
Ga jij de borrel organiseren en moet je rekening houden met mensen die geen dierlijke producten eten? Geen probleem! Met deze vegan borrelhapjes zet je gegarandeerd wat lekkers op tafel.
Lees verder na de advertentie
Vegan hapjes
Heb je wat te vieren? Dan is er niets lekkerder dan je eigen borrelplank samenstellen! Maar krijg je ook gasten op bezoek die vegan zijn? Dan moet je toch wat extra rekening houden. Met deze hapjes kun je in ieder geval een hoop lekkers op tafel zetten. In de meeste recepten wordt de kaas vervangen door veganistische kaas. De plantaardige variant van je favoriete kaassoorten kun je vaak gewoon in de supermarkt kopen maar is ook gemakkelijk deze vegan kazen zelf te maken. Je zult versteld staan hoe gemakkelijk zelf maken eigenlijk is!
Nog meer vegan recepten ontvangen?

Portobello pizza
Pizza op een portobello. Dat klinkt niet alleen lekker, maar smaakt ook heel erg goed. Deze borrelhap kan je zonder schuldgevoel snacken. Boordevol groentes en dus eigenlijk best wel heel erg gezond. Jum!

Vegan gyoza
Knapperig van buiten, zacht en smaakvol van binnen: deze vegan gyoza zijn echte smaakbommetjes. Gevuld met groente en een vleugje soja, perfect om samen te vouwen en daarna meteen van te smullen.

Klepon vegan roomkaastartelettes
Deze kleurrijke vegan tartelettes zijn een feest op tafel: een romige vulling van plantaardige roomkaas met daarop zoete, chewy kleponballetjes. Fris, tropisch en perfect om samen van te genieten.

Tofu-beignets in nori-beslag met wakame
Wat is een borrel zonder frituursnack? Dit borrelhapje is alleen net wat verrassender dan de bitterbal. Maak tofu-beignets in nori-beslag met wakame. En, omdat het een snack is mag het: geef er lekker wat Japanse mayonaise bij.

Loaded nacho’s met vegan kaassaus
Dit is op en top Mexicaans streetfood! Een van de allerlekkerste Mexicaanse gerechten is natuurlijk een flinke schaal vol nacho’s. De kaas mag niet ontbreken dus we gebruiken gewoon een vegan kaassaus. Want kaas=baas.

Filodeegrolletjes met spinazie en vegan feta
Dit heerlijke recept is om je vingers bij af te likken. De filodeegrolletjes zien er niet alleen prachtig uit maar smaken ook nog eens fantastisch. Deze vegan borrelhapjes zijn hier op de redactie ook nog eens favoriet door de heerlijke crunch.

Vegan Palak Pakora
We eindigen de lijst met vegan borrelhapjes met een heerlijke Indiase snack. Voor wie nog niet bekend is met deze Indiase borrelhap: pakora betekent gefrituurd, palak betekent spinazie. Oftewel: een gefrituurde spinaziesnack. Het beslag is naar origineel recept gemaakt van kikkererwtenbloem en er komt ook nog eens geen enkel dierlijk product aan te pas.
Kerst Tip

Op tijd besteld = voor kerst geleverd

Vegan gyoza
Bekijk volledige receptVoor het deeg
Voor de vulling
Voor de dipsaus
Bereiding
Meng voor het deeg de bloem met het zout in een kom. Breng water aan de kook en meet 150 ml kokend water af. Schenk het water langzaam, al roerend met een lepel bij de bloem zodat er een stevig deeg ontstaat. Laat het deeg iets afkoelen, stort het op een schoon werkblad en kneed het in ca. 10 minuten glad. Wikkel het deeg in folie en zet minimaal 1 uur in de koelkast.
Hak intussen voor de vulling de kool, de champignons, de wortel en de waterkastanjes fijn en doe alles in een kom. Voeg de gember, de knoflook en de lente-ui toe. Verhit 2 el olie in een wok op hoog vuur en roerbak er het groentemengsel in ca. 3 minuten zacht in. Schenk de sojasaus en de sake bij en laat 2-3 minuten inkoken. Breng op smaak met zout en peper. Schep het mengsel terug in de kom en laat volledig afkoelen.
Verdeel het deeg in 2 porties. Bestuif het werkblad royaal met maizena en rol 1 portie deeg flinterdun uit. Steek rondjes van 10 cm Ø uit het deeg en leg ze op elkaar. Herhaal dit met de tweede portie deeg. Plak de restjes deeg aan elkaar en herhaal zodat je 25 deegrondjes krijgt.
Bestuif een bakplaat met maizena en zet een kom met koud water klaar. Leg een deegrondje in je handpalm en schep wat vulling in het midden. Bevochtig je vinger met het water en bestrijk hiermee licht de randen van het deeg. Vouw het deeg dubbel, maak kleine vouwtjes langs 1 deegrand en druk de randen goed op elkaar. Leg de gevouwen dumplings naast elkaar op de bakplaat en zet ze 1-2 uur in de vriezer. Doe de bevroren dumplings in een diepvrieszak en bewaar ze tot 3 maanden in de vriezer. Je hoeft ze niet te ontdooien voor gebruik.
Verhit een scheutje olie in een koekenpan met antiaanbaklaag en een passend deksel. Bak er de gyoza met de platte kant naar beneden ca. 2 minuten in tot de onderkant goudbruin is. Voeg 100 ml water toe aan de pan en dek de pan af. Kook 3-5 minuten op middelhoog vuur tot het water verdampt is en de dumplings gaar zijn. Haal het deksel van de pan en verhit nog 1 minuut.
Roer alle ingrediënten voor de dipsaus door elkaar. Serveer de gyoza met de dipsaus.
Tips:
1. Wil je een lekker knapperig ‘rokje’ aan de onderkant van je gyoza creëren? Roer hiervoor 1 tl maizena door het water voor je het aan de pan toevoegt.
2. Liever vlees? Vervang de groenten in het recept door 400 g kip- of varkensgehakt en vul het deeg met de rauwe vulling.
3. Gyoza met garnalenvulling? Vervang de groenten door fijngehakte, gepelde rauwe garnalen. Vul het deeg met de rauwe vulling. Je kunt eventueel kanten- klare gyoza-vellen gebruiken. Deze vind je online en bij goed gesorteerde toko’s.
© BBC Good Food / Immediate Media Receptuur: Barney Desmazery Foto’s: Mike English Styling: Faye Wears Foodstyling: Katie Marshall
Nog meer vegan recepten ontvangen?
Onze tips

Deze recepten zorgen voor een onvergetelijke start van je kerstdiner

Dit is hoe jij stressvrij je boodschappen doet tijdens de feestdagen (en budgetproof)

Vergeet de standaard toetjes: deze kerstdesserts maak je met matcha

Deze recepten met pistache zijn perfect voor de feestdagen!

Brood als ontbijt saai? Niet met deze verrassende combinaties

Borrelplank maken van A tot Z: recepten, tips en ideeën

Shared dining op z’n Aziatisch: snel, makkelijk en lekker

Recepten voor tiramisu: 14x de lekkerste variaties

Willem van Santen
Chef & fotograaf
Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.




