
Steeds vaker zie je het bij restaurants op het menu staan: polenta. Stiekem ben je wel benieuwd, maar omdat je dit gerecht niet kent, kies je toch maar voor spaghetti bolognese of de salade met geitenkaas. Na vandaag hoeft dat niet meer, want Foodies geeft vandaag antwoord op de vraag: hoe maak je polenta en wat zijn de lekkerste recepten met polenta?
Lees verder na de advertentie
Polenta
Waar wij de gekookte aardappel hebben, hebben de Italianen polenta. Polenta is een traditionele Italiaanse gerecht gemaakt van gekookte maïsmeel, vaak geserveerd als een romige pap of stevig gebakken. Hier beneden vertellen we je hoe je beide varianten kunt bereiden.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Hoe maak je polenta?
Polenta bereid je door het maïsgriesmeel aan de kook te brengen met water of bouillon. Net zoals bij bijvoorbeeld risotto, is het belangrijk dat je blijft roeren. Voor de exacte kooktijd en de hoeveelheid water of bouillon kun je het beste de aanwijzingen op de verpakking volgen, deze verschillen namelijk per soort. Zo vind je in het schap een voorgekookte, instant variant die binnen enkele minuten klaar is. Maar je hebt ook soorten die je wel 40 minuten moet koken. De polenta is klaar als hij mooi gebonden, lekker zacht en romig is. Je kunt ‘m nog romiger maken door er op het eind wat geraspte parmezaan, boter, ricotta of mascarpone doorheen te kloppen.
Knapperige polenta
Na het koken kun je het direct serveren als bijgerecht bij vis, vlees, groenten en stoofschotels. Maar je kunt hem ook laten opstijven om er knapperige koekjes of frietjes van te bakken. Schenk hiervoor de polenta in een ingevette ovenschaal en strijk glad. Laat afkoelen en minimaal 30 minuten opstijven in de koelkast. Stort het vervolgens op een snijplank en snijd of steek er bijvoorbeeld frieten, driehoekjes of rondjes uit. Wentel de frieten in wat extra maismeel en bak in een scheutje olie aan beide zijden goudbruin en knapperig. Of verdeel de polenta over een bakplaat en bak in ca. 20 minuten knapperig in de oven, draai halverwege om.
Recepten met polenta
Je kunt er alle kanten mee op. Romige, gekookte polenta is een heerlijk bijgerecht bij gebakken worst of vis, maar ook bij gegrilde groenten en stoofschotels. De knapperige polentakoekjes en frietjes combineren perfect met een stevige runderstoof of ragù bolognese. Met het goudgele meel kun je bovendien heerlijke zoete baksels en desserts maken. Aan de slag? We hebben onze lekkerste recepten met polenta voor je op een rijtje gezet!

Romige polenta met gebakken worst, knolselderij en salie
De combinatie van de romige structuur met de smaken van gebakken worst, knolselderij en salie zijn een match made in heaven, dat bewijst dit recept wel.

Ragù bolognese met knapperige polenta
De traditionele bolognesesaus is een stevige vleessaus op basis van gehakt, pancetta, ui, wortel, bleekselderij, tomaat, melk (of room) en wijn. Het authentieke recept is in 1982 schriftelijk vastgelegd door Accademia Italiana della Cucina (de Italiaanse Culinaire Academie) en wordt in een kluis bewaard in de Bolognese Kamer van Koophandel. Meestal eet je de ragù met tagliatelle (nooit met spaghetti), maar in Noord-Italië hebben ze nog liever de stevige, knapperige polenta.

Italiaanse runderstoof met gebakken polenta
Neem de tijd voor deze geweldige runderstoof, je geduld zal beloond worden met een geweldig gerecht. Ideaal als je een etentje organiseert, hiermee maak je gegarandeerd indruk op je gasten.
Lees ook:
Onze tips

Zonnige smaken: Mexicaans eten voor elke dag

Makkelijke maaltijdsalades: 15x de lekkerste recepten

Zo kun je zelf het perfecte naan brood maken

11x verkoelende zomerse drankjes

Deze makkelijke mocktails maak je in een paar minuten

9x rabarber recepten: van taart tot compote

Wraps met kip: 9x heerlijke recepten

Deze moederdagcadeaus zijn zó lekker dat je ze bijna zelf wilt houden
Martina Silbrníková
Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje. Was eindredacteur van 2020 tot 2023.