Advertentie
Watermeloen tips: salades
Dit is een van de makkelijkste en meest voor de hand liggende watermeloen tips: verwerk watermeloen in salades. Een fruitsalade met watermeloen is lekker, maar wist je dat watermeloen net zo geschikt is voor hartige salades? Zijn zoetheid, sappigheid en een lekkere crunch doen het geweldig in combinatie met groenten, verse kruiden, een frisse dressing en eventueel een pittig pepertje. Maak bijvoorbeeld eens een salade van watermeloen, komkommer, feta en verse munt. Een vinaigrette van vers citroensap en extra vierge olijfolie eroverheen en niets meer aan doen. Probeer ook eens deze pittige Thaise watermeloensalade of garnalensalade met watermeloen en sperziebonen. Een heerlijke, frisse salade voor op de warme zomerdagen!
Spiesjes met watermeloen
Nog meer makkelijke watermeloen tips? Rijg blokjes watermeloen simpelweg aan spiesjes met ander fruit zoals druiven of mango. Wil je het nog iets spannender maken? Probeer dit ook eens in combinatie met opgerolde plakken parmaham, bolletjes mozzarella, blokjes feta of halloumi. Leuk om mee te nemen naar het park of als een hapje bij de borrel, op een verjaardag of een zomerbarbecue.
Wil je ook iedere week culi-nieuwtjes en recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Watermeloen grillen
Wist je dat je watermeloen uitstekend kunt grillen? Snijd de watermeloen in dikke schijven en snijd elke schijf in vier driehoeken. Laat de schil zitten zodat de meloen niet uit elkaar valt en gril de watermeloen 2-3 minuten per kant op de hete barbecue tot er mooie grillstrepen ontstaan. Je kunt de meloen zowel zoet als hartig serveren. Bestrooi hem bijvoorbeeld met wat limoenrasp, verkruimelde feta en/of chilivlokken. Liever zoet? Schep er wat gezoete Griekse yoghurt of een bolletje ijs naar smaak op. Of probeer eens deze halloumi-watermeloenspiesjes van de barbecue en de gegrilde watermeloen met munt en gefrituurde kappertjes.
Watermeloenijslolly’s
Deze heerlijke verfrissende traktatie is zo gemaakt en zal gegarandeerd in de smaak vallen bij zowel jong als oud. Verwijder de schil van 1 kleine watermeloen (ca. 1 kg) en snijd het vruchtvlees in stukken. Verwijder de pitjes en pureer de meloen fijn. Zeef de puree en vang het sap op. Meng het sap met 5 el siroop naar keuze (bijv. vlierbloesem) en het sap van ½ citroen. Verdeel het mengsel in ca. 10 ijslollyvormpjes en steek de ijsstokjes erin. Vries minimaal 6 uur in.
Bolletjes van watermeloen
Met een speciale meloenbolletjeslepel kun je makkelijk en in rap tempo mooie bolletjes scheppen van de watermeloen. Deze kun je op allerhande manieren gebruiken:
- Rijg de bolletjes aan spiesjes met ander fruit of bijvoorbeeld om en om met mini-bolletjes mozzarella en blaadjes basilicum. Bedruppel met balsamico en klaar is je ultieme zomerhapje!
- Vries de bolletjes in en gebruik ze in plaats van ijsblokjes in (infused) water, limonades, cocktails of gebruik ze in een sangria.
- Verwerk de bolletjes in een salade.
- Prik er kleine prikkertjes in en serveer ze op een schaal als hapje.
- Hol de helft van de watermeloen uit en vul hem met de bolletjes en eventueel ander fruit naar keuze. Een eyecatcher op je tuintafel!
Nog meer watermeloen tips: watermeloensorbet
Verhit 100 ml water en 100 g suiker in een kleine pan tot de suiker helemaal is opgelost. Pureer 1 kg watermeloen (zonder schil en pitjes) in een blender of keukenmachine. Meng de puree in een kom met de suikersiroop en het sap van ½ citroen. Je kunt nu van het mengsel in je ijsmachine een sorbet draaien volgens de aanwijzingen van de fabrikant. Schep de sorbet in een bak en vries minimaal 4 uur in. Heb je geen ijsmachine? Vries het mengsel dan direct in. Pureer de bevroren sorbet in kleine porties vlak voor het serveren.
Watermeloen in cocktails
De frisse en zoete watermeloen is perfect voor het maken van verfrissende cocktails. Probeer eens een van onderstaande combinaties en vind je perfecte zomerdrankje! De hoeveelheden zijn telkens voor 1 glas.
Watermeloen fizz
Doe 100 g watermeloen (zonder pitjes en schil), 1 el limoensap en 20 ml wodka in een blender en pureer. Schenk in een glas en versier met verse munt.
Watermeloen daiquiri
Doe 100 g watermeloen (zonder pitjes en schil), 1 el limoensap en 20 ml witte rum in een blender en pureer. Versier de glazen met driehoekjes watermeloen met schil.
Watermeloen mojito
Kneus in een groot glas met een muddler 6 verse muntblaadjes met 20 ml suikersiroop en 20 ml limoensap. Vul het glas voor ⅔ met ijs en schenk er 100 g watermeloen (zonder pitjes en schil, gepureerd en gezeefd) en 30 ml witte rum bij. Vul het glas aan met bruisend mineraalwater. Versier met verse munt.
Watermeloen Spritz
Pureer 100 g watermeloen (zonder pitjes en schil). Schenk de puree door een zeefje in een glas. Vul het glas aan met gekoelde prosecco.
Virgin watermeloen fizz
Doe 100 g watermeloen (zonder pitjes en schil), 100 ml ginger ale, 1 el citroensap en wat ijsblokjes in een blender en pureer.
Watermeloen: een gezonde traktatie voor kinderen
Ook kinderen snakken op warme dagen naar verfrissende traktaties. Limonade en ijs zijn lekker en verkoelend, maar echt gezond zijn ze natuurlijk niet. Met watermeloen kun je op een creatieve manier toch een lekkere en verkoelende limonade en ‘ijsjes’ maken die een stuk gezonder zijn. Vul voor een gezondere limonade een karaf met koud water, een paar takjes verse munt, wat schijfjes citroen en blokjes watermeloen. Voeg eventueel een scheutje sap of siroop toe om de limonade wat zoeter te maken. Snijd voor de ‘ijsjes’ de watermeloen in driehoeken en laat de schil zitten. Maak een klein gat aan de onderkant en steek er houten ijsstokjes in. Laat de ‘ijsjes’ goed koud worden in de koelkast of leg ze in de vriezer voor een extra verkoelend effect.
Lees ook: Verkoelende ingrediënten – dit eten helpt je af te koelen op warme dagen
Onze tips
Column van Raghenie: de Hindostaanse eetcultuur
Gnocchi koken: zo doe je dat
Zalm op de huid bakken: zo doe je dat
Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips
7x verschillende soorten paddenstoelen om mee te koken
Zelf appelmoes maken: zo doe je dat op de ouderwetse manier
Overgebleven beurse appels? Deze heerlijke recepten maak je ermee!
Column van Raghenie: eten met pit
Appelflappen maken: zo doe je dat!
Broccoli bereiden: zo doe je dat
Stamppot maken: zo maak je hem nóg lekkerder
Zo kun je aardappels koken en bereiden
Het verschil tussen gewone aardappel en zoete aardappel: wat is gezonder?
Pompoensoorten: dit zijn de verschillen
Knoflook snijden, kneuzen of persen: zo krijg je de sterkste smaak
Pico bello gnocchi: tips & tools
Martina Silbrníková
Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje. Was eindredacteur van 2020 tot 2023.