Advertentie
Rozemarijn, basilicum en tijm gebruiken de meeste foodies regelmatig, maar er zijn ook heerlijke smaakmakers die we te vaak links laten liggen. Zonde, want vaak zijn dit juist de ingrediënten die jouw gerecht een verrassende twist kunnen geven. We vertellen je dan ook graag alles over bladselderij. Want wat is bladselderij en wat maak je ermee?
Wat is bladselderij?
Nee, bladselderij is niet hetzelfde als de bekendere bleekselderij die je gebruikt als roerstaafje in je bloody mary. Maar wat is bladselderij dan wel? Het is een kruid met groene, grove bladeren die groeit aan een plant die wel een meter hoog kan worden. De smaakmaker is familie van zowel de knolselderij als de bleekselderij, maar dit ingrediënt eet je echt als kruid en niet als groente. Je kunt hem trouwens ook tegenkomen onder de naam snijselderij, bosselderij of struikselderij.
Wil je iedere week de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Waar moet je op letten bij de aankoop?
Bij vrijwel iedere supermarkt kun je het hele jaar door bladselderij kopen. Het is belangrijk dat de bladeren en fris, groen en droog uitzien. Koop geen exemplaren die er nat, verlept of donker uitzien. Check ook even of je het juiste kruid te pakken hebt: het lijkt qua uiterlijk erg op bladpeterselie. Het zou zonde zijn als je de verkeerde meeneemt.
Hoe smaakt bladselderij?
Nu we je vraag ‘wat is bladselderij?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe dit kruid smaakt. De frisse, hartige en ietwat pittige tonen doen denken aan peterselie. Het heeft echter een krachtigere en meer uitgesproken smaak.
Hoe kan je het vervangen?
Wil je dit kruid vervangen? Je raadt het misschien al, maar peterselie komt het dichtst in de buurt en is dan ook de beste keuze. Kies wel verse peterselie en niet uit een potje.
Hoe gebruik je het?
Haal de plant van de takjes en was ze altijd voor je deze smaakmaker verwerkt in je gerecht. Zit er zand op? Doe de bladselderij dan even in een kom met zout. Het zand zal dan naar de bodem zinken.
Hoe moet je het bewaren?
Je kunt dit kruid het beste bewaren in de groentelade in de koelkast. Koop het kruid zo vers mogelijk, want hij is maar enkele dagen houdbaar in de koelkast.
Recepten met bladselderij
Aan zowel warme als koude gerechten kun je bladselderij toevoegen. Combineer hem bijvoorbeeld met groenten als prei, bloemkool, wortel of sperziebonen. Ook in soepen, bami, nasi en stoofgerechten past het kruid erg goed. Ronald Giphart verwerkt ze overigens ook graag in loempia’s. Ben je benieuwd geworden? Deze recepten met bladselderij zijn echt het proberen waard.
Selderijsoep
Selderijsoep; een keer wat anders dan de standaard groentesoep. Lekker pittig door de mierikswortelpasta!
Selderijsoep
Selderijsoep; een keer wat anders dan de standaard groentesoep. Lekker pittig door de mierikswortelpasta!
Ingrediënten
Bereiding
Was de bleekselderij en snijd hem in stukjes. Pel en snipper de uien en de knoflook. Fruit de bleekselderij, de ui, de knoflook en het venkelzaad in ca. 10 minuten glazig in de olijfolie. Voeg de groentebouillon toe en kook de soep ca. 15 minuten op laag vuur.
Voeg de slagroom toe en pureer de soep zeer glad in een blender of met een staafmixer. Breng op smaak met zout, peper en de mierikswortelpasta. Was de bladselderij, schud hem goed droog en pluk de blaadjes van de takjes. Was de tuinkers en dep hem voorzichtig droog. Verdeel de soep over kommen en bestrooi met de bladselderij en de tuinkers. Bedruppel eventueel met extra olijfolie. Lekker met boerenbrood.
Foto’s: Stephan van Raay, Food styling & receptuur: Willem van Santen, Styling: Willemijn van der Kamp
Onze tips
Kombucha: wat is het en hoe maak je het?
Savooiekool: wat is het + de lekkerste recepten
Alles over kumquat (+ heerlijke recept)
Venkelzaad: wat is het + de lekkerste recepten
Foelie: wat is het en waar gebruik je het voor?
Wat is chai en wat maak je ermee?
Wat is taaitaai en waar komt het vandaan?
Yuzu: wat is het + de lekkerste recepten
Ponzu: wat is het + heerlijke recepten
Mierikswortel: wat is het + de lekkerste recepten
Lavas: wat is het en waar gebruik je het voor?
Maismeel: wat is het + de lekkerste recepten
Gochujang: wat is het, waarmee vervangen + recepten
Fenegriek: wat is het, waarmee vervangen + lekkerste recepten
Wat is havermout en wat kun je ermee?
Sriracha: wat is het voor saus en waar gebruik je het voor?
Roxanne
Vindt de supermarkt de vervelendste plek op aarde. Kan geen recept maken zonder er haar eigen draai aan te geven – wat vaak resulteert in een totaal ander gerecht. Vindt een curry altijd een goed idee en gaat zo vaak mogelijk naar Kroatië voor cevapcici. Was webredacteur van 2019 tot 2021.