
Iets waar wij dol op zijn: de avocado. Lekker op brood met een beetje peper en zout, door een salade of natuurlijk als dip. Tenminste, als er een zachte en groene vrucht tevoorschijn komt bij het opensnijden. Benieuwd hoe je kunt zien of je avocado rijp is, zonder hem eerst open te snijden? Lees dan snel verder!
Lees verder na de advertentie
Rijpe avocado
Je staat in de winkel en hebt op je boodschappenlijstje een rijpe avocado staan. Bijvoorbeeld omdat je deze zometeen op je toast wil tijdens de lunch of omdat je vanavond guacamole gaat maken bij de nacho’s. Let’s face it: als avocadoliefhebber heb je vast wel eens in de vruchten geknepen om te zien of ze rijp zijn. Helaas is dit systeem niet waterdicht én bovendien niet zo vriendelijk voor je avocado. Door het knijpen kunnen er beurse plekken ontstaan en dat is zonde van mooie exemplaren in wording. Maar hoe weet je dan wel of je vrucht rijp is? Dat vertellen we je hieronder!
Wanneer is een avocado rijp?
De beste manier om te testen of je avocado rijp is, zonder dat je hem open hoeft te snijden, is door het steeltje te verwijderen. Elke avocado heeft – als het goed is – een steeltje aan de bovenkant van de vrucht. Deze ziet er eigenlijk uit als een klein pitje. Deze kun je verwijderen en dan zie je de kleur van de avocado binnenin de schil. Is het steeltje al moeilijk te verwijderen? Dan is hij sowieso nog onrijp. Wanneer er een mooie groene kleur onder het steeltje vandaan komt, is de avocado klaar om gegeten te worden! Is het bruin onder het steeltje? Dan heeft hij waarschijnlijk al bruine plekken en is hij overrijp.
Gooi de avocado niet weg als hij overrijp is! Wanneer je hem opensnijdt, zul je zien dat er nog genoeg groen om de pit heen zit. Je kunt de bruine plekken wegsnijden en de rest nog gerust eten.
Nu weet je of je avocado rijp genoeg is om lekker mee aan de slag te gaan! Probeer bijvoorbeeld eens deze recepten met avocado en geniet van deze heerlijke vrucht. Maak je hem niet in een keer helemaal op? Geen probleem! Met deze tips kun je je avocado nu langer bewaren en daarna weer gerust gebruiken, zonder dat hij bruin is geworden.
Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?

Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.
Onze tips

Jackfruit is dé vleesvervanger voor stoofgerechten (en zo gebruik je ‘m)

Dit zijn de keukentools die jouw kerst écht makkelijker maken

Kruidnoten bakken: zo doe je dat

Zelf gevulde speculaas maken: zo doe je dat

Zo maak je thuis een plantaardige steak die zelfs vleeseters verrast

Slechts 0,1% van alle Italiaanse wijn komt hiervandaan

Dit zijn dé gouden tips voor het binden van een stoofpot

Zelf groentesoep maken? Met deze tips lukt het altijd (zelfs zónder zakjes)

Misselijk maar toch iets eten? Deze recepten helpen écht

Zo maak je de perfecte Halloween-pompoen (zonder geklieder)

Zo maak je de lekkerste rode kool: koken en bereiden

9x de lekkerste sauzen voor bij biefstuk

Koken zonder alcohol: zo vervang je drank in klassieke gerechten

Varkenshaas bakken: met deze tips kan het niet mislukken

Dit zijn de seizoensgroenten en -fruit in oktober

7 soorten paddenstoelen om mee te koken (+ recepten)

Julie van den Berg
Altijd in voor een feestje – vooral als er eten én wijn is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Houdt van het organiseren van etentjes voor familie en vrienden. Haat koriander.




