Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
Wat zijn tonkabonen?

Wat zijn tonkabonen en wat kun je ermee?

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Vanille, koffiebonen en suiker worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke producten die we minder vaak gebruiken. Zonde, want die geven je gerecht nét weer een andere draai. Vandaag vertellen we je dan ook alles over tonkabonen. Want wat zijn tonkabonen en wat kun je ermee?

Wat zijn tonkabonen?

Misschien heb je er weleens van gehoord, maar wat zijn tonkabonen eigenlijk? De tonkaboon is de vrucht van een boom (Dipteryx odorata) die veel in Zuid-Amerika voorkomt. Het zaad is zwart en gerimpeld aan de buitenkant en bruin van binnen. De geur heeft iets weg van vanille, kaneel en kruidnagel. Tonkabonen worden dan ook gebruikt in bijvoorbeeld diverse parfums en soms in baksels. De bonen worden voor gebruik in alcohol geweekt waarna ze weer gedroogd worden.

Toch kom je de bonen nauwelijks tegen als ingrediënt in kookboeken. De bonen bevatten namelijk coumarine, een stof die giftig is voor onder andere de lever. In sommige landen zoals België en Amerika is het gebruik van tonkabonen dan ook verboden. In Nederland mag je ze gebruiken. Ondanks de giftige stof val je niet meteen om na het eten van een boon, daarvoor moet je er wel een aantal naar binnen werken.

Toch is het verstandig om voorzichtig te zijn. Kom je ze tegen in een recept? Dan zal dit haast altijd in geraspt vorm zijn in een vloeistof, die daarna goed gezeefd moet worden zodat alleen het aroma van de boon achterblijft.

Wil je iedere week het weekmenu en de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe smaken tonkabonen?

Voor de helderheid, we hebben het over de smaak van het aroma van tonkabonen. De bonen zelf kun je door de giftige stof niet eten. Heb je wat geraspte tonkaboon toegevoegd aan een vloeistof en deze gezeefd? Dan doet de smaak je waarschijnlijk denken aan vanille, kers, kaneel en hooi. Het heeft het zoetige van vanille, maar dan net iets pittiger en sterker. Door de aroma’s kom je de bonen nog weleens tegen in diverse desserts zoals crème brûlée, ijs of cake.

Waar koop je ze?

In de supermarkt zul je ze niet tegenkomen, daar zijn ze misschien te onbekend voor. Wil je tonkabonen in huis halen? Bestel ze dan gemakkelijk online bij diverse kruidenwinkels. De meeste groothandels voor horeca verkopen ze ook.

Hoe moet je ze bewaren en hoelang zijn ze houdbaar?

Het is belangrijk dat je tonkabonen droog en koel bewaart, bij voorkeur in de koelkast bijvoorbeeld. Door de intense geur is het verstandig om ze in een luchtdichte bak te bewaren, anders ruikt binnen de kortste keren alles in de koelkast naar tonkabonen. Over het algemeen zijn ze lang houdbaar, maar kijk altijd op de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum.

Hoe vervang je ze?

We begrijpen dat dit niet direct een ingrediënt is wat je standaard in huis hebt of veel mee kookt en bakt. Gelukkig zijn er genoeg vervangers te bedenken waarmee je nagenoeg hetzelfde aroma krijgt. Je kunt tonkabonen bijvoorbeeld vervangen door een vanillestokje gemengd met wat kruidnagel en kaneel.

Wat kun je er allemaal mee?

Het aroma kun je gebruiken om net wat diepte te geven aan de smaak van diverse baksels zoals cakes, koekjes en taarten. Daarnaast wordt het veel gebruikt in parfums. Tegenwoordig lijkt de tonkaboon wat aan populariteit te winnen, je vindt ze zelfs als ingrediënt van bier en gin.

Recepten met tonkabonen

Om je wat inspiratie te geven delen we een aantal recepten waar je tonkabonen in zou kunnen gebruiken. Let op; ze zitten oorspronkelijk niet in de recepten. Gebruik wat aroma van de tonkabonen in onderstaande recepten om de baksels extra diepte te geven. Voeg bijvoorbeeld wat toe aan het beslag van een cake of custard.

Crème brûlée van citroengras

Crème brûlée van citroengras

Het aroma van tonkabonen past goed bij de frisse smaak van citroengras. Laat een theelepel gemalen of geraspte tonkabonen meetrekken in de slagroom in een pan (ongeveer een half uurtje) en zeef daarna de slagroom. Vervolgens volg je de stappen van dit recept.

Naar het recept
Frambozencheesecake

Frambozencheesecake

Maak eerst zelf een aroma van tonkabonen door bijvoorbeeld wat gekneusde of geraspte tonkaboon in zo’n 100 ml alcohol te laten weken. Laat dit een paar dagen staan en zeef de vloeistof vervolgens. Voeg vervolgens een theelepel van dit aroma toe aan het roommengsel van deze cheesecake voor een heerlijke smaak.

Naar het recept
Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

redactieshoot

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!