Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party

Advertentie

De Spaanse keuken is veel meer dan alleen paella. Ontdek de lekkerste Spaanse gerechten, zet een muziekje op en doe inspiratie op voor een avondje Spaans eten. Van tapas tot Spaanse drankjes, laat die fiësta maar beginnen. Buen provecho!

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Paella

Paella

Paella is van oorsprong Valenciaans en komt uit de lagune van Albufera. Inmiddels heeft iedere Spaanse regio zijn eigen variant, met als wisselende hoofdingrediënten zeevruchten, vis en schaaldieren, kip en konijn. De saffraan geeft de paella zijn mooie kleur.

Naar het recept

Typisch Spaans eten

Een van de redenen om naar het Spaanse land af te reizen is toch wel het eten in Spanje. Denk je aan de Spaanse keuken, dan denk je waarschijnlijk aan paella, tapas en sangria. Maar er zijn veel meer typische Spaanse gerechten.

Eén van de belangrijkste ingrediënten van veel van deze gerechten is olijfolie, waarvan Spanje overigens ook de grootste producent ter wereld is. Naast olijfolie zijn veel verse kruiden als oregano, rozemarijn en tijm typisch voor Spaans eten, net als knoflook. Ook saffraan wordt er veel gebruikt, onder andere om paella geel te kleuren. Ook typisch Spaans? Tomaat, (gerookte)paprikapoeder, ui en citrusfruit.

Naast specifieke gerechten en ingrediënten zijn er meer kenmerken voor eten in Spanje. In Spanje eet men bijvoorbeeld veelal een stuk later dan wij in Nederland gewend zijn. Stap je om 19.00 uur een restaurant binnen? Dan is de kans groot dat je de enige bent. Sterker nog, in veel restaurants gaat de keuken pas vanaf 20.30 uur open. De lunch is over het algemeen de belangrijkste maaltijd van de dag. Daar wordt dan ook uitgebreid de tijd voor genomen. ’s Avonds eet men vaak wat tapas met drankjes op het terras. Die tapas worden overigens ook vaak gratis bij een drankje geserveerd.

Spaanse tortilla

Ook tortilla – en dan bedoelen we niet zo’n Mexicaanse, die je vult en oprolt of dubbelvouwt – maar een Spaanse tortilla. Dit is eigenlijk een soort dikke omelet op basis van aardappel, ui, eieren en olijfolie. Vaak wordt het in blokjes gesneden en als tapas geserveerd. En je kunt er eindeloos mee variëren, denk eens aan een aardappeltortilla met zeekraal of een tortilla met chorizo.

Of kies direct een Spaans recept

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!