Wat is sriracha?
Je hebt de flesjes vast weleens in de supermarkt zien staan, maar wat is sriracha eigenlijk? Oorspronkelijk komt deze pittige chilisaus uit de Thaise stad Si Racha, waar de saus voor het eerst werd geproduceerd. Je vond de saus – gemaakt van chilipeper, azijn, knoflook, suiker en zout – voornamelijk in lokale visrestaurants. Maar de saus werd in de jaren tachtig pas echt razend populair, voornamelijk in de Verenigde Staten, toen de Chinese Vietnamees David Tran er zijn eigen versie van op de markt bracht in een fles met het logo van een haan. Inmiddels vindt sriracha zijn weg in vele keukens, want of je de saus nu over een pizza druppelt of over een wrap, de scherpe en frisse saus haalt van elk gerecht de smaak op.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Hoe smaakt sriracha?
De smaak van sriracha wordt gedomineerd door de smaak van chilipeper, het hoofdingrediënt. Dit geeft de saus dan ook de pittige smaak. De overige ingrediënten zoals suiker, knoflook, zout en azijn brengen de saus in balans waardoor deze ook een ietwat frisse en zoete, kruidige smaak krijgt. Onderschat de saus niet, de pittige smaak voert absoluut de boventoon.
Waar koop je het?
Tegenwoordig vind je sriracha in haast elke supermarkt wel, kijk maar eens in het schap met alle andere sauzen zoals chilisaus en mayonaise. Naast dat de supermarkt diverse merken verkoopt vind je de pittige saus ook bij de toko.
Hoe kan je het vervangen?
Het eerste waar je misschien wel aan denkt is gewone chilisaus. Deze is tegenwoordig ook haast overal in een pittige variant te verkrijgen, al valt de pittigheid alsnog in het niet bij sriracha. Daar waar chilisaus voornamelijk erg zoet is wordt sriracha vaak gebruikt om de pit en scherpte. Je kunt dus eventueel gewone chilisaus gebruiken, maar voeg dan een extra pepertje toe of bijvoorbeeld wat tabasco of chilivlokken.
Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?
Een nog ongeopende fles is bijna oneindig houdbaar. Heb je de fles eenmaal een keer gebruikt? Bewaar hem dan op een koele plek, liefst in de koelkast, en maak hem binnen afzienbare tijd op. Bekijk altijd de uiterste houdbaarheidsdatum op de verpakking, deze is natuurlijk leidend.
Wat kun je allemaal met sriracha?
Je kunt ontzettend veel met deze Thaise, pittige saus. Je komt de saus dan ook in veel Aziatische recepten tegen als smaakmaker, maar ook een paar druppels saus over je gerecht heen zijn al erg lekker. Of meng bijvoorbeeld zelf sriracha met wat mayonaise voor bij de eerstvolgende borrel.
Recepten met sriracha
Trek gekregen? Dat snappen we helemaal. Om je te inspireren verzamelden we onze favoriete recepten met sriracha. Van het lekkerste knoflookbrood tot aan bao buns met tempeh, duik snel de keuken in met deze recepten!
Geroosterde kippenvleugels met sriracha
Eerlijk is eerlijk, bij een goede borrel mogen geroosterde kippenvleugels niet ontbreken. Met dit recept zet je niet alleen knapperige kippenvleugels op tafel, ze zitten ook nog eens vol met pit.
> naar het recept: geroosterde kippenvleugels met sriracha
Steamed buns met tempeh, zoetzure radijs en srirachamayonaise
Zelf maken srirachamayonaise? Meng 50 g mayonaise met 25 g sriracha en een scheutje limoensap. Heerlijk als dipsaus of bij deze smaakvolle boa buns.
> naar het recept: steamed buns met tempeh, zoetzure radijs en srirachamayonaise
Five-spice buikspek
Langzaam gegaard buikspek, op smaak gebracht met vijfkruidenpoeder en pittige chilisaus. Wat ons betreft een feest voor alle smaakpapillen!
> naar het recept: five-spice buikspek
Kaas-knoflookbrood met sriracha
Blaas je gerechten nieuw leven in met de Thaise chilisaus, probeer maar eens met dit kaas-knoflookbrood. De pittige toevoeging maakt dit comfortfood nóg lekkerder.
> naar het recept: kaas-knoflookbrood met sriracha
Monkeybread met sriracha-honingglazuur
Ook in zoete recepten past onze favoriete pittige chilisaus erg goed. Klinkt gek? Nee hoor, denk maar eens aan de combinatie van chocolade en rode peper. In dit recept maken we monkeybread met een zoet-pittige honingglazuur.
> naar het recept: monkeybread met sriracha-honingglazuur