
Wie is er niet gek op tapas? De Spaanse borrelhapjes maken van elke dag een feestje. Maar wat leg je op de borrelplank als je vega bent? Lees snel verder, wij delen de lekkerste vegetarische tapas recepten!
Lees verder na de advertentie
Vegetarische tapas
Een plank vol tapas is al snel gevuld met een mooie selectie van hammen en hapjes met chorizo of gehakt. Maar een borrel Spaanse stijl kan ook prima vegetarisch. Ter inspiratie delen wij de lekkerste vegetarische tapas recepten die net een stapje verder gaan dan een schaaltje vol olijven, gerookte amandelen, pimentos de padron of blokjes manchego.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?
Zo maak je een tapasplank
Met onze heerlijke vegetarische tapas recepten is een royale tapasplank zo gemaakt. Maar hoe serveer je de tapas het beste en welke recepten gaan goed samen? In dit handige artikel leggen wij je uit hoe je thuis een Spaanse tapasplank kan maken en zo de ultieme borrel kunt organiseren in vier eenvoudige stappen!
Vegetarische tapas recepten:

Gazpacho
Een verfrissend hapje tussendoor. Wapen jezelf tegen de warmte door te genieten van de koude tomatensoep gazpacho of eet het als je de patatas bravas toch iets te pittig vond. Hier koel je gegarandeerd af.

Patatas bravas
Deze klassieker mag niet ontbreken in het lijstje vegetarische tapas. Patatas bravas zijn aardappelen met een salsa brava, oftewel een dappere saus. Dat klinkt heftig, maar Spanjaarden vinden algauw iets pittig. Probeer maar! Je smaakpupillen zullen zeker niet wegschroeien met deze vegetarische tapa.

Spaanse kaasballetjes
Stiekem toch zin in bitterballen? Laat je dan verleiden door deze Spaanse variant met kaas en paprikapoeder. Lekker met een aioli-dip en misschien wel een van onze favoriete vegetarische tapas.
Tip!

Shop een losse editie van Foodies Magazine al vanaf 6,50

Gefrituurde aubergine met tijm-honingvinaigrette
Tijdens het eten van dit smaakvolle vegetarische hapje proef je van de nazomer. De aubergine krijgt een verrassende smaak en consistentie door hem te frituren.

Gefrituurde bloemkool met paprikaketchup
Het is niet gek dat je gefrituurde bloemkool in steeds meer recepten ziet terugkomen. Wanneer je de groente goed roostert, worden de roosjes zo waanzinnig lekker dat je haast niet gelooft dat het nog gezond is ook.

Gegrilde groenten
Een schaaltje vol gegrilde groenten is de ideale borrelhap. Makkelijk, lekker en ook nog eens hartstikke gezond! Win-win.

Frittata met courgette en geitenkaas
Nog restjes groenten in je koelkast? Aan de frittata zijn ze goed besteed. Heerlijk vegetarische tapas is zo in een handomdraai gemaakt. Eitje klutsen en bakken maar!

Gefrituurde gevulde olijven
We eten ze meestal zo uit het vuistje maar verras jezelf eens door olijven te frituren. Het is belangrijk dat je de ze eerst goed laat drogen, anders gaat het vet te veel spetteren.

Gegrilde mais met misoboter
Een gegrilde maiskolf is een echte BBQ-klassieker maar serveer ‘m ook eens bij je volgende tapas-avond. Genieten is gegarandeerd!

Pruimen gevuld met manchego en pijnboompitten
Dit is misschien wel een van onze favoriete vegetarische tapas. De zoete smaak van de pruimen gaat namelijk waanzinnig samen met de zoute kaas. Proef maar! Deze tapa zal snel ook tot jouw favorieten behoren.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?

Gazpacho
Een basisrecept voor gazpacho mag niet ontbreken in je repertoire. Lekker fris op een zomerse dag als lunch, maar altijd goed als voorgerecht.
Ingrediënten
- 1 paprika
- 1/2 el olie
- 600 g tomaten
- 2 kleine komkommers
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 4 sneetjes witbrood
- zout en peper
- tabasco
- rodewijnazijn
- 4 el olijfolie extra vergine
Benodigdheden
- vijzel
- keukenmachine of staafmixer
Bereiding
Verwarm de oven voor (elektrisch: 225°C / hetelucht: 200°C / gas: stand 4). Wrijf de paprika in met de olie en leg hem op een bakplaat ca. 15 minuten in de oven. Snijd het vel van de tomaten kruislings in en dompel de tomaten ca. 20 seconden onder in kokend water. Koel de tomaten af in ijswater en pel er het vel vanaf. Schil de komkommers. Houd 1 flinke tomaat en ½ komkommer achter om te garneren.
Neem de paprika uit de oven en verwijder het steeltje en de zaadlijsten. Pel en snipper de ui. Pel de knoflook en wrijf hem fijn in een vijzel. Snijd de korstjes van het brood. Pureer de tomaten, de komkommer, de ui, 2 sneetjes witbrood, de paprika en de knoflook in een keukenmachine of met een staafmixer. Breng op smaak met zout, peper, tabasco en rodewijnazijn. Zet het geheel, bij voorkeur 1 nacht, afgedekt in de koelkast.
Zeef de soep. Snijd de overige tomaat, de overige komkommer en de rest van het brood in blokjes. Serveer de soep ijskoud en geef er de blokjes tomaat, komkommer en brood bij. Druppel de olijfolie in de soep.
Onze tips

Deze verjaardagshapjes zijn altijd een succes

De beste tips om thuis een onvergetelijke borrel te organiseren

5x typisch Spaanse gerechten om van te genieten

Spaanse pinchos: 5x recepten om te maken

Foodies testen: deze producten raden wij aan

9x de lekkerste gourmet recepten

Gourmettips voor een gezellige avond

Gourmet bijgerechten: deze recepten zijn altijd een succes

Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.




