
Zelf ketchup maken
Lees verder na de advertentie
Het liefst hebben we altijd ketchup in huis. Bij de frietjes, bij de BBQ of in een salade, het smaakt haast overal lekker bij. Soms doen we zelfs een beetje in de pastasaus. De meeste mensen kopen de tubes of flessen met saus standaard in de supermarkt, maar wist je dat zelf ketchup maken helemaal niet moeilijk is? Daarnaast is het ook nog eens erg lekker! Eerder deelden we al het recept van Christian Weij om gefermenteerde ketchup te maken, vandaag is het tijd voor een wat simpeler en sneller recept.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Deze regio is je nieuwe favoriet voor een culinaire stedentrip
Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.
Recept voor zelf ketchup te maken
- Pel en snipper 1 grote ui en 3 teentjes knoflook. Snijd 3 stengels bleekselderij in stukjes. Schil en rasp een stukje gember ter grootte van een knikker. Hak 1 rood pepertje en 1 rode paprika fijn.
- Fruit dit alles circa 4 minuten in een flinke scheut olijfolie. Voeg nu 2 el tomatenpuree, 500 g gepelde tomaten uit blik, 4-5 el azijn en 7-8 el bruine suiker toe. Breng het geheel aan de kook en laat ca. 10 minuten rustig inkoken.
- Pureer de ketchup met een staafmixer en druk hem door een fijne zeef. Mocht je de saus nu nog te dun vinden, kun je hem nog wat verder in laten koken. Breng de ketchup op smaak met zout. Bewaar de ketchup in een gesteriliseerde pot in de koelkast, deze is enkele weken houdbaar.
Tips voor variatie
Om de ketchup nog meer ‘eigen’ te maken, kun je experimenteren met kruiden en specerijen. Een paar tips: oregano, venkelzaad, steranijs of curry. Ook verschillende soorten azijn geven lekkere variaties. Probeer bijvoorbeeld eens rodewijnazijn.

Lees ook:
Onze tips

Jackfruit is dé vleesvervanger voor stoofgerechten (en zo gebruik je ‘m)

Dit zijn de keukentools die jouw kerst écht makkelijker maken

Kruidnoten bakken: zo doe je dat

Zelf gevulde speculaas maken: zo doe je dat

Zo maak je thuis een plantaardige steak die zelfs vleeseters verrast

Slechts 0,1% van alle Italiaanse wijn komt hiervandaan

Dit zijn dé gouden tips voor het binden van een stoofpot

Zelf groentesoep maken? Met deze tips lukt het altijd (zelfs zónder zakjes)

Misselijk maar toch iets eten? Deze recepten helpen écht

Zo maak je de perfecte Halloween-pompoen (zonder geklieder)

Zo maak je de lekkerste rode kool: koken en bereiden

9x de lekkerste sauzen voor bij biefstuk

Koken zonder alcohol: zo vervang je drank in klassieke gerechten

Varkenshaas bakken: met deze tips kan het niet mislukken

Dit zijn de seizoensgroenten en -fruit in oktober

7 soorten paddenstoelen om mee te koken (+ recepten)

Willem van Santen
Chef & fotograaf
Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.



