geheel in tot een licht gebonden saus. Houd de saus warm.

  5. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Verhit een grillpan of een barbecue zeer heet. Dep het vlees droog en bestrijk licht met olijfolie. Gril de steak ca. 3 minuten per
    zijde en ca. 3 minuten op de vetrand tot deze mooi goudbruin is. Leg het vlees in een braadslee in de oven en braad 12-15 minuten voor rare en 17-20 minuten voor medium. Neem het vlees uit de oven, bedek losjes met aluminiumfolie en laat 10 minuten rusten. Laat de oven aan.

  6. Verhit de frituurolie in een ruime pan tot 180°C. Frituur de polenta portiegewijs in ca. 4 minuten goudbruin en krokant. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout. Houd de
    porties warm in de oven.

  7. Verwarm de crème fraîche en de gorgonzola in een pannetje op laag vuur tot de kaas gesmolten is.

  8. Snijd het vlees in plakken en serveer ze met de paddenstoelen, de gorgonzolasaus en de gefrituurde polenta. Bestrooi met de peterselie.

© olive Magazine / Immediate Media Foto’s: Charlie Richards Styling: Tony Hutchinson Foodstyling: Sarah Cook

Onze tips

Profielfoto van

Julie van den Berg

Altijd in voor een feestje – vooral als er eten én wijn is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Houdt van het organiseren van etentjes voor familie en vrienden. Haat koriander.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!