Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
vegetarisch weekmenu Pasta met pistachepesto en pangrattato

Wat is pangrattato en wat kun je ermee?

Advertentie

Je hebt pangrattato vast wel eens op de ingrediëntenlijst van Italiaanse recepten zien staan. Maar weet jij eigenlijk wel wat het is? Wij vertellen je alles over dit ingrediënt en delen de lekkerste recepten!

Wat is pangrattato?

Pangrattato is een veelgebruikte smaakmaker in de Italiaanse keuken, maar wat is het eigenlijk? Het is niets meer of minder dan broodkruim. Wanneer je het letterlijk vertaalt, betekent het dan ook ‘gemalen brood’. In Italië gebruiken ze dit niet als paneermeel, maar als krokante garnering bij gerechten waar je anders Parmezaanse kaas aan zou toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan pasta’s. Hierdoor staat het ingrediënt lokaal ook wel bekend als armeluisparmezaan.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar koop je het?

Het is typisch zo’n ingrediënt dat je niet koopt, maar maakt. Gelukkig is dat heel eenvoudig. Het enige wat je nodig hebt is oud brood zonder korst. Dit rooster of bak je totdat het knapperig en droog is. Vervolgens maal je het fijn in een vijzel of keukenmachine. In Italië voegen ze vaak nog wat knoflook en peterselie toe, maar je kunt natuurlijk experimenteren met smaakmakers naar keuze. Denk bijvoorbeeld aan citroenschil, paprikapoeder of een snufje zout. Je kunt de pangrattato daarna gelijk gebruiken als garnering of tot twee dagen in een luchtdichte verpakking bewaren.

Hoe smaakt het?

Nu je weet wat het is, wil je natuurlijk ook weten hoe het smaakt. De smaak valt het best te omschrijven als hartig, al is de textuur het meest kenmerkend voor dit ingrediënt. Deze is krokant en knapperig.

Hoe vervang je pangrattato?

Zie je pangrattato in de ingrediëntenlijst staan, maar heb je geen zin om het te maken? Dan kun je natuurlijk altijd Parmezaan of een andere geraspte kaas gebruiken. Het ingrediënt is hier immers een vervanging voor. Toch is dat natuurlijk niet het idee achter dit ingrediënt.

Wat kun je er allemaal mee?

Pangrattato wordt gebruikt in allerhande recepten. Van Italiaanse pasta’s tot groentegerechten: het geeft alles een knapperige dimensie. Wat denk jij bijvoorbeeld van deze heerlijke recepten?

Mac & cheese

Al komt het ingrediënt oorspronkelijk uit de Italiaanse keuken, ook internationaal wordt het steeds meer gebruikt. Wat denk jij bijvoorbeeld van de garnering bij een klassieke mac & cheese?

> naar het recept: mac & cheese

wat is pangrattato

Geroosterde kool met tomatenlinzen en pangrattato

Wanneer je kool in de oven roostert, wordt hij knapperig en mooi gekaramelliseerd aan de buitenkant en lekker zacht vanbinnen. De krokante topping maakt het helemaal af.

> naar het recept: geroosterde kool met tomatenlinzen en pangrattato

geroosterde kool met tomatenlinzen en pangrattato

Pasta met pistachepesto en pangrattato

Zelfs in de meest simpele maaltijden komt het goed tot zijn recht. Zo ook deze pasta pesto. Dit recept is een upgrade van je studentenmaal, beloofd!

> naar het recept: pasta met pistachepesto en pangrattato

vegetarisch weekmenu Pasta met pistachepesto en pangrattato

Lees ook: 7x heerlijke recepten met pasta & pesto

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!