
Wat is pangrattato?
Lees verder na de advertentie
Pangrattato is een veelgebruikte smaakmaker in de Italiaanse keuken, maar wat is het eigenlijk? Het is niets meer of minder dan broodkruim. Wanneer je het letterlijk vertaalt, betekent het dan ook ‘gemalen brood’. In Italië gebruiken ze dit niet als paneermeel, maar als krokante garnering bij gerechten waar je anders Parmezaanse kaas aan zou toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan pasta’s. Hierdoor staat het ingrediënt lokaal ook wel bekend als armeluisparmezaan.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Deze regio is je nieuwe favoriet voor een culinaire stedentrip
Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.
Waar koop je het?
Het is typisch zo’n ingrediënt dat je niet koopt, maar maakt. Gelukkig is dat heel eenvoudig. Het enige wat je nodig hebt is oud brood zonder korst. Dit rooster of bak je totdat het knapperig en droog is. Vervolgens maal je het fijn in een vijzel of keukenmachine. In Italië voegen ze vaak nog wat knoflook en peterselie toe, maar je kunt natuurlijk experimenteren met smaakmakers naar keuze. Denk bijvoorbeeld aan citroenschil, paprikapoeder of een snufje zout. Je kunt de pangrattato daarna gelijk gebruiken als garnering of tot twee dagen in een luchtdichte verpakking bewaren.
Hoe smaakt het?
Nu je weet wat het is, wil je natuurlijk ook weten hoe het smaakt. De smaak valt het best te omschrijven als hartig, al is de textuur het meest kenmerkend voor dit ingrediënt. Deze is krokant en knapperig.
Hoe vervang je pangrattato?
Zie je pangrattato in de ingrediëntenlijst staan, maar heb je geen zin om het te maken? Dan kun je natuurlijk altijd Parmezaan of een andere geraspte kaas gebruiken. Het ingrediënt is hier immers een vervanging voor. Toch is dat natuurlijk niet het idee achter dit ingrediënt.
Wat kun je er allemaal mee?
Pangrattato wordt gebruikt in allerhande recepten. Van Italiaanse pasta’s tot groentegerechten: het geeft alles een knapperige dimensie. Wat denk jij bijvoorbeeld van deze heerlijke recepten?
Mac & cheese
Al komt het ingrediënt oorspronkelijk uit de Italiaanse keuken, ook internationaal wordt het steeds meer gebruikt. Wat denk jij bijvoorbeeld van de garnering bij een klassieke mac & cheese?
> naar het recept: mac & cheese
Geroosterde kool met tomatenlinzen en pangrattato
Wanneer je kool in de oven roostert, wordt hij knapperig en mooi gekaramelliseerd aan de buitenkant en lekker zacht vanbinnen. De krokante topping maakt het helemaal af.
> naar het recept: geroosterde kool met tomatenlinzen en pangrattato
Pasta met pistachepesto en pangrattato
Zelfs in de meest simpele maaltijden komt het goed tot zijn recht. Zo ook deze pasta pesto. Dit recept is een upgrade van je studentenmaal, beloofd!
> naar het recept: pasta met pistachepesto en pangrattato
Lees ook: 7x heerlijke recepten met pasta & pesto
Onze tips

Wat is taaitaai en waar komt het vandaan?

Wat is artisjok en wat kun je ermee?

Parmigiano Reggiano: alles over de lievelingskaas van Napoleon

Koolraap: wat is het & lekkerste recepten

Wat is za’atar en wat kun je ermee?

Wat is okra en wat kun je ermee?

Wat is cottage cheese en wat kun je ermee?

Wat is mascarpone en wat kun je ermee?

Wat is paneer en wat kun je ermee?

Harissa: wat is het en waar gebruik je het voor?

Mirin: wat is het en waar gebruik je het voor?

Wat is sriracha en wat kun je ermee?

Wat zijn raapstelen en wat kun je ermee?

Wat is tofu en wat kun je ermee?

Wat is hoisinsaus en wat kun je ermee?

Wat is miso en wat kun je ermee?

Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.





