Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
mascarpone-bramentartelette

Wat is mascarpone en wat kun je ermee?

Profielfoto van
BasBas Erkens

Misschien wel een van onze favoriete Italiaanse roomkazen: mascarpone. Deze romige variant is ideaal voor zoete recepten, maar doet ook haar werk goed in hartige gerechten. Hoe je deze kaas het beste gebruikt? Je leest het hier!

Lees verder na de advertentie

Wat is mascarpone?

Houd je van tiramisu? Dan heb je dit heerlijke ingrediënt al regelmatig gegeten, misschien zonder dat je het door had. Maar wat is mascarpone precies? Het is een Italiaanse roomkaas – gemaakt van room – en werd voor het eerst gemaakt in de regio Lombardije. Door de toevoeging van wijnsteenzuur wordt het een dikke, romige en goed smeerbare kaas.

Omdat deze kaas zo veelzijdig is, kun je er onwijs veel lekkere recepten mee maken. Benieuwd? Scroll dan door naar beneden!

Lees verder na de advertentie

Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar koop je mascarpone?

Bij vrijwel iedere supermarkt kun je deze Italiaanse kaas kopen. Je vindt het product in de koeling, bij de andere kazen. Je hebt vaak verpakkingen van 250 gram als van 500 gram. Bij diverse delicatessenwinkels kun je vaak de authentieke Italiaanse mascarpone halen, probeer dit zeker eens uit.

Lees verder na de advertentie

Tip

Tegenwoordig vind je vaak ook diverse dips met mascarpone in de supermarkt, vaak bij de borrelhapjes en dips in het koelvak.

Hoe smaakt mascarpone?

Deze roomkaas is heel zacht en delicaat, en heeft daardoor geen hele uitgesproken of aanwezige smaak. Dit zorgt ervoor dat het product erg veelzijdig te gebruiken is in diverse gerechten, zowel zoet als hartig.

Lees verder na de advertentie

Hoe kan je mascarpone vervangen?

Je bent helemaal klaar om je lekkere gerecht te bereiden, maar dan is de mascarpone in geen velden of wegen te bekennen. Je kunt het product eventueel vervangen door gewone roomkaas of ricotta, al zal het resultaat dan iets natuurlijk afwijken van het origineel.

Hoe moet je mascarpone bewaren en hoelang is het houdbaar?

Mascarpone bewaar je altijd in de koelkast. Kijk op de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum. Let op; na opening is de kaas maar beperkt houdbaar.

Wat kun je er allemaal mee?

De roomkaas is geschikt voor zowel zoete als hartige bereidingen. Doe bijvoorbeeld eens een paar eetlepels door je pasta of risotto, smeer het op je tartelette, gebruik het als vulling voor je taart of maak er een lekkere tiramisu mee.

Mascarpone recepten:

Trek gekregen? Dat snappen we helemaal! Duik snel de keuken in met een van onze recepten met mascarpone of ga aan de slag met een van onze toetjes met mascarpone. Hieronder een vind je een aantal recepten uit deze lijstjes:

Bladerdeegtaartje met mascarpone, aardappel, rozemarijn en Parmigiano Reggiano

Bladerdeegtaartje met mascarpone, aardappel, rozemarijn en Parmigiano Reggiano

Dit heerlijke recept met mascarpone, aardappel, rozemarijn én natuurlijk Parmigiano Reggiano maakt van een doordeweekse dag een feestje.

Naar het recept
Pastarolletjes met spinazie, mascarpone en pulled pork

Pastarolletjes met spinazie, mascarpone en pulled pork

Dat mascarpone goed tot zijn recht komt in hartige gerechten bewijst dit recept wel! De pastarolletjes staan zo op tafel. Dankzij de kaas is het gerecht lekker romig. Gecombineerd met de spinazie en pulled pork heb je een onweerstaanbare maaltijd!

Naar het recept
mascarpone-bramentartelette

Mascarpone bramentartelette

Mascarpone leent zich ook heel goed voor zoete gerechten. Zoals bijvoorbeeld in dit recept voor een bramentartelette. Deze is natuurlijk het lekkerste met verse bramen!

Naar het recept
Risotto met coquilles en garnalen

Risotto met coquilles en garnalen

Nog zo’n lekker hartig recept. Risotto is natuurlijk het allerlekkerst als deze romig is. En dat lukt gemakkelijk met dit recept met coquilles!

Naar het recept
Klassieke cannoli met een vulling van ricotta

Klassieke cannoli met ricotta-mascarponecrème

Je hebt speciale cannolibuisjes nodig, maar het is de investering meer dan waard. Niets zo lekker bij de koffie als de klassieke cannoli met ricotta-mascarponecrème.

Naar het recept

Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!