Net als de oude Romeinen probeert salie de wereld te veroveren. Zijn rijk breidt zich gestaag uit tot aan de grenzen van het kruidenperkje. Hoewel de munt het verst over de grenzen kijkt en in alle hoeken van mijn tuin de kop opsteekt, legt hij het qua hardnekkigheid af tegen de salie. Waar de munt bij temperaturen die daalden tot onder de tien graden het loodje legde, kon ik tot diep in de winter nog enigszins groene blaadjes van mijn salieplantje plukken. Onverwoestbaar. Gek eigenlijk, want ik associeer het kruid altijd met Italiaanse sferen en gerechten. Ik heb de afgelopen maanden dus flink wat van deze groene vriend gegeten; het was immers het enige verse kruid dat voorhanden was. De smaak van salie is een beetje bitter en aards. Niet echt smaken voor bij vis of een salade. Nee, salie is een vlees-, aardappelen pastakruid. En toch mediterraan.
Italiaanse gerechten
Saltimbocca schiet me meteen te binnen. En gnocchi. Of porchetta misschien. Allemaal Italiaans, allemaal met salie, allemaal stevige, bijna winterse gerechten. En ze hebben allemaal al eens in foodies gestaan. Zucht. Gelukkig is er meer. De combinatie met spek en kippenlevers (love them or hate them) vind ik echt hemels. En een eenvoudige pasta met salie, kaas en boter. Natuurlijk uit te breiden met wat je maar wilt eigenlijk, maar het heeft in principe niks meer nodig. Het kruid is bij mij eens eens twee weken bedolven onder een laag sneeuw. Toen was het ook met de salie afgelopen. Bruinzwarte takjes staken nog dapper uit de grond, rouwend om het verlies van hun blaadjes. Maar die takjes boden ook hoop. Hoop voor de zomer, want dan groeien er nieuwe blaadjes aan. En wellicht nóg meer dan vorig jaar. Op weg naar een echt saliekeizerrijk. Rare jongen, die salie.
Wil je iedere week de lekkerste Italiaanse recepten? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Tip!
Ben je op zoek naar culinaire inspiratie, uitdaging én wil je graag meer lezen over koken?
Shop een losse editie van Foodies Magazine al vanaf 6,50
Bonenschotel met kippenlever, spek en salie
Of je nu van kippenlevers geniet of gruwelt; probeer dit recept eens. Je gaat er geen spijt van krijgen!
Pasta met boter, salie en pecorino
Een klassieke Italiaanse pasta met mijn favoriete smaakmaker. En het beste? Dit gerecht heb je binnen een kwartiertje op tafel staan.
Onze tips
Aluminiumfolie in de airfryer: kan dit?
Met deze recepten maak je restjes jam makkelijk op!
Keukenhack: zo kun je hard ijs makkelijk scheppen
Aangekoekte airfryer schoonmaken: zo doe je dat
Wat is het verschil tussen snert en erwtensoep?
Bakpapier in de airfryer: kan dat?
Clubsandwich maken: zo doe je dat!
Lifehack: zo maak je harde boter snel smeerbaar
Ingemaakte rode ui: zo maak je de snelle smaakbom
Chocolade smelten: deze 4 manieren werken het best
Wat te doen met overgebleven oliebollen?
Espresso-martinitulband: hét coverrecept van Foodies’ Grote Kerstnummer
Houdbaarheid champagne: hoe lang kun je champagne bewaren?
Rauwe aardappel eten? Dit is waarom je deze ingrediënten moet koken
Zo maak je de perfecte havermoutpap
Dit is waarom je ontdooid voedsel nooit opnieuw moet invriezen
Willem van Santen
Chef & fotograaf
Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.