
Rode peper, paprika en citroensap zijn voor de meeste foodies geen onbekend terrein, maar er zijn ook heerlijke ingrediënten die we te vaak links laten liggen. Zonde, want vaak zijn dit juist de ingrediënten die jouw gerecht een verrassende twist kunnen geven. Vandaag vertellen we je alles over laos. Want wat is laos en wat maak je ermee?
Lees verder na de advertentie
Wat is laos?
Laos, ook wel galanga of Thaise gember genoemd, is een tropische plant. Hoewel de naam misschien anders doet vermoeden, wordt deze smaakmaker niet alleen in het gelijknamige land geteeld, maar ook in Vietnam, Cambodja, Thailand, Maleisië en Indonesië. Maar wat is laos eigenlijk? Het is een wortel die je zowel vers, gedroogd als ingemaakt kunt gebruiken. Ook heeft dit fijne ingrediënt flink wat gezondheidsvoordelen: het stimuleert onder andere de spijsvertering en de opname van vitamine C en E. Je kun dit ingrediënt het hele jaar door kopen, dus dat is fijn.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?
Lees verder na de advertentie
Waar moet je op letten bij de aankoop?
Verse laos is helaas nog niet bij iedere supermarkt te verkrijgen. In biowinkels maak je de meeste kans om deze gezonde wortel te bemachtigen en ook bij de toko liggen ze in de schappen. Je kunt ook online kijken. Let er bij aankoop op dat je een stevig en fris ruikend exemplaar uitkiest.
Hoe smaakt laos?
Lees verder na de advertentie
Nu we je vraag ‘Wat is laos?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe dit lekkere ingrediënt smaakt. Het lijkt niet alleen qua uiterlijk op gember, maar ook qua smaak. Het verschil is dat het wat milder is en neigt naar peper. Vergeet ook zeker niet om even goed te ruiken: de citrus- en pijnboomachtige geur is heerlijk.
Hoe kan je laos vervangen?
Is deze smaakvolle wortel bij jou toch lastig te verkrijgen? Je raadt het misschien al, maar je kunt laos vervangen door gember. Ook voor de bereiding kan je het behandelen als gember: even schillen en snijden of raspen maar.
Lees verder na de advertentie
Hoe moet je laos bewaren en hoe lang blijft hij goed?
Als je niet direct met deze smaakmaker aan de gang gaat, kun je hem het best in plastic in de koelkast bewaren. Laos kan je ook invriezen, dan blijft hij een aantal maanden goed.
Wat kun je er allemaal mee?
Hoe gebruik je laos? Je kunt met dit veelzijdige ingrediënt heel veel kanten op. Gebruik hem bijvoorbeeld in soepen, ovenschotels, stoofgerechten, salades of curry. Ook kun je er, net als van gember, thee van maken. Probeer het eens en ontdek zelf hoe lekker dit ingrediënt is!

Rendang met rijst en pittige boontjes
Een goede rendang is ongeëvenaard. Zeker wanneer je de juiste smaakmakers gebruikt. Wat denk je bijvoorbeeld van laos?

Nasi goreng
Nasi goreng is misschien wel het meest bekende gerecht van de Indonesische keuken. En wat voeg je hier altijd aan toe? Juist ja, laos!
Onze tips

Wat is taaitaai en waar komt het vandaan?

Wat is artisjok en wat kun je ermee?

Parmigiano Reggiano: alles over de lievelingskaas van Napoleon

Koolraap: wat is het & lekkerste recepten

Wat is za’atar en wat kun je ermee?

Wat is okra en wat kun je ermee?

Wat is cottage cheese en wat kun je ermee?

Wat is mascarpone en wat kun je ermee?

Wat is paneer en wat kun je ermee?

Harissa: wat is het en waar gebruik je het voor?

Mirin: wat is het en waar gebruik je het voor?

Wat is sriracha en wat kun je ermee?

Wat zijn raapstelen en wat kun je ermee?

Wat is tofu en wat kun je ermee?

Wat is hoisinsaus en wat kun je ermee?

Wat is miso en wat kun je ermee?

Roxanne
Vindt de supermarkt de vervelendste plek op aarde. Kan geen recept maken zonder er haar eigen draai aan te geven – wat vaak resulteert in een totaal ander gerecht. Vindt een curry altijd een goed idee en gaat zo vaak mogelijk naar Kroatië voor cevapcici. Was webredacteur van 2019 tot 2021.


