Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
kersen

Kersen ontpitten: zo doe je dat supersnel

Verse kersen zijn bij ons favoriet. Het enige nadeel is dat je ze moet ontpitten. Dit kan soms best een tijdrovend klusje zijn met vieze vingers als gevolg. Kan dat niet makkelijker? Ja zeker, daarom delen we tips voor kersen ontpitten.

Lees verder na de advertentie

Kersen ontpitten

Wanneer het kersenseizoen in volle gang is, plukken wij er graag de vruchten van en verwerken ze in zoete recepten met kersen en frisse salades. Dat is hartstikke lekker, maar het ontpitten van kersen zorgt soms voor wat gedoe. Gelukkig zijn er een aantal handige trucs voor supersnel kersen ontpitten. Wij delen welke!

Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Deze regio is je nieuwe favoriet voor een culinaire stedentrip
Deze regio is je nieuwe favoriet voor een culinaire stedentrip

Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.

Kersen ontpitten: zo doe je dat

Wil je snel kersen ontpitten? Dan heb je een hulpmiddel nodig. Dit kan een klassieke kersenontpitter zijn, maar ook alledaagse voorwerpen zoals een rietje, paperclip of glazen fles. Plaats bijvoorbeeld een rietje aan de onderkant van de kers, waar eerst de steel zat. Duw het rietje voorzichtig door de kers, van onder naar boven, en het pitje zal aan de andere kant uit de kers schieten.

Een paperclip heeft hetzelfde effect. Wil je dit proberen? Buig dan een paperclip zo open dat het uiteinde een haakje vormt. Verwijder de steel van de kers en steek de haak van de paperclip in het onderste deel van de kers waar de steel zat. Duw het haakje voorzichtig tegen de pit en wrik het eruit. Zo makkelijk kan kersen ontpitten zijn!

Kersen ontpitten: de makkelijkste manier

De meest populaire, en eenvoudige, methode is kersen ontpitten met een fles. Dit doe je als volgt: verwijder de steel van de kers en plaats de kers op de hals van een lege fles, met de pit naar beneden.

Gebruik vervolgens een dunne stok, zoals een satéprikker, om de pit uit de kers te duwen. De pit valt rechtstreeks in de fles en je hebt een perfect ontpitte kers.

Recepten met kersen

Dus waar wacht je nog op? Pak een bakje verse kersen en ga aan de slag met het ontpitten. Met deze handige trucjes kun je in een mum van tijd van dit heerlijke zomerfruit genieten, zonder gedoe. Of je ze nu vers eet of verwerkt in deze heerlijke recepten met kersen:

MonChoutaart

MonChoutaart

Denk je aan MonChoutaart, dan denk je aan kersen. Het zomerfruit is dé traditionele smaakmaker en wij begrijpen maar goed waarom. De garnering is heerlijk zoet en sappig.

Naar het recept
Gebraden eendenborst met kersensaus en gesmoorde pastinaken

Gebraden eendenborst met kersensaus en gesmoorde pastinaken

Bij zomerfruit denk je misschien gelijk aan zoet, maar je kunt het ook heel goed in hartige gerechten verwerken. Wat denk jij van dit hemelse gerecht met kersen?

Naar het recept
Croissantwentelteefjes met dronken kersen

Croissantwentelteefjes met dronken kersen

Best of both worlds: croissantjes geserveerd als wentelteefjes. Een betere combinatie kan bijna niet, toch? Met het ijs en de kersen maak je dit feestelijke dessert helemaal af.

Naar het recept
Chocoladeciambella met amarenakersen en pistache

Chocoladeciambella met amarenakersen en pistache

Ciambella is de Italiaanse versie van een tulband. Met romige mascarpone, zoetzure amarenakersen en pistachenootjes is dit echt een feestje van Italiaanse smaken.

Naar het recept
Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!