Foodies 06/2024
City trip!
Cover van
zonder stress de kerst door

Dit zijn dé oplossingen voor kerst stress in de keuken

Advertentie

De tafel is gedekt, iedereen zit klaar voor een heerlijk kerstdiner en jij staat in de keuken. En dan gebeurt het ergst denkbare: je gerecht mislukt. Je soep is te zout, je crème heeft klontjes of het hoofdgerecht is nét wat te pittig van smaak. Help!

Stress in de keuken

Heb jij kerst stress in de keuken? Foodies to the rescue! Wij hebben de beste oplossingen voor veel voorkomende problemen in de keuken. Met deze tips worden zelfs de grootste kookdrama’s verholpen. Wat er ook gebeurt, jij kunt van je kerstdiner genieten. Met deze oplossingen heb jij nooit meer kerst stress in de keuken!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Soep is te zout

Het kan de beste gebeuren; je soep is te zout van smaak geworden. Gelukkig kun je dit heel gemakkelijk oplossen. De makkelijkste manier is om je soep te verdunnen. Voeg beetje bij beetje water toe tot de soep naar jouw smaak is. Blijf hiervoor wel goed proeven zodat de smaken niet verloren gaan.

Heb je een soep op roombasis gemaakt? Dan kan je ook wat extra room toevoegen. Een andere oplossing is om een zetmeelbron toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan een aardappel of wat vermicelli. Zetmeel neemt namelijk zout op en zorgt ervoor dat je soep wat dikker wordt. Hierdoor gaat de smaak ook minder snel verloren bij het verdunnen van de soep.

Kerst stress in de keuken: klontjes in saus of crème

Stel je voor: je bent een prachtige kersttaart aan het bakken en maakt een botercrème. Na het kloppen van de crème zie je opeens allemaal klontjes zitten, de crème is geschift. Dat wil je natuurlijk niet. Gelukkig is er geen reden voor kerst stress in de keuken. Met een simpele truc is het nog te redden!

Verwarm de crème voorzichtig au bain-marie (in een vuurvaste kom boven een pan met kokend water), terwijl je blijft kloppen. De gesmolten boter kun je op die manier alsnog goed door de crème mengen. Let wel goed op dat de crème niet te warm wordt en laat hem helemaal afkoelen voor je hem gebruikt, dan wordt hij weer steviger.

Gaat er iets anders mis bij het bakken? Martina heeft de meest gemaakte bakfouten en hoe je ze voorkomt op een rijtje gezet. Met deze tips heb jij zeker geen last van kerst stress in de keuken!

> naar het recept: hazelnoten kersttaart

kerst taart: oplossingen kerst stress in de keuken

Gerecht is te pittig

Oh nee, je proeft je gerecht en opeens staat je hele mond in brand. Het enige waar je aan kan denken is water en je proeft geen enkele smaak meer. Help, kerst stress in de keuken! Wat doe je nu? Gelukkig zijn er genoeg oplossingen voor als je bent uitgeschoten met sambal of net wat te veel pepertjes hebt toegevoegd.

Zo kan je bijvoorbeeld zuivel aan je gerecht toevoegen. Zuivel werkt verkoelend en haalt een deel van de pit uit je gerecht. Room, verse kaas, volle melk, crème fraîche of zelfs een lepel kwark zijn hier ideaal voor.

Een andere oplossing is om er een lepel honing of een schepje suiker aan toevoegen. De pittige smaak verdwijnt niet als sneeuw voor de zon, maar de zoet-pittige smaak voelt vele malen prettiger op de tong. Een zuurtje toevoegen helpt ook erg goed. Iets zuurs zoals een kneepje citroen- of limoensap of een scheutje azijn neutraliseert de pittige smaak van je gerecht.

Het dessert is te zoet

Is je dessert te zoet geworden? Geen paniek! De te zoete smaak van je nagerecht kan je nog neutraliseren. Voeg bijvoorbeeld wat zoute, zure of pittige smaken als tegenhanger aan het gerecht toe. Het beste kan je een zure smaak toevoegen omdat dat dit de grootste tegenhanger van zoet is. Denk bijvoorbeeld aan een beetje citroensap.

Verse gember of rode peper toevoegen is ook een goed idee. Deze pittige smaken compenseren het mondgevoel dat zoete smaken geven. Zo kan je bijvoorbeeld wat chilipepers aan je chocoladeroomijs toevoegen om de zoete smaak te neutraliseren. Maar niet aan je gasten vertellen hè? Ze hoeven niks te merken van je kookdrama, de smaakcombinatie van chocolade en chilipepers is namelijk gruwelijk lekker!

> naar het recept: anchopeper-chocoladeroomijs

Lees ook:

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!