Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
polenta recept

Polenta maken: bereiding en lekkerste recepten

Profielfoto van RoxanneRoxanne

Advertentie

Steeds vaker zie je het bij restaurants op het menu staan: polenta. Stiekem ben je wel benieuwd, maar omdat je dit gerecht niet kent, kies je toch maar voor spaghetti bolognese of de salade met geitenkaas. Na vandaag hoeft dat niet meer, want Foodies geeft vandaag antwoord op de vraag: hoe maak je polenta en wat zijn de lekkerste recepten met polenta?

Wat is polenta?

Waar wij de gekookte aardappel hebben, hebben de Italianen polenta. Polenta is een traditionele Italiaanse gerecht gemaakt van gekookte maïsmeel, vaak geserveerd als een romige pap of stevig gebakken. Hier beneden vertellen we je hoe je beide varianten kunt bereiden.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe maak je polenta?

Polenta bereid je door het maïsgriesmeel aan de kook te brengen met water of bouillon. Net zoals bij bijvoorbeeld risotto, is het belangrijk dat je blijft roeren. Voor de exacte kooktijd en de hoeveelheid water of bouillon kun je het beste de aanwijzingen op de verpakking volgen, deze verschillen namelijk per soort. Zo vind je in het schap een voorgekookte, instant variant die binnen enkele minuten klaar is. Maar je hebt ook soorten die je wel 40 minuten moet koken. De polenta is klaar als hij mooi gebonden, lekker zacht en romig is. Je kunt ‘m nog romiger maken door er op het eind wat geraspte parmezaan, boter, ricotta of mascarpone doorheen te kloppen.

Knapperige polenta

Na het koken kun je het direct serveren als bijgerecht bij vis, vlees, groenten en stoofschotels. Maar je kunt hem ook laten opstijven om er knapperige koekjes of frietjes van te bakken. Schenk hiervoor de polenta in een ingevette ovenschaal en strijk glad. Laat afkoelen en minimaal 30 minuten opstijven in de koelkast. Stort het vervolgens op een snijplank en snijd of steek er bijvoorbeeld frieten, driehoekjes of rondjes uit. Wentel de frieten in wat extra maismeel en bak in een scheutje olie aan beide zijden goudbruin en knapperig. Of verdeel de polenta over een bakplaat en bak in ca. 20 minuten knapperig in de oven, draai halverwege om.

Recepten met polenta

Je kunt er alle kanten mee op. Romige, gekookte polenta is een heerlijk bijgerecht bij gebakken worst of vis, maar ook bij gegrilde groenten en stoofschotels. De knapperige polentakoekjes en frietjes combineren perfect met een stevige runderstoof of ragù bolognese. Met het goudgele meel kun je bovendien heerlijke zoete baksels en desserts maken. Aan de slag? We hebben onze lekkerste recepten voor je op een rijtje gezet!

Romige polenta met gebakken worst, knolselderij en salie

Romige polenta met gebakken worst, knolselderij en salie

De combinatie van de romige structuur met de smaken van gebakken worst, knolselderij en salie zijn een match made in heaven, dat bewijst dit recept wel.

Naar het recept
Ragù bolognese met knapperige polenta

Ragù bolognese met knapperige polenta

De traditionele bolognesesaus is een stevige vleessaus op basis van gehakt, pancetta, ui, wortel, bleekselderij, tomaat, melk (of room) en wijn. Het authentieke recept is in 1982 schriftelijk vastgelegd door Accademia Italiana della Cucina (de Italiaanse Culinaire Academie) en wordt in een kluis bewaard in de Bolognese Kamer van Koophandel. Meestal eet je de ragù met tagliatelle (nooit met spaghetti), maar in Noord-Italië hebben ze nog liever de stevige, knapperige polenta.

Naar het recept
Italiaanse runderstoof met gebakken polenta

Italiaanse runderstoof met gebakken polenta

Neem de tijd voor deze geweldige runderstoof, je geduld zal beloond worden met een geweldig gerecht. Ideaal als je een etentje organiseert, hiermee maak je gegarandeerd indruk op je gasten.

Naar het recept
Bloedsinaasappel-polentacake

Bloedsinaasappel-polentacake

Naast hartige gerechten maak je ook de lekkerste zoete gerechten met polenta. Probeer maar eens in deze cake met bloedsinaasappels. Om je vingers bij af te likken, beloofd!

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

250 g zachte boter
250 g suiker
4 eieren
100 g zelfrijzend bakmeel
150 g fijne polenta
½ tl bakpoeder
geraspte schil van 1 (bloed)sinaasappel
zout
100 ml bloedsinaasappelsap
sap van ½ citroen
9 el poedersuiker
bakpapier

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 190°C /hetelucht: 170°C). Bekleed de bodem van een cakeblik met bakpapier en laat het bakpapier aan de korte zijden over de rand hangen. Klop de boter en de suiker in een kom licht en luchtig. Klop er één voor één de eieren doorheen tot ze helemaal zijn opgenomen. Roer het bakmeel, de polenta, het bakpoeder, de sinaasappelschil en 1 tl zout doorheen. Schep het beslag in het bakblik. Bak de cake in ca. 35-40 minuten gaar, tot een prikker die je erin steekt er droog uitkomt. Prik met de prikker 12 gaatjes over de hele cake maar prik er niet helemaal doorheen.

  2. Meng het bloedsinaasappelsap, het citroensap en 3 el poedersuiker en giet de helft van dit mengsel over de cake zodat het door de cake wordt opgenomen. Laat de cake helemaal afkoelen en neem hem dan met behulp van het overhangende bakpapier uit de vorm. Zet de cake op een schaal. Doe 6 el poedersuiker in een kom en voeg al roerend de rest van het bloedsinaasappelsapmengsel toe, tot je een glad glazuur hebt. Schep het glazuur over de cake en serveer hem.

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Adam Bush Foto’s: Vinny Whiteman Styling: Olivia Wardle Foodstyling: Lottie Covel

polenta friet

Polentafrietjes

Frietjes, die maak je toch met aardappelen? Meestal wel, maar niet in dit heerlijke recept. Probeer maar eens uit!

Naar het recept
polenta recept

Spaanse polenta met paddenstoelen en manchego

Ondanks dat het ingrediënt typisch Italiaans is weten ze in Spanje er ook heerlijke gerechten mee te maken. Zoals bijvoorbeeld deze variant met paddenstoelen en manchego!

Naar het recept
polenta kwarkpudding

Polenta-kwarkpudding met rodevruchtensaus

Zoet, romig en fris. Ontdek de volle smaak van het platteland met dit heerlijke recept voor een goede kwarkpudding.

Naar het recept

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Roxanne

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!