Foodies 03/2024
Zuid-Amerika
Foodies Zuid-Amerika
Bladerdeeg

No waste: wat maak je met overgebleven restjes bladerdeeg?

Advertentie

Wist je dat er in Nederland jaarlijks miljarden kilo's voedsel verloren gaan? Dat is natuurlijk hartstikke zonde. Want waarom zou je voedsel weggooien als je er ook wat lekkers mee kan maken? Wij laten zien dat je echt nooit eten weg hoeft te gooien. Goed voor je portemonnee én het milieu. Elke dinsdag delen we de beste tips & tricks voor zo weinig mogelijk verspilling in je keuken.

Overgebleven bladerdeeg

Heb jij afgelopen weekend net als Willem je eigen bladerdeeg gemaakt? Dan heb je misschien nog wat restjes van het deeg over. Gooi deze vooral niet weg maar maak er wat lekkers mee! Wij delen drie waanzinnige hapjes die je kan maken met je overgebleven bladerdeeg. Voor deze recepten heb je namelijk maar een klein beetje deeg nodig. Kleine moeite, groots resultaat!

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Krokant kaneeldakje van bladerdeeg

Met een krokant kaneeldakje maak je van elk dessert een feestje. Gebruik je overgebleven bladerdeeg als crunch in je dessert. Kneed de restjes bladerdeeg in een vorm naar keuze, leg de bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat en kwast ze in met een eidooiermengsel. Strooi vervolgens wat suiker en kaneelpoeder ruim over het bladerdeeg en bak het bladerdeeg ca. 20 minuten in de oven. Deze kaneeldakjes kan je in principe bij elk dessert serveren maar ze passen het beste bij ‘zachte’ gerechten zoals bijvoorbeeld ijs of wat fruit zoals bramen met crème fraîche en krokant kaneeldakje.

overgebleven bladerdeeg: krokant kaneeldakje

Koekjes van bladerdeeg

Snel en makkelijk borrelhapjes op tafel zetten voor vrienden en familie? Zet je restjes bladerdeeg in! Met maar een klein beetje bladerdeeg maak je de heerlijkste hapjes. Kneed je overgebleven bladerdeeg samen, rol het uit en bestrooi het deeg met een vulling naar keuze. Rol het deeg vervolgens op, snijd de rol in plakken en bak deze plakken ca. 15 minuten in de oven af. Zo maak je de heerlijkste koekjes in een handomdraai zoals bijvoorbeeld deze parmezaankoekjes met kummel of hazelnoot-chocoladekoekjes.

overgebleven bladerdeeg: hazelnoot chocolade koekjes

Mini taartjes

Onze favoriet met restjes bladerdeeg? Mini taartjes! Kneed je overgebleven bladerdeeg samen en verdeel het deeg in het aantal taartjes dat je wil maken. Rol het deeg uit en leg er een topping naar keuze op. De taartjes bak je vervolgens ca. 20-25 minuten in de oven af. De taartjes zijn bij ons zo geliefd omdat je ze zowel hartig als zoet kan maken. Maak bijvoorbeeld kiwi-amandeltaartjes, bloemkooltartelettes met olijfjes of rabarbertaartjes.

Bloemkooltartelette met olijfjes

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met een gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!