Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
Tartaar van zoete aardappel

Kerstdiner: 7 gangen vegan

In samenwerking met De Vegetariërsbond
Profielfoto van YvonneYvonne Doorten

Advertentie

De tijd dat je bij het samenstellen van een vegan kerstmenu nog met je handen in het haar zat is echt voorbij. Of je nu drie, vier of zeven gangen serveert, hier zegt niemand nee tegen. Samen met De Vegetariërsbond maakten we een vegan kerstdiner met maar liefst zeven onweerstaanbare gangen!

Vegan kerstdiner

Vind je het lastig om een vegan kerstdiner samen te stellen? Geen zorgen, Foodies to the rescue! Wij delen zeven heerlijke recepten voor een vegan kerstdiner met je. Je kunt de gerechten zelf combineren en jouw perfecte menu samenstellen.

Maak ze alle zeven als je echt wilt uitpakken deze kerst. Heb je wat minder tijd? Als je de tartaar, pilav en stoofpeertjes als een driegangenmenu combineert heb je ook gegarandeerd succes!

Wil je iedere week de lekkerste recepten en tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

1. Vegan voorgerecht: gerookte-paddenstoelenbouillon met dumplings

We zijn gek op dumplings. Deze heerlijke zachte deegkussentjes met vulling zijn elke keer weer een feestje voor de smaakpapillen. Helaas bevatten veel wonton-vellen die je kant-en-klaar koopt ei en zijn dus niet vegan. De wonton-vellen maken we dus graag zelf. In ons recept leggen we je uit hoe je dit zelf doet.

> naar het recept: gerookte paddenstoelenbouillon met dumplings

Gerookte-paddenstoelenbouillon met dumplings

2. Vegan voorgerecht: Tempura van schorseneren met curryzout

Dit gerechtje is een lekkere snack tijdens je vegan kerstdiner. Door de schorseneren in tempura beslag te frituren, worden deze groenten heerlijk knapperig. We serveren er geen sausje bij maar dippen de snack lekker in wat curryzout. Dat is weer eens wat anders!

> naar het recept: tempura van schorseneren met curryzout 

vegan kerstdiner Tempura van schorseneren met curryzout

3. Vegan voorgerecht: Tartaar van zoete aardappel, appel en sjalot

Deze tartaar is heerlijk fris door de appeltjes en sjalot. De zwarte-knoflookvinaigrette maakt het hele gerecht af. Volgens Bas is zwarte knoflook een onmisbare smaakmaker in zijn keuken. Heb jij al wel eens met zwarte knoflook gekookt?

> naar het recept: tartaar van zoete aardappel, appel en sjalot

vegan kerstdiner Tartaar van zoete aardappel

4. Pilav met lavas, gesmoorde groenten en rodewijnazijn

Pilav is een heerlijk Midden-Oosters rijstgerecht. Wij geven het gerecht onze eigen twist door er lavas, gesmoorde groenten en rodewijnazijn aan toe te voegen. De prachtige kleur dankt deze pilav aan het madras-currypoeder. Ziet er feestelijk uit toch?

> naar het recept: pilav met lavas, gesmoorde groenten en rodewijnazijn

vegan kerstdiner Pilav

5. Gebakken knoflook-gnocchi met pan grattato

Deze gebakken knoflook-gnocchi is verrukkelijk. Wees niet bang voor knoflooklucht, gepofte knoflook is veel subtieler dan rauwe knoflook. Wil je de gnocchi van tevoren maken? Koel ze dan na het koken af in ijswater en laat ze uitlekken in een vergiet. Bedruip met olijfolie en bewaar ze in een afgesloten bak in de koelkast maar leg er niet teveel op elkaar, zodat ze niet aan elkaar vastplakken.

> naar het recept: gebakken knoflook-gnocchi met pan grattato

Gebakken knoflook-gnocchi met pan grattato

6. Vegan hoofdgerecht: Mini-tarte tatin van spruitjes

Zijn deze tarte tatins niet prachtig? Met dit gerecht maak je indruk tijdens je vegan kerstdiner, dat beloven we je! De truc is om de plakjes spruit dakpansgewijs neer te leggen. Zo krijg je het mooiste effect.

> naar het recept: mini-tarte tatin van spruitjes

vegan kerstdiner Mini-tarte tatin van spruitjes

7. Stoofpeertjes met miso-karamel, amandelen en vanille-ijs

Een oud-Hollands nagerecht met een twist. De miso-karamel maakt dit dessert met stoofpeertjes verrassend. Wij serveren de peertjes koud maar warm zijn ze ook heerlijk!

> naar het recept: stoofpeertjes met mis0-karamel, amandelen en vanille-ijs

Stoofpeertjes met miso-karamel, amandelen en vanille-ijs

Meer kerstinspiratie?

Onze tips

Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!