Advertentie
Wat eten we dit weekend? Tijd om lekker lang in de keuken te staan, of juist het moment om jezelf te verwennen met comfort food. Of je nou voor jezelf gaat koken of gasten krijgt, met deze recepten is het dit weekend feest!
Wat eten we dit weekend?
Leef jij elke week naar de vrijdag toe en zit je met de vraag ‘wat eten we dit weekend’ in je hoofd? Dan kun je vast wel wat recept inspiratie gebruiken! Of je nu zin hebt om echt uit te pakken voor het avondeten, of juist kiest voor het gemak en genot van comfortfood.
Wil je iedere week het weekmenu en de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Recepten voor het weekend:
Met onze weekend recepten zit je hoe dan ook goed. De vraag ‘Wat eten we dit weekend’ is met dit handige lijstje voorgoed verleden tijd!
Plaattaart met roquefort, peer en witlof
Taart als avondeten? Deze plaattaart met blauwe kaas, peer en witlof bewijst dat het kan! Heerlijk om het weekend mee te vieren. Bij de borrel of als licht hoofdgerecht met een soep of salade erbij.
Romige misosoep met tofu en zachtgekookt eitje
Voor veel Japanners is misosoep de uitkomst wanneer ze geen antwoord weten op de vraag ‘wat eten we dit weekend’. Een misosoep is namelijk altijd goed. Na het eten van dit gerecht begrijp jij vast wel waarom.
Klassieke quiche lorraine met korstdeeg
Je hebt quiches in alle vormen en smaken, maar deze is toch wel onze favoriet. Lekker in zijn simpelheid, met uitgebakken spek als smaakmaker. Het ideale gerecht om het weekend mee te vieren!
Pollo potentina (pittige kip)
In Italië is pollo potentina het gerecht wanneer de familie op zondag komt eten. Je maakt er eenvoudig een hele schaal vol van. Perfect om uit te delen! Houd jij stiekem toch niet zo van spicy? Voeg dan gewoon wat minder rode peper toe.
Pompoensoep met hartige granola
Een druk weekend voor de boeg? Dan is het slim om van te voren een grote pan pompoensoep te maken. De hartige granola geven deze variant een leuke twist.
Bao buns met sticky tofu
In veel Aziatische landen zijn bao buns geliefd. Niet zonder reden, want het broodjes zijn fluffy en de vullingen om je vingers bij af te likken. Een van onze favoriete vullingen is char siu, dit is geroosterd gemarineerd varkensvlees met een felrode kleur. Die kleur krijgt het vlees van de rode gefermenteerde tofu in de marinade.
Klassieke cheeseburger
Weinig gerechten zijn zo geschikt voor het weekend als een goede hamburger. Voeg er wel altijd een plakje cheddar aan toe, dat maakt het lekker smeuïg. Al kan je de burger natuurlijk beleggen met wat jij lekker vind. Of extra leuk: laat iedereen aan tafel zijn eigen burger bouwen.
Pokébowl met gerookte tempeh
Wat eten we dit weekend? Veel mensen zullen naar een poké bowl verlangen. Dat is geen slecht idee, want het is gezond en ideaal om de restjes van de week mee op te maken. In dit recept gebruiken we bijvoorbeeld gerookte tempeh, maar varieer gerust met ingrediënten die je nog in je voorraadkast hebt liggen.
Mac ‘n cheese met een Italiaanse twist
In het weekend gaat er niets boven bankbangen. Het liefst met een flinke schaal comfort food. Deze Amerikaanse all-time favoriet verwarmt je zelfs op de guurste winterdagen. Wij lepelen ‘m het liefste zo uit de pan.
Mexicaanse gehaktballen gevuld met kaas
Krijg je dit weekend eters? Maak dan een schaal vol gehaktballen. Deze balletjes vullen we met een mix van mozzarella en cheddar. Dat maakt ze lekker smeuïg. Wie kan dat nou weerstaan?
Super spinaziepannenkoeken van Jamie Oliver
Wie is er geen fan van de recepten van Jamie Oliver? Met gemak zet hij gezonde gerechten op tafel. Bijvoorbeeld deze spinaziepannenkoeken, gevuld met groenten. Daar wordt jong en oud blij van.
Noedelsoep met steranijs en steak
De ultieme comfortfood? Dat is wat ons betreft een goedgevulde soep. Deze noedelsoep met steranijs en steak is perfect voor in het weekend.
Risotto met cheddar en balsamicotomaatjes
Het is misschien geen klassiek recept, maar daardoor maak je er wel indruk mee! Door cheddar aan het Italiaanse gerecht toe te voegen, krijg je een onverwachte smaaksensatie. Kies wel voor een goede cheddar, het liefst eentje van de kaasboer. Een goede farmhouse cheddar smaakt bijvoorbeeld heel anders dan de standaard smeltkaas uit de supermarkt.
Kip met citroen en rozemarijn
Rooster de laatste dag van de week vrij voor de ultieme sunday roast. Dit braadstuk uit de oven is snel, gemakkelijk en voedzaam. Lekker om op te eten bij het haardvuur, maar ook heel geschikt voor in de zomer. De citroen zorgt namelijk voor een frisse smaak die goed past bij dat seizoen.
Pasta carbonara
Voor veel mensen kan hier weinig tegen op: de échte pasta carbonara met guanciale, eieren en pecorino romano. Simpeler en romiger wordt het dan ook niet. Voor dit recept kun je ons altijd wakker maken.
Ingrediënten
- zout en peper
- 400 g spaghetti
- 100 g guanciale (kinnebakspek)
- 5 eieren
- 125 g pecorino of parmezaan (+ evt. extra voor over de pasta)
Bereiding
Breng een ruime pan water met wat zout aan de kook en kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Snijd het spek in blokjes en bak het uit in een droge koekenpan op middelhoog vuur. Hierbij worden de blokjes krokant en smelt het vet eruit. Houd het spek en het spekvet warm tot de pasta klaar is.
Kluts de eieren. Rasp 125 g kaas en roer hem door de eieren. Giet de spaghetti af, vang daarbij een beetje kookwater op. Roer de spaghetti door het spek met het spekvet en roer de geklutste eieren erdoorheen. Het ei zal binden door de warmte van de pasta, waardoor er een romige saus ontstaat. Let op: zet de saus niet meer op het vuur, want dan stolt het ei. Voeg eventueel nog wat van het kookwater toe als het geheel te dik is. Breng op smaak met zout en peper. Rasp eventueel nog wat kaas over de pasta carbonara.
fotografie: Eddy Haitjema
Onze tips
Sinterklaas toetje: de lekkerste recepten
Zelf gevulde speculaas maken: zo doe je dat
Bovenop de trends: Haute Cuisine in New York
Klaar voor de wedstrijd: vijf voetbal hapjes die áltijd doel treffen
Dit zijn de beste tiramisu recepten
De lekkerste Sinterklaas hapjes
15x toetjes in een glaasje
Eten als je ziek bent: gezonde recepten om beter te worden
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.