Wat is harissa?
Als je wel eens in een Noord-Afrikaans land op vakantie bent geweest komt de saus van de afbeelding je vast bekend voor. Want daar krijg je harissa vaak geserveerd bij brood of een tajine. Maar wat is harissa eigenlijk? Het is een van oorsprong Tunesische saus, die wordt gemaakt van rode pepers, knoflook, zout, olie en verschillende kruiden. Het is eigenlijk de Noord-Afrikaanse versie van sambal. Je gebruikt harissa om je gerecht meer pit te geven.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Waar koop je harissa?
Bij de grotere supermarkten ligt harissa gewoon in de schappen. Vaak heb je verschillende soorten: een traditionele variant, een mildere versie en varianten waar iets extra’s aan is toegevoegd zoals rozen of citroen. Je kunt ook eens een kijkje nemen bij de Arabische winkel.
Kun je ook zelf harissa maken?
Jazeker! Zo kun je zelf harissa maken: Halveer 6 rode pepers en verwijder de zaadlijsten. Snijd de pepers fijn. Rooster 1 tl komijnzaad en 1 tl korianderzaad en maal ze fijn in een vijzel. Pel en snipper 2 teentjes knoflook. Maal alle ingrediënten met 1 tl zout en 1 el olijfolie in een vijzel of keukenmachine tot een fijne pasta. Breng op smaak met citroensap. Eet smakelijk!
Hoe smaakt harissa?
Nu we je vraag ‘Wat is harissa?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe het eigenlijk smaakt. We verklapten het al even, maar deze lekkere saus is het Noord-Afrikaanse broertje van sambal. Harissa is iets zoeter en geeft je gerecht net dat beetje extra pit.
Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?
Harissa uit pot bewaar je op een droge plek zonder direct zonlicht. De voorraadkast is hiervoor bijvoorbeeld geschikt. Na opening kun je het product meestal nog een dag of tien bewaren in de koelkast. Kijk op de verpakking voor de exacte datum en het bewaaradvies. Wil je zelfgemaakte harissa bewaren? Doe het in een schone, glazen pot die je goed af kunt sluiten en zet deze in de koelkast. Hier blijft je homemade saus zo’n 1 tot 2 weken goed.
Recepten met harissa
Wat kun je allemaal maken met harissa? De saus is enorm veelzijdig. Serveer hem aan tafel, om te dippen met brood, maak er een marinade van voor vlees of vis of roer eens een eetlepel door je soep. Zin om de keuken in te gaan? Maak dan een van deze heerlijke gerechten:
Geroosterde aubergines met knoflookyoghurt en harissaboter
Serveer de aubergines met platbrood, heerlijk om in de knoflookyoghurt en harissaboter te dippen.
> naar het recept: geroosterde aubergines met knoflook en harissaboter
Zalm met harissa en saffraanboter
In dit recept past de pittige smaak perfect bij de zachte saffraanboter. Daarnaast is het ook nog een relatief gezond recept door de voedingsstoffen die in zalm zitten. Eet smakelijk!
> naar het recept: zalm met harissa en saffraanboter
Geroosterde zoete aardappels met harissayoghurt
Dit is een van onze persoonlijke favorieten! Door de zoete aardappels te roosteren en te vullen krijgen ze een hele andere dimensie qua smaak en consistentie.
> naar het recept: geroosterde zoete aardappels met harissayoghurt
Harissakip met bulgur
Deze kip kost wat werk, maar dat is het meer dan waard. Wat een geweldige en diepe smaken in één gerecht! Organiseer je een etentje voor vrienden? Met dit recept maak je gegarandeerd indruk.
> naar het recept: harissakip met bulgur