
Pien laat haar eten zien
Lees verder na de advertentie
Een risotto waar je continu in moet roeren, dat klinkt niet als een handig kerstgerecht. Toch denkt Pien Wekking van @pienlaathaaretenzien op Instagram daar anders over. “Mijn ervaring is dat de mensen die samen een risotto maken, betere gesprekken hebben dan de mensen aan tafel.” In haar kookboek “Pien laat haar eten zien” deelt Pien meer handige tips en leuke gerechten voor de feestdagen.

Recepten voor de feestdagen

Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.
Het is niet voor niets dat wij in december overuren draaien op de redactie; er is geen moment in het jaar dat er zoveel wordt gezocht naar recepten dan rond de feestdagen. Het is hét moment waarop we massaal vrienden en familie uitnodigen om te komen eten. Leuk, maar het kán ook stressvol zijn. Pien van @pienlaathaaretenzien host het liefst elke week een etentje voor vrienden. Volgens haar zit het geheim van een ontspannen gastvrouw of -heer in twee dingen: goede voorbereiding en de juiste keuze van je gerechten. “Het is echt een bijzondere gedachte dat je bepaalde gerechten niet zou moeten kiezen omdat ze veel tijd kosten. Neem bijvoorbeeld een stoofgerecht. Zou hartstikke onhandig zijn, moet uren op het vuur staan. Maar ik vind dat juist perfect! Je zet het op en je hoeft er vervolgens niet meer naar om te kijken. Zo kun jij lekker bij je gasten aan tafel zitten.”
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
De risotto-belofte
“Een stoof en dus niet iets arbeidsintensief als een risotto?”, vraag ik Pien. “Haha, dat zou je denken, maar risotto is echt mijn favoriete gerecht voor etentjes! Het is zelfs een ding bij ons in de vriendengroep. Onze ervaring is dat de mensen die samen een risotto maken, betere gesprekken hebben dan de mensen die aan tafel zitten. Misschien omdat je samen echt met één ding bezig bent? Dus als je iemand over de vloer krijgt met wie je nog een goed gesprek moet voeren, ga dan voor risotto.” “Handige tip voor veel onuitgesproken familieperikelen”, grap ik.
Piens pavlova
Zelf is Pien ook wel even toe aan achterover leunen en aanschuiven. Januari van dit jaar tekende ze het contract voor haar eerste kookboek en in juni moest ze alle recepten aanleveren. Flink aanpoten, helemaal in combinatie met haar afstuderen. “Het was fijn dat ik goed wist wat ik wilde: een boek waarin het diner centraal staat. Dus voor-, hoofd- en nagerechten en cocktails. In dat kader ben ik gewoon gaan denken wat leuk en do-able is voor als je eters krijgt, maar wat ook zo easy is dat je ermee op de bank kunt gaan hangen.”
Pien vierde de lancering van haar boek de tweede week van oktober met een tweedaagse pop-upstore in Amsterdam. “Ik wilde in die pop-upstore alles samenbrengen voor het hosten van een perfect etentje. Zo kon je er mijn boek kopen, heeft mijn oma een aantal tafellakens gemaakt die te koop waren en werden er lekkere cocktails geschonken.” Pien hoopt dat mensen met haar boek genoeg zelfvertrouwen hebben om een onvergetelijk etentje te hosten tijdens de feestdagen. Voor haarzelf is het al lang duidelijk wat ze dit jaar gaat maken: “Ik maak al jarenlang iedere kerst een pavlova, ieder jaar in een andere smaak. Dat is een traditie waar ik ook dit jaar niet onderuit kom!” Wij durven wel punten in te zetten op Piens pavlova van dit jaar. Ben je benieuwd met welke topping hij dit jaar op tafel komt? Scroll snel verder voor het recept!
Tonijn crudo met wasabi en zalmeitjes
Pien: “Crudo betekent ‘rauw’ in het Italiaans. Verwar het niet met sashimi, ook een gerecht met rauwe vis. Bij sashimi wordt de vis in de meest pure vorm gegeten, terwijl er bij crudo een aantal ingrediënten aan de vis worden toegevoegd om de smaak te intensiveren: vaak een goede (olijf)olie en een zuurtje, zoals citroen of azijn. De pittige wasabi en de zachte zalmeitjes vormen een heerlijke toevoeging en de eetbare bloemen maken er een feestelijk geheel van.”
Spicy linguine frutti di mare
Een pittige tomatensaus met heerlijke zeevruchten? Dat vind je in deze geweldige pasta van Pien. Probeer maar eens uit!
> naar het recept: spicy linguine frutti di mare
Romige pompoenrisotto met geitenkaas en salie
Volgens Pien is risotto misschien wel het ideale gerecht voor de feestdagen. Met dit recept begrijpen we dat helemaal!
Pornstar Martini pavlova
Pien: “Mijn favoriete tv-programma is Heel Holland Bakt. Mislukte taarten, gestreste kandidaten, ik vind het geweldig. Het leukste onderdeel? Het spektakelstuk, waarbij de deelnemers extra lang de tijd krijgen om zichzelf van hun beste kant te laten zien. Ik zou nooit mee kunnen doen aan Heel Holland Bakt omdat ik voor bakken geen talent heb. Maar ik heb wel mijn eigen spektakelstuk: deze pornstar martini pavlova, geïnspireerd op de beroemde cocktail met passievrucht.”
> naar het recept: Pornstart Martini pavlova
Lees ook:
Onze tips

Eindelijk: het nieuwe kookboek van de auteur van ‘Zout, vet, zuur, hitte’ is er!

De beste kookboeken van 2025 volgens de Foodies-redactie

Dit is waarom iedereen Pien’s Dinner Club in huis wil hebben

Waarom de aardappel een comeback verdient volgens Jacques Hermus

Simpel én lekker? Dan wil je deze recepten maken

Dit is de reden dat iedereen massaal vlaaien aan het bakken is

Krokant, sappig en cheesy: dit zijn de burgers waar iedereen over praat

Eenvoudig uitsloven met het kookboek F*cking Lecqer (inclusief recepten!)

Eva Koper verklapt: dit is waarom zelfs een pistachecroissant gezond kan zijn

Kun je alles maken in de airfryer? Deze recepten bewijzen het

Het kookboek van Ottolenghi’s topchef is nú uit en iedereen is laaiend enthousiast

Zo ga je zelf aan de slag als de bakkers van bakkerij Fort Negen

Zó haal je alles uit je citrusvruchten: ontdek deze lekkere recepten

Jamie Oliver komt met nieuw boek vol gezonde gerechten (en jij scoort ‘m nu met korting)

Brazilië op haar best: de lekkerste recepten vind je in dit kookboek

Gezond eten zonder gedoe? Jamie Oliver deelt zijn 50 healthy hacks

Yvonne Doorten
Hoofdredacteur
Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.







