
Zin in een romige ragout in een knapperig bladerdeegbakje? Laat de kant-en-klare pasteitjes dan staan en ga zelf ragout maken met onze recepten en tips. Het is veel makkelijker dan je denkt!
Lees verder na de advertentie
Er is weinig traditioneler dan een pasteitje. Het bladerdeegbakje gevuld met ragout is een klassieker tijdens de feestdagen. Maar je kunt natuurlijk het hele jaar door ragout maken voor bij de brunch. Dat is een stuk makkelijker dan je denkt. Met een paar simpele ingrediënten, fijne recepten en de juiste tips tover je binnen een mum van tijd pasteitjes op tafel!
Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?
Ragout maken
Laat het blik voortaan maar in de winkel staan, want zelf ragout maken is zo veel makkelijker dan je denkt. De romige, rijke vulling maak je op basis van bouillon, bloem, verse kruiden en rundvlees, kip, paddenstoelen, groenten of misschien zelfs wel gamba’s. Onderstaande recepten voor ragout laten zien hoe veelzijdig het kan zijn!
Ragout is bij uitstek een gerecht waarmee je restjes kunt verwerken. Heb je nog kip over van gisteren? Hier kun je perfect ragout van maken. Ook gestoofd rundvlees of zelfs pulled pork geven een heerlijke vulling. Maar met verschillende soorten groenten gaat het ook heel erg goed. Zo worden paddenstoelen veel als basis gebruikt. Maar wat denk je knolselderij? Dit geeft verrassend veel smaak aan de saus. Voor asperges geldt hetzelfde. Wanneer je dit voor vegetariërs maakt; vergeet dan niet groentebouillon te gebruiken.
Wil je het eens plantaardig proberen? Maak de ragout dan met margarine, groentebouillon en wat champignons of jackfruit.
Lees verder na de advertentie
Ragout serveren
Ragout kun je op heel veel manieren serveren. Je kunt het natuurlijk los eten, het is wel zo feestelijk om het te serveren in een bladerdeegbakje. Je koopt deze kant-en-klaar in de winkel, maar zelf maken is veel lekkerder. Een takje verse peterselie erop en de klassieker is klaar!
Wil je een keer wat anders dan die chique vol-au-vents? Dan kun je de ragout niet alleen als feestelijk voorgerecht maar ook met wat gekookte rijst of romige aardappelpuree serveren als avondeten. Maak gerust extra veel, want op een dikke snee geroosterd zuurdesembrood wordt het ineens een stevige lunch de dag erna.
Kerst Tip

Op tijd besteld = voor kerst geleverd
Lees verder na de advertentie
Recepten voor ragout
Zin om aan de slag te gaan? Met deze recepten kun je zelf ragout maken:

Paddenstoelenragout in bladerdeegbakjes
Combineer verschillende soorten paddenstoelen in een klassieke ragout. Bladerdeegbakje erbij en er is niemand die het kan weerstaan…

Vol-au-vents met pastinaakragout en zwarte knoflook
Op zoek naar een verrassende vegetarische versie? Deze ragout smaakt door de pastinaak en zwarte knoflook aards en net even anders.

Vol-au-vents met champagne en gamba’s
Vol-au-vents is de chiquere naam voor een pasteitje. Niet gek dat we dit voorgerecht zo noemen want de combinatie met champagne en gamba’s is hartstikke feestelijk!
Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?

Paddenstoelenragout in bladerdeegbakjes
Dit is typisch zo’n gerecht wat je perfect kunt voorbereiden. De ragout kun je prima van tevoren maken en opwarmen als je gasten er zijn. Tip: serveer de saus nog niet in de bladerdeegbakjes, maar laat dat je gasten zelf doen. Dan blijft het bladerdeeg knapperig.
Ingrediënten
Bereiding
Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Steek uit de 8 plakjes bladerdeeg grote cirkel met een uitsteekvorm. Neem nu een uitsteekvorm die 1 cm kleiner is en steek uit 4 van de cirkel opnieuw een cirkel. Leg de 4 grote cirkels op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk met eidooier.
Leg de ‘randjes’ op de grote cirkels. Leg de kleinere cirkels ook op de bakplaat en bestrijk alles nogmaals met eidooier. Bestrooi de kleine cirkels met de venkelzaadjes, de korianderzaadjes, het sesamzaad en grof zeezout. Bak het bladerdeeg in ca. 25 minuten goudbruin en gaar in de oven.
Fruit voor de ragout, de ui en de knoflook in 1 el boter glazig. Voeg de paddenstoelen toe en bak ca. 5 minuten. Blus af met het water en voeg het bouillonblokje toe. Breng aan de kook en laat ca. 10 minuten trekken. Zeef de bouillon en bewaar de paddenstoelen.
Smelt 90 g boter in een stoofpan en roer er de bloem doorheen. Gaar de roux op laag vuur in ca. 5 minuten tot hij mooi glanst en loslaat van de pan. Neem van het vuur en laat kort afkoelen. Voeg al roerend met een garde wat van de bouillon toe en roer goed glad. Voeg geleidelijk meer bouillon toe en blijf goed roeren. Zet opnieuw op het vuur en breng rustig al roerend aan de kook tot de ragout dik wordt.
Voeg het paddenstoelenmengsel, de doperwtjes en de verse kruiden toe aan de ragout. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Snijd de pasteibakjes het midden open en vul ze met ragout. Leg de dekseltjes erop.
Foto’s & receptuur: Willem van Santen
Onze tips

Italiaanse klassiekers: deze 25 voorgerechten staan zó op tafel

Aardappelgratin maken: 3x variaties op het klassieke recept

De ultieme kerstklassiekers… maar dan zónder vlees (en niemand merkt het)

Stoven zoals oma: 4x klassieke stoofgerechten

Zo maak jij je gerechten slim van tevoren en ga je stressvrij de feestdagen in

Dé kerstdessert-hack: cheesecake uit de snelkookpan

Met deze simpele trucjes proef jij wijn zoals een sommelier

Zo overleef je kerst zónder stress: 5 tips die echt werken

Oliebollen bewaren en opwarmen: zo blijven ze het lekkerst

Deze keukenfout verpest voor veel mensen pakjesavond

Voor eens en altijd: het verschil tussen pepernoten en kruidnoten

Zo kun je het beste salades bewaren & meenemen

Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.



