
Tomaten ontvellen
Lees verder na de advertentie
Je komt het zo nu en dan tegen in recepten ‘ontvel de tomaten’. Met name als je tomatensoep of tomatensaus gaat maken is het advies vaak om dit te doen voor je de tomaten verder verwerkt in het gerecht. Waarom? De velletjes van tomaat nemen moeilijk vocht op, waardoor je vaak stukjes blijft houden in je soep of saus. Wil je een gladde substantie? Dan kun je het beste de tomaten ontvellen voor je ze toevoegt aan de pan. Gelukkig is dat helemaal niet moeilijk. Wij leggen je stap-voor-stap uit hoe je dit handig doet!
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Tip!

Ben je op zoek naar culinaire inspiratie, uitdaging én wil je graag meer lezen over koken?
Shop een losse editie van Foodies Magazine al vanaf 6,50

Stap voor stap tomaten ontvellen
Tomaten kun je op meerdere manieren ontvellen: door ze kort te blancheren in een pan kokend water, door ze te roosteren in de oven of boven het gas. De eerste manier is de meest gebruikte en leggen we daarom stap voor stap uit:
- Zet een pan water op het vuur en breng aan de kook. Zet een bak ijs(koud) water klaar.
- Snijd met een scherp mesje een kruis in de onderkant van de tomaten. Het is niet nodig om diep te snijden, alleen het vel moet goed ingesneden zijn.
- Dompel de tomaten zo’n 30 seconden onder in het kokende water. Haal dan uit de pan en leg ze in het koude water. Laat daar ca. 1 minuut in zitten.
- Haal de tomaten uit het water en verwijder met een mesje vanaf ingesneden kant van de tomaat het vel er voorzichtig af. De tomaten zijn nu klaar voor gebruik!
Wil je het jezelf nóg makkelijker maken? Doe de ingesneden tomaten dan in een ovenschaal en zet ze zo’n 20 minuten in een voorverwarmde oven (elektrisch: 220°C / hetelucht: 200°C) of tot het vel zwart begint te blakeren. Verwijder met een mesje het vel op dezelfde manier.
En heb je ook daar te weinig tijd voor? Dan kun je natuurlijk ook altijd kiezen voor een blik gepelde tomaten.
Lees ook:
Waanzinnig weekendmenu: een Italiaanse avond
Zelf pizza maken: hét recept dat je niet mag missen
Tomatentoppers: 3 heerlijke tomatenrecepten uit Noord-Italië
Onze tips

Zo kun je het beste salades bewaren & meenemen

Deze 10 producten moet je nooit in de koelkast bewaren

Iedereen maakt deze fout bij het bewaren van eten in de koelkast

Welk vlees voor stoofvlees? Zó kies je altijd de juiste soort

Zuurdesemstarter maken: tips en recept van de chef

Kaasfondue is gaan schiften: zo kan je het redden

Zo kan je het beste aardappelpuree opwarmen en bewaren

Zo maak je de lekkerste rode kool: koken en bereiden

9x de lekkerste sauzen voor bij biefstuk

Koken zonder alcohol: zo vervang je drank in klassieke gerechten

Banketstaaf: wat is het en hoe maak je het zelf?

Weet jij waar pepernoten vandaan komen? Zo zit het!

Dit is het verschil tussen speculoos en speculaas

Voor eens en altijd: het verschil tussen pepernoten en kruidnoten

Varkenshaas bakken: met deze tips kan het niet mislukken

Jackfruit is dé vleesvervanger voor stoofgerechten (en zo gebruik je ‘m)

Anne Mebelder
Redacteur
Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?



