
Nee, tomatillo’s zijn geen kleine tomaten. Dat gezegd hebbende: ze zijn wel familie. Beide planten behoren tot de grote familie van de nachtschades, evenals de aardappel, de paprika en de aubergine. Het waren de oorspronkelijke bewoners van Zuid- en Midden-Amerika die de planten veredelden tot de eetbare soorten die wij nu kennen. Wij eten ze dus pas sinds de Spanjaarden ze meenamen naar Europa. Tijd om nader kennis te maken met de tomatillo.
Lees verder na de advertentie
Wat zijn tomatillo’s?
De echte Nederlandse naam van de tomatillo is Mexicaanse aardkers, maar zo noemt niemand ‘m. De vrucht is een soort physalis, ook wel bekend als kamerplant, met van die oranje besjes in een ruime en papierachtige kelk. Tomatillo’s groeien precies zo, maar zijn met hun doorsnee van ca. 5 centimeter wat groter. Eigenlijk lijken de vruchten best wel op tomaten, wat uiteraard de naam verklaart. Ze worden rauw gegeten of in sauzen verwerkt, waarvan Mexicaanse salsa verde de bekendste is – niet de verwarren met de Italiaanse salsa verde trouwens.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?

Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.
Hoe smaken tomatillo’s?
Nu we de vraag ‘wat zijn tomatillo’s’ beantwoord hebben, wil je vast ook weten hoe ze smaken. Net als bij tomaten hangt het van het gebruik af wanneer ze worden geplukt. Hoe jonger, hoe wranger en zuurder. Hoe rijper, hoe zoeter uiteraard. De smaak laat zich het beste omschrijven als friszuur – het gaat in richting van een kruisbes. Daarnaast zit er veel pectine in tomatillo’s, zeker als ze niet al te rijp zijn. Dat werkt als een bindmiddel, waardoor sauzen er een mooie dikte van krijgen. Je kan er ook heel goed jam van maken.
Hoe vervang je ze?
Dat is een beetje afhankelijk van het gebruik. Voor een salsa verde zou je kunnen zoeken naar groene tomaten – dus geen onrijpe tomaten, maar tomaten die groen blijven als ze rijp zijn. En anders kan je kaapse bessen kopen, ook een physalis en dus directe familie van de tomatillo. Die zijn doorgaans wel wat zoeter. Een lokaal alternatief zijn eventueel kruisbessen.
Waar koop je tomatillo’s?
Ze zijn niet per se eenvoudig te krijgen. Als de lokale groenteboer zichzelf heel chic ‘groentejuwelier’ noemt heb je wellicht kans. Anders biedt de groothandel uitkomst, of misschien zelfs een supermarkt met een grote versafdeling. Ingeblikte tomatillo’s zijn beter te vinden – ook online.
Wat kan je er allemaal mee?
De bekendste toepassing is zoals gezegd de Mexicaanse salsa verde. Die kan je prima maken met ingeblikte tomatillo’s. Het is een friszure smaakmaker die eigenlijk op veel plekken in de Midden-Amerikaanse keuken te gebruiken is. Voeg bijvoorbeeld eens wat toe aan je guacamole. Maar ook bij een eitje, of juist in stoofgerechten kan de tomatillo voor een verrassende smaak zorgen. Of als ze lekker rijp zijn: eet er gewoon eentje uit de hand!

Ingrediënten
Bereiding
Pel en snipper de knoflook. Halveer de peper, verwijder de zaadlijsten en snijd de peper in dunne reepjes. Hak de tomatillo’s fijn en meng ze met de knoflook, de rode peper, het limoensap en de olijfolie. Ris de blaadjes koriander van de takjes en hak de helft van de blaadjes grof. Meng de gehakte koriander door de salsa en breng het geheel op smaak met zout en peper.
Snijd het vel van de vleestomaten kruislings in en dompel ze ca. 15 seconden onder in kokend water. Koel de tomaten af in koud water en pel er het vel vanaf. Snijd de tomaten in dunne plakken en leg de plakken dakpansgewijs op borden. Bestrooi het geheel met zout en peper.
Verdeel de salsa over de tomaten en schep er een beetje omheen. Verbrokkel de feta en verdeel hem met de overige koriander over de borden.
Foto’s: foodies
Onze tips

Wat is taaitaai en waar komt het vandaan?

Wat is artisjok en wat kun je ermee?

Parmigiano Reggiano: alles over de lievelingskaas van Napoleon

Koolraap: wat is het & lekkerste recepten

Wat is za’atar en wat kun je ermee?

Wat is okra en wat kun je ermee?

Wat is cottage cheese en wat kun je ermee?

Wat is mascarpone en wat kun je ermee?

Wat is paneer en wat kun je ermee?

Harissa: wat is het en waar gebruik je het voor?

Mirin: wat is het en waar gebruik je het voor?

Wat is sriracha en wat kun je ermee?

Wat zijn raapstelen en wat kun je ermee?

Wat is tofu en wat kun je ermee?

Wat is hoisinsaus en wat kun je ermee?

Wat is miso en wat kun je ermee?

Yvonne Doorten
Hoofdredacteur
Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.



