Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Portobello pizza

7x vegan borrelhapjes: dit zijn onze favorieten

Profielfoto van
WillemWillem van Santen

Ga jij de borrel organiseren en moet je rekening houden met mensen die geen dierlijke producten eten? Geen probleem! Met deze vegan borrelhapjes zet je gegarandeerd wat lekkers op tafel.

Lees verder na de advertentie

Vegan hapjes

Heb je wat te vieren? Dan is er niets lekkerder dan je eigen borrelplank samenstellen! Maar krijg je ook gasten op bezoek die vegan zijn? Dan moet je toch wat extra rekening houden. Met deze hapjes kun je in ieder geval een hoop lekkers op tafel zetten. In de meeste recepten wordt de kaas vervangen door veganistische kaas. De plantaardige variant van je favoriete kaassoorten kun je vaak gewoon in de supermarkt kopen maar is ook gemakkelijk deze vegan kazen zelf te maken. Je zult versteld staan hoe gemakkelijk zelf maken eigenlijk is!

Nog meer vegan recepten ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Portobello pizza

Portobello pizza

Pizza op een portobello. Dat klinkt niet alleen lekker, maar smaakt ook heel erg goed. Deze borrelhap kan je zonder schuldgevoel snacken. Boordevol groentes en dus eigenlijk best wel heel erg gezond. Jum!

Naar het recept
Vegan gyoza

Vegan gyoza

Knapperig van buiten, zacht en smaakvol van binnen: deze vegan gyoza zijn echte smaakbommetjes. Gevuld met groente en een vleugje soja, perfect om samen te vouwen en daarna meteen van te smullen.

Naar het recept
Klepon-vegan roomkaas tartelettes

Klepon vegan roomkaastartelettes

Deze kleurrijke vegan tartelettes zijn een feest op tafel: een romige vulling van plantaardige roomkaas met daarop zoete, chewy kleponballetjes. Fris, tropisch en perfect om samen van te genieten.

Naar het recept
Tofu-beignets in nori-beslag met wakame

Tofu-beignets in nori-beslag met wakame

Wat is een borrel zonder frituursnack? Dit borrelhapje is alleen net wat verrassender dan de bitterbal. Maak tofu-beignets in nori-beslag met wakame. En, omdat het een snack is mag het: geef er lekker wat Japanse mayonaise bij.

Naar het recept
Loaded nacho's met vegan kaassaus

Loaded nacho’s met vegan kaassaus

Dit is op en top Mexicaans streetfood! Een van de allerlekkerste Mexicaanse gerechten is natuurlijk een flinke schaal vol nacho’s. De kaas mag niet ontbreken dus we gebruiken gewoon een vegan kaassaus. Want kaas=baas.

Naar het recept
Filodeegrolletjes met spinazie en vegan feta

Filodeegrolletjes met spinazie en vegan feta

Dit heerlijke recept is om je vingers bij af te likken. De filodeegrolletjes zien er niet alleen prachtig uit maar smaken ook nog eens fantastisch. Deze vegan borrelhapjes zijn hier op de redactie ook nog eens favoriet door de heerlijke crunch.

Naar het recept
Palak pakora recept

Vegan Palak Pakora

We eindigen de lijst met vegan borrelhapjes met een heerlijke Indiase snack. Voor wie nog niet bekend is met deze Indiase borrelhap: pakora betekent gefrituurd, palak betekent spinazie. Oftewel: een gefrituurde spinaziesnack. Het beslag is naar origineel recept gemaakt van kikkererwtenbloem en er komt ook nog eens geen enkel dierlijk product aan te pas.

Naar het recept

Kerst Tip

REDACTIEFAVORIET

Voor het deeg

250 g bloem
1 tl zout
maizena om te bestuiven
vershoudfolie

Voor de vulling

200 g witte kool
4 kastanjechampignons
1 wortel
4 waterkastanjes (optioneel)
ca. 3 cm verse gember (fijngeraspt)
2 teentjes knoflook (fijngeraspt)
3 lente-uitjes (in ringen)
2 el + extra olie
1 el sojasaus
1 el sake (evt. shaoxing-rijstwijn of droge sherry)
zout en peper

Voor de dipsaus

6 el sojasaus
2 el rijstazijn
crispy chiliolie (optioneel)

Bereiding

  1. Meng voor het deeg de bloem met het zout in een kom. Breng water aan de kook en meet 150 ml kokend water af. Schenk het water langzaam, al roerend met een lepel bij de bloem zodat er een stevig deeg ontstaat. Laat het deeg iets afkoelen, stort het op een schoon werkblad en kneed het in ca. 10 minuten glad. Wikkel het deeg in folie en zet minimaal 1 uur in de koelkast.

  2. Hak intussen voor de vulling de kool, de champignons, de wortel en de waterkastanjes fijn en doe alles in een kom. Voeg de gember, de knoflook en de lente-ui toe. Verhit 2 el olie in een wok op hoog vuur en roerbak er het groentemengsel in ca. 3 minuten zacht in. Schenk de sojasaus en de sake bij en laat 2-3 minuten inkoken. Breng op smaak met zout en peper. Schep het mengsel terug in de kom en laat volledig afkoelen.

  3. Verdeel het deeg in 2 porties. Bestuif het werkblad royaal met maizena en rol 1 portie deeg flinterdun uit. Steek rondjes van 10 cm Ø uit het deeg en leg ze op elkaar. Herhaal dit met de tweede portie deeg. Plak de restjes deeg aan elkaar en herhaal zodat je 25 deegrondjes krijgt.

  4. Bestuif een bakplaat met maizena en zet een kom met koud water klaar. Leg een deegrondje in je handpalm en schep wat vulling in het midden. Bevochtig je vinger met het water en bestrijk hiermee licht de randen van het deeg. Vouw het deeg dubbel, maak kleine vouwtjes langs 1 deegrand en druk de randen goed op elkaar. Leg de gevouwen dumplings naast elkaar op de bakplaat en zet ze 1-2 uur in de vriezer. Doe de bevroren dumplings in een diepvrieszak en bewaar ze tot 3 maanden in de vriezer. Je hoeft ze niet te ontdooien voor gebruik.

  5. Verhit een scheutje olie in een koekenpan met antiaanbaklaag en een passend deksel. Bak er de gyoza met de platte kant naar beneden ca. 2 minuten in tot de onderkant goudbruin is. Voeg 100 ml water toe aan de pan en dek de pan af. Kook 3-5 minuten op middelhoog vuur tot het water verdampt is en de dumplings gaar zijn. Haal het deksel van de pan en verhit nog 1 minuut.

  6. Roer alle ingrediënten voor de dipsaus door elkaar. Serveer de gyoza met de dipsaus.

Tips:

1. Wil je een lekker knapperig ‘rokje’ aan de onderkant van je gyoza creëren? Roer hiervoor 1 tl maizena door het water voor je het aan de pan toevoegt.

2. Liever vlees? Vervang de groenten in het recept door 400 g kip- of varkensgehakt en vul het deeg met de rauwe vulling.

3. Gyoza met garnalenvulling? Vervang de groenten door fijngehakte, gepelde rauwe garnalen. Vul het deeg met de rauwe vulling. Je kunt eventueel kanten- klare gyoza-vellen gebruiken. Deze vind je online en bij goed gesorteerde toko’s.

© BBC Good Food / Immediate Media Receptuur: Barney Desmazery Foto’s: Mike English Styling: Faye Wears Foodstyling: Katie Marshall

Nog meer vegan recepten ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Onze tips

Profielfoto van

Willem van Santen

Chef & fotograaf

Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!