
Rode peper, paprika en citroensap zijn voor de meeste foodies geen onbekend terrein, maar er zijn ook heerlijke ingrediënten die we te vaak links laten liggen. Zonde, want vaak zijn dit juist de ingrediënten die jouw gerecht een verrassende twist kunnen geven. Vandaag vertellen we je alles over laos. Want wat is laos en wat maak je ermee?
Wat is laos?
Laos, ook wel galanga of Thaise gember genoemd, is een tropische plant. Hoewel de naam misschien anders doet vermoeden, wordt deze smaakmaker niet alleen in het gelijknamige land geteeld, maar ook in Vietnam, Cambodja, Thailand, Maleisië en Indonesië. Maar wat is laos eigenlijk? Het is een wortel die je zowel vers, gedroogd als ingemaakt kunt gebruiken. Ook heeft dit fijne ingrediënt flink wat gezondheidsvoordelen: het stimuleert onder andere de spijsvertering en de opname van vitamine C en E. Je kun dit ingrediënt het hele jaar door kopen, dus dat is fijn.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?
Waar moet je op letten bij de aankoop?
Verse laos is helaas nog niet bij iedere supermarkt te verkrijgen. In biowinkels maak je de meeste kans om deze gezonde wortel te bemachtigen en ook bij de toko liggen ze in de schappen. Je kunt ook online kijken. Let er bij aankoop op dat je een stevig en fris ruikend exemplaar uitkiest.
Hoe smaakt laos?
Nu we je vraag ‘Wat is laos?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe dit lekkere ingrediënt smaakt. Het lijkt niet alleen qua uiterlijk op gember, maar ook qua smaak. Het verschil is dat het wat milder is en neigt naar peper. Vergeet ook zeker niet om even goed te ruiken: de citrus- en pijnboomachtige geur is heerlijk.
Hoe kan je laos vervangen?
Is deze smaakvolle wortel bij jou toch lastig te verkrijgen? Je raadt het misschien al, maar je kunt laos vervangen door gember. Ook voor de bereiding kan je het behandelen als gember: even schillen en snijden of raspen maar.
Hoe moet je laos bewaren en hoe lang blijft hij goed?
Als je niet direct met deze smaakmaker aan de gang gaat, kun je hem het best in plastic in de koelkast bewaren. Laos kan je ook invriezen, dan blijft hij een aantal maanden goed.
Wat kun je er allemaal mee?
Hoe gebruik je laos? Je kunt met dit veelzijdige ingrediënt heel veel kanten op. Gebruik hem bijvoorbeeld in soepen, ovenschotels, stoofgerechten, salades of curry. Ook kun je er, net als van gember, thee van maken. Probeer het eens en ontdek zelf hoe lekker dit ingrediënt is!

Rendang met rijst en pittige boontjes
Een goede rendang is ongeëvenaard. Zeker wanneer je de juiste smaakmakers gebruikt. Wat denk je bijvoorbeeld van laos?

Nasi goreng
Nasi goreng is misschien wel het meest bekende gerecht van de Indonesische keuken. En wat voeg je hier altijd aan toe? Juist ja, laos!
Onze tips

Haal alles uit het aspergeseizoen: recepten, tips & meer

Gratis vlierbloesem plukken? Dit moet je weten vóór je gaat

Wat is rabarber en wat kun je ermee?

Provolone: wat is het voor kaas en wat past erbij?

Waarom pecorino dé Italiaanse kaas is voor pasta carbonara (en meer!)

Wat is ‘nduja en wat kun je ermee?

Wat is oestersaus en wat kun je ermee?

Wat is kimchi en wat kun je ermee?

10x recepten met groene asperges: van snack tot maaltijd

Wat is knolselderij en wat kun je ermee?

Mozzarella di Bufala: 10x de lekkerste recepten

Leer de klassieker kennen: alles over cognac

Pastinaak: wat is het, hoe smaakt het & lekkerste recepten

Aardpeer: wat is het en wat kun je ermee?

Wat is matcha en waar is het goed voor?

Portobello: dit zijn de allerlekkerste recepten
Roxanne
Vindt de supermarkt de vervelendste plek op aarde. Kan geen recept maken zonder er haar eigen draai aan te geven – wat vaak resulteert in een totaal ander gerecht. Vindt een curry altijd een goed idee en gaat zo vaak mogelijk naar Kroatië voor cevapcici. Was webredacteur van 2019 tot 2021.