Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Wat is harissa

Specifieke smaakmaker: zo kun je harissa bewaren en de restjes opmaken

Advertentie

Elke dinsdag delen we de beste tips & tricks voor zo weinig mogelijk verspilling in je keuken. Dat is goed voor je portemonnee én het milieu. Vandaag vertellen we je dé manier om harissa te bewaren en de restjes op te maken.

Soms vragen recepten om specifieke smaakmakers. Een vleugje vissaus, een lepeltje miso, en voordat je het weet staat je hele keuken ermee vol. Harissa is typisch zo’n ingrediënt dat je koopt en opent voor een speciaal gerecht en vervolgens vergeet. Want wat moet je maken met die restje pittige saus in het potje? Genoeg! Daarom delen wij hoe je harissa het beste kunt bewaren en welke recepten je ermee maakt.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Harissa bewaren

Heb je een potje harissa geopend voor een specifiek recept? Dan is het belangrijk dat je het daarna op de juiste manier opbergt. Want alleen door harissa goed te bewaren, kun je er op een later moment nog wat lekkers mee maken. Geopende harissa bewaren doe je altijd in de koelkast. Na opening blijft de pittige saus ongeveer een dag of tien houdbaar. Kijk op de verpakking voor de exacte datum en het bewaaradvies en houdt dit aan.

Zelf harissa maken

Naast kopen, kun je natuurlijk ook zelf harissa maken. Voor wie van zichzelf weet dat hij de saus niet snel opmaakt, is dit de beste keuze. Zelf kun je namelijk precies de hoeveelheid maken die je voor het recept nodig hebt. Zo houdt je niks over en verspil je geen voeding. In dit artikel leggen we je uit hoe je dat doet. Houd je toch een beetje over? Je homemade saus blijft zo’n 1 tot 2 weken goed.

Recepten met harissa

Beter dan bewaren, is harissa snel opmaken. Met deze heerlijke recepten is dat gelukkig geen enkel probleem!

Courgettes met harissa-lamvulling

In de meeste recepten voeg je slechts een lepeltje van de saus toe. Hartstikke onhandig, want zo houd je veel over. In dit recept gebruik je gelukkig relatief veel. Zo komt dat potje wel op!

> naar het recept: courgettes met harissa-lamvulling

Courgettes met harissa-lamvulling

Kruidige harissa-lampasteitjes

Niet een, niet twee, maar liefst drie eetlepels harissa gaan in deze pasteitjes. Dat maakt ze lekker kruidig en vol van smaak. Maak er dus gerust extra veel, ze zijn perfect om uit te delen.

> naar het recept: kruidige harissa-lampasteitjes

Kruidige harissa-lampasteitjes

Harissavis uit de oven

Maar de absolute winnaar is dit recept voor vis uit de oven. Je lepelt het hele potje erop uit. Dat geeft niet alleen veel smaak, maar ook een prachtige kleur.

> naar het recept: harissavis uit de oven

Harissavis uit de oven

Lees ook: Zelf maken: sriracha

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!