
Rozemarijn, basilicum en tijm gebruiken de meeste foodies regelmatig, maar er zijn ook heerlijke smaakmakers die we te vaak links laten liggen. Zonde, want vaak zijn dit juist de ingrediënten die jouw gerecht een verrassende twist kunnen geven. We vertellen je dan ook graag alles over bladselderij. Want wat is bladselderij en wat maak je ermee?
Wat is bladselderij?
Nee, bladselderij is niet hetzelfde als de bekendere bleekselderij die je gebruikt als roerstaafje in je bloody mary. Maar wat is bladselderij dan wel? Het is een kruid met groene, grove bladeren die groeit aan een plant die wel een meter hoog kan worden. De smaakmaker is familie van zowel de knolselderij als de bleekselderij, maar dit ingrediënt eet je echt als kruid en niet als groente. Je kunt hem trouwens ook tegenkomen onder de naam snijselderij, bosselderij of struikselderij.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?
Waar moet je op letten bij de aankoop?
Bij vrijwel iedere supermarkt kun je het hele jaar door bladselderij kopen. Het is belangrijk dat de bladeren en fris, groen en droog uitzien. Koop geen exemplaren die er nat, verlept of donker uitzien. Check ook even of je het juiste kruid te pakken hebt: het lijkt qua uiterlijk erg op bladpeterselie. Het zou zonde zijn als je de verkeerde meeneemt.
Hoe smaakt bladselderij?
Nu we je vraag ‘wat is bladselderij?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe dit kruid smaakt. De frisse, hartige en ietwat pittige tonen doen denken aan peterselie. Het heeft echter een krachtigere en meer uitgesproken smaak.
Hoe kan je het vervangen?
Wil je dit kruid vervangen? Je raadt het misschien al, maar peterselie komt het dichtst in de buurt en is dan ook de beste keuze. Kies wel verse peterselie en niet uit een potje.
Hoe gebruik je het?
Haal de plant van de takjes en was ze altijd voor je deze smaakmaker verwerkt in je gerecht. Zit er zand op? Doe de bladselderij dan even in een kom met zout. Het zand zal dan naar de bodem zinken.
Hoe moet je het bewaren?
Je kunt dit kruid het beste bewaren in de groentelade in de koelkast. Koop het kruid zo vers mogelijk, want hij is maar enkele dagen houdbaar in de koelkast.
Recepten met bladselderij
Aan zowel warme als koude gerechten kun je bladselderij toevoegen. Combineer hem bijvoorbeeld met groenten als prei, bloemkool, wortel of sperziebonen. Ook in soepen, bami, nasi en stoofgerechten past het kruid erg goed. Ronald Giphart verwerkt ze overigens ook graag in loempia’s. Ben je benieuwd geworden? Deze recepten met bladselderij zijn echt het proberen waard.

Selderijsoep
Selderijsoep; een keer wat anders dan de standaard groentesoep. Lekker pittig door de mierikswortelpasta!

Selderijsoep
Selderijsoep; een keer wat anders dan de standaard groentesoep. Lekker pittig door de mierikswortelpasta!
Ingrediënten
Bereiding
Was de bleekselderij en snijd hem in stukjes. Pel en snipper de uien en de knoflook. Fruit de bleekselderij, de ui, de knoflook en het venkelzaad in ca. 10 minuten glazig in de olijfolie. Voeg de groentebouillon toe en kook de soep ca. 15 minuten op laag vuur.
Voeg de slagroom toe en pureer de soep zeer glad in een blender of met een staafmixer. Breng op smaak met zout, peper en de mierikswortelpasta. Was de bladselderij, schud hem goed droog en pluk de blaadjes van de takjes. Was de tuinkers en dep hem voorzichtig droog. Verdeel de soep over kommen en bestrooi met de bladselderij en de tuinkers. Bedruppel eventueel met extra olijfolie. Lekker met boerenbrood.
Foto’s: Stephan van Raay, Food styling & receptuur: Willem van Santen, Styling: Willemijn van der Kamp
Onze tips

Wat is burrata en wat kun je ermee?

Parmigiano Reggiano: alles over de lievelingskaas van Napoleon

Oranje wijn: wat is het en waarom wil iedereen het ineens drinken?

Wat is chutney? Zo maak je het en gebruik je het in de keuken

Haal alles uit het aspergeseizoen: recepten, tips & meer

Gratis vlierbloesem plukken? Dit moet je weten vóór je gaat

Nu in het seizoen: alles wat je moet weten over rabarber

Provolone: wat is het voor kaas en wat past erbij?

Waarom pecorino dé Italiaanse kaas is voor pasta carbonara (en meer!)

Wat is ‘nduja en wat kun je ermee?

Wat is oestersaus en wat kun je ermee?

Wat is kimchi en wat kun je ermee?

10x recepten met groene asperges: van snack tot maaltijd

Wat is knolselderij en wat kun je ermee?

Mozzarella di Bufala: 10x de lekkerste recepten

Leer de klassieker kennen: alles over cognac
Roxanne
Vindt de supermarkt de vervelendste plek op aarde. Kan geen recept maken zonder er haar eigen draai aan te geven – wat vaak resulteert in een totaal ander gerecht. Vindt een curry altijd een goed idee en gaat zo vaak mogelijk naar Kroatië voor cevapcici. Was webredacteur van 2019 tot 2021.