Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Calinda winteraardbei

Zo verras jij jouw Valentijn met winteraardbeien

In samenwerking met Calinda

Advertentie

Wat is er nu romantischer dan je Valentijn verrassen met zoete aardbeien? Het lijkt misschien wat te vroeg in het jaar om te genieten van dit heerlijke fruit maar wist je dat er tegenwoordig ook winteraardbeien zijn? Vandaag zetten wij de winterkoninkjes van Calinda in het zonnetje en delen wij de lekkerste recepten om je geliefde mee te verrassen.

Wat zijn winteraardbeien?

Hoewel de zomerzon nog even op zich laat wachten, kunnen we op Valentijnsdag al gaan genieten van ons favoriete fruit. Want waar voorheen aardbeien alleen in de zomer beschikbaar waren, zijn er nu verschillende rassen winteraardbeien die – je raadt het al – in de winter in de supermarkt liggen. Zo vind je de Calinda winteraardbei al vroeg in het voorjaar in de schappen; van februari tot april zijn ze verkrijgbaar. Dan zijn de Calinda’s al prachtig van kleur, mooi groot en lekker zoet. Daarbij zijn ze ook nog eens heel erg gezond. Aardbeien zitten boordevol vezels, vitamine C en foliumzuur. Van de populairste fruitsoorten bevat alleen kiwi meer vitamine C.

Waar koop je ze?

Je koopt winteraardbeien gewoon in de supermarkt. De Calinda’s zijn te koop bij Jumbo, Hoogvliet, Aldi, Plus, Dirk, Dekamarkt, Jan Linders, Vomar en Poiesz. Haal ze vandaag nog in huis voor je lover. Want liefde gaat door de maag.

Hoe smaken winteraardbeien?

Nu we je vraag ‘wat zijn winteraardbeien?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe ze smaken. Calinda winteraardbeien smaken heerlijk zoet en sappig. Ze doen zeker niet onder voor de zomerkoninkjes!

Hoe bewaar je ze?

Winteraardbeien blijven het langst goed wanneer ze onafgedekt op een koele plek worden bewaard. Hoe droger je ze bewaart, hoe beter. Ze blijven langer houdbaar wanneer je het kroontje eraan laat zitten, zo blijven ze 1 à 2 dagen na Valentijnsdag goed.

Calinda winteraardbeien

Hoe worden winteraardbeien geoogst?

De Calinda winteraardbeien worden in Spanje geoogst. Ze groeien namelijk het best in het mediterrane klimaat. Rondom de Middellandse zee zijn de weersomstandigheden al vroeg in het voorjaar ideaal om de lekkerste aardbeien te kweken. Na de oogst worden de rijpe Calinda’s direct verpakt en naar Nederland getransporteerd. Gelukkig hoef je je niet schuldig te voelen wanneer je in de winter van dit oorspronkelijke zomerfruit wilt genieten. De Calinda’s worden namelijk in de volle Spaanse grond geteeld, dit is volgens het Voedingscentrum een minder milieubelastende teeltmethode dan in een verwarmde kas. Daarnaast zijn de grote Calinda’s geschikt voor transport en opslag waardoor er weinig verspild wordt en zijn ze nagenoeg resistent voor een aantal teeltziekten.

Wat kun je er allemaal mee?

Nu je weet wat winteraardbeien zijn, hoe ze geoogst worden en hoe ze smaken, ben je vast benieuwd wat je er allemaal mee kan. Heel veel! Verwerk ze in een frisse salade, smoothie of verras jouw Valentijn met een heerlijk zelfgebakken traktatie. Ben je ook zo benieuwd geworden? Probeer dan deze lekkere recepten eens.

aardbeicruffins dit is waarom je cruffins moet proberen

Aardbeicruffins

Geen muffin, geen croissant maar een cruffin. Je maakt ze met (winter)aardbeien en custard, een gouden combinatie. Maak jij ze voor bij de koffie of als ontbijt? Wij weten het wel!

Naar het recept
Weekendbaksels chocoladetaart met mascarpone van aardbeien

Chocoladetaart met aardbeienmascarpone

Het water loopt ons al in de mond bij het zien van dit recept. Wat een prachtige taart! De winteraardbeien gebruik je tweemaal in dit recept. Eerst meng aardbeienjam met mascarpone om de chocoladetaart te bestrijken. Daarna leg je er verse aardbeien bovenop de taart. Daarmee maak je ‘m helemaal af. Geloof ons maar, dit is gegarandeerd een eye-catcher die vol zit met smaak!

Naar het recept
aardbeipasteitjes aardbeien

Aardbeipasteitjes

Deze pasteitjes maak je met verse aardbeien en clotted cream. Heb je dit laatste niet in huis? Geen probleem, het is net zo lekker met opgeklopte slagroom.

Naar het recept
Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!