Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
Zo gebruik je oestersaus

Pure smaak met een vleugje magie: zo gebruik je oestersaus

In samenwerking met Lee Kum Kee
Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Tegenwoordig vind je oestersaus in elke supermarkt. Je kunt de saus gebruiken als smaakmaker in diverse gerechten met varkens- of rundvlees en groenten, of denk bijvoorbeeld aan noedels. Als dipsaus smaakt oestersaus ook heerlijk, wat dacht je bijvoorbeeld van pork buns?

Zo gebruik je oestersaus

Oestersaus is niet meer weg te denken uit de keuken, deze smaakmaker komt van pas in tal van gerechten. Wist je dat de oestersaus van Lee Kum Kee ooit begon met een ongelukje? Een restauranthouder uit Zuid-China – Mr. Lee Kum Sheung – was in 1888 een pan met oestersoep aan het bereiden. Hij vergat op de soep te letten tot het geheel was ingekookt tot een dikke, stroperige saus. Toen hij het proefde ontdekte hij een onweerstaanbare heerlijke nieuwe smaak in de vorm van oestersaus.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Pure smaak met een vleugje magie

Door het gebruik van oestersaus in je gerechten voeg je pure smaak met een vleugje magie toe. Het is niet voor niets dat we zo houden van de Chinese keuken, oestersaus geeft veel gerechten nét even iets extra’s waardoor ze ineens bomvol umami zitten. Het grote voordeel? Met de juiste oestersaus zet je thuis ook de lekkerste gerechten op tafel. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Lee Kum Kee Premium Oestersaus, dit is de originele oestersaus vol umami, niets voor niets de keuze van veel koks en Chinese families. Er is ook Lee Kum Kee Panda-Merk Oestersaus. Deze saus bevat een lagere concentratie oesterextract dan gewone oestersaus en vind je in veel restaurants. Eet je liever vegetarisch? Probeer dan eens Lee Kum Kee Vegetarische Roerbaksaus Met Paddenstoel.

Lees meer over de producten van Lee Kum Kee

Lee Kum Kee Premium Oestersaus

Dit is de oestersaus waar het allemaal ooit mee begon, een stroperige saus vol van smaak. Wil je umami toevoegen aan je gerecht? Dan mag deze oestersaus niet ontbreken. Gebruik ‘m in marinades, roerbakgerechten of als basis voor een jus. Dit is de favoriet van veel chefs en Chinese families.

> meer over Lee Kum Kee Premium Oestersaus

Wat is oestersaus

Lee Kum Kee Panda-Merk Oestersaus

Deze oestersaus is minstens net zo lekker als de Premium Oestersaus, alleen is het een minder geconcentreerde oestersaus. Daardoor kun je ‘m kopen voor een lager prijsje. Het gebruik is overigens hetzelfde als bij de Premium Oestersaus. Ideaal voor een marinade of bijvoorbeeld in een sausmix.

> meer over Lee Kum Kee Panda-Merk Oestersaus

Lee Kum Kee Vegetarische Roerbaksaus Met Paddenstoel

Deze saus is speciaal gemaakt voor vegetariërs om qua textuur en uitstraling van gerechten te genieten van een vergelijkbare ervaring als bij oestersaus, maar dan vegetarisch. De roerbaksaus is gemaakt met shiitake. Deze geven de saus dezelfde diepe smaak die zo herkenbaar is voor klassieke oestersaus.

> meer over Lee Kum Kee Vegetarische Roerbaksaus Met Paddenstoel

Zo gebruik je oestersaus

Zo gebruik je oestersaus in je gerechten

Benieuwd wat je allemaal kunt maken met oestersaus? Wij verzamelden onze favoriete recepten zodat je meteen aan de slag kunt!

Loempia’s

Begin je eigen loempiakraam aan huis met ons recept voor fantastische, crunchy loempia’s. Je gebruikt de oestersaus in dit recept om de vulling op smaak te brengen. Wedden dat iedereen ervoor in de rij gaat staan?

> naar het recept: loempia’s

Loempia's

Wokgarnalen met groenepeperkorrels en gember

Een simpel en snel gerecht, zonder dat je in hoeft te leveren op smaak. Deze wokgarnalen staan namelijk al binnen twintig minuten op tafel! Serveer er rijst bij om de maaltijd compleet te maken en wees natuurlijk niet zuinig met de oestersaus.

> naar het recept: wokgarnalen met groenepeperkorrels en gember

Wokgarnalen met groenepeperkorrels

Chop Soy (tjap tjoy) met garnalen, wok komkommer en peultjes

In de westerse keuken worden komkommers meestal rauw gegeten, maar in Aziatische landen wordt de komkommer ook veel gebruikt in wokgerechten. Aziatische komkommers hebben een stekelige schil en bevatten minder vocht. Daardoor zijn ze beter geschikt om te bakken, ze blijven knapperig en behouden hun vorm.

> naar het recept: Chop Soy met garnalen, wok komkommers en peultjes

Chop Soy (tjap tjoy) met garnalen, wok komkommer en peultjes

Oosterse bouillon met pompoen en eend

In de Chinese keuken is eend een veelgebruikt ingrediënt. In dit recept maken we een smaakvolle bouillon met eend én pompoen. Je verwacht het misschien niet, maar de smaken van pompoen en eend passen erg goed bij elkaar. Zeker in combinatie met wat oestersaus.

> naar het recept: Oosterse bouillon met pompoen en eend

Oosterse-bouillon-met-pompoen-en-eend

Gefrituurde tofu met knoflooksaus

Dit is een van onze favoriete recepten van Emma de Thouars, uit haar kookboek “Tofu”. De oestersaus zorgt voor een diepe smaak in de zelfgemaakte knoflooksaus bij dit gerecht, al kun je ook de vegetarische variant gebruiken.

> naar het recept: gefrituurde tofu met knoflooksaus

Gefrituurde tofu met knoflooksaus

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!