
Wat eten moslims tijdens de ramadan? En verschilt dat eigenlijk per land? Elisabeth Scholten legt het ons uit aan de hand van haar kookboek ‘100 ramadanrecepten’.
Lees verder na de advertentie
Hoewel er tijdens de ramadan vanaf de ochtendschemering en zonsondergang niet mag worden gegeten en gedronken, speelt eten in deze periode een heel grote rol. Dat weten de Nederlandse Elisabeth Scholten (beter bekend als @Ellouisacooking) en haar Marokkaanse schoonmoeder Aicha als geen ander. Beide vieren ze de ramadan, elk op hun eigen manier, en bundelden hun gebruiken en gerechten in het boek ‘100 ramadanrecepten’.
100 ramadanrecepten
€ 27,99De lekkerste internationale gerechten voor suhoor, iftar, eid en andere momenten.

Ramadanrecepten
Lees verder na de advertentie
Hoewel je zou denken dat iemand die aan het vasten is liever niet naar eten kijkt, is juist het tegenovergestelde waar. Tijdens de ramadan loopt het storm op Elisabeths site en social media. De hele dag door wordt er gezocht naar gerechten om voor de iftar te maken. Voor het eigen gezin, of voor bezoek dat langskomt om het vasten samen te verbreken.
Zo maakt Aicha in die periode elke dag de klassieke harira en zet Elisabeth graag verassende hapjes op tafel. In 100 ramadanrecepten delen ze internationale gerechten voor het ontbijt (suhoor), de maaltijd ’s avonds (iftar) en uiteraard Eid-el-Fitr (het Suikerfeest). Van traditioneel tot met een moderne twist, en van toetjes en shakes: tussen de ramadanrecepten zit voor ieder wat wils.
Wil je meer leuke kookboeken-tips en iedere week de lekkerste recepten ontvangen?
Lees verder na de advertentie
Wat is de ramadan?
Voor wie het zelf niet viert en/of minder bekend is met het gebruik; wat is de ramadan precies? Het is de heilige maand voor moslims waarin zij vasten van zonsopgang tot zonsondergang. Elisabeth benadrukt dat het een maand is van bezinning, verbondenheid en liefdadigheid.
Ze merkt dat veel mensen buiten de islam de ramadan soms als zwaar of beperkend zien, terwijl het voor moslims juist een periode is waar ze naar uitkijken. Het draait namelijk niet alleen om het vasten, maar ook om het samenzijn en de tradities. Opvallend genoeg speelt eten in deze tijd een heel grote rol.
Lees verder na de advertentie
Wat eet je tijdens de ramadan?
Hoewel moslims deze maand wereldwijd vasten, zijn veel ramadanrecepten cultureel bepaald. Daarom deelt Elisabeth niet alleen de traditionele gerechten van haar Marokkaanse schoonmoeder maar ook van andere vrouwen met diverse achtergronden zoals Tunesisch, Turks en Libanees. Hoewel er regionale verschillen zijn, wordt het volgende eigenlijk overal wel gegeten tijdens de ramadan:
- Soep: in de meeste landen is soep de vaste start van de iftar omdat het voedzaam is en veel vocht bevat.
- Hartige hapjes: zoals broodjes, gefrituurde snacks en deegwaren.
- Zoetigheden: elke cultuur kent zijn eigen zoete lekkernijen. Denk bijvoorbeeld aan de Marokkaanse chebakia (waarvan we het recept later in dit artikel delen).
Daarnaast ziet Elisabeth dat er steeds meer aandacht is voor gezond eten. Er staan steeds vaker ook lichte en voedzame gerechten, zoals salades en eiwitrijke maaltijden, op tafel.
Recepten voor de ramadan
Voor wie zelf ramadan viert of nieuwsgierig is naar de smaken en tradities van deze bijzondere maand, dit zijn onze favoriete ramadanrecepten uit het boek:

Kadaifitoetje
Kadaif ken je misschien wel van kunefe, een traditioneel gerecht van kadaif dat in veel landen in het Midden-Oosten wordt gegeten, meestal gebakken met een witte kaasvulling en siroop. Maar je kunt er ook veel andere lekkere dingen mee maken, zoals deze toetjes met karamelroom en pistache.

Chebekia
Deze traditionele Marokkaanse koek is een typische ramadanlekkernij. Het maken vraagt wat tijd en vaardigheid, maar is zeker de moeite waard!

Tunesische tajine
Een Marokkaanse tajine ken je misschien al wel. Maar ken je ook de Tunesische tajine? De Marokkaanse variant is een stoofschotel die meestal wordt gemaakt met vlees of kip en groenten en traditioneel wordt bereid in een aardewerken tajine, maar dit is een soort frittata op basis van ei en aardappel. De combinatie van kip en doperwtjes doet het heel goed!

Arabische chocoladeletters
Chocoladeletters kennen we in Nederland natuurlijk van Sinterklaas, maar Arabische chocoladeletters maken voor eid el fitr is ook ontzettend lekker en leuk, bijvoorbeeld om samen met je kinderen te maken of om cadeau te geven.
Wil je meer leuke kookboeken-tips en iedere week de lekkerste recepten ontvangen?
Onze tips

5x ingrediënten waarvoor je naar een Turkse winkel wil gaan

Alles over “Het ramadankookboek” van Mounir Toub

Dubai chocolade: wat is het en waarom is het zo’n trend?

Van baklava tot kebab: deze Turkse recepten wil je maken

Dit zijn de beste kerst kookboeken vol inspiratie

Tobias Camman bewijst: ook een foodsnob kan van fastfood houden

Fan van wild? Dan wil je dit nieuwe kookboek zeker hebben (inclusief recepten)

Dit is waarom iedereen Pien’s Dinner Club in huis wil hebben (inclusief recepten!)

Deze allesomvattende bijbel voor patisserie wil je hebben (inclusief recepten!)

Eindelijk: het nieuwe kookboek van de auteur van ‘Zout, vet, zuur, hitte’ is er!

De beste kookboeken van 2025 volgens de Foodies-redactie

Waarom de aardappel een comeback verdient volgens Jacques Hermus

Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.


