
Recepten met gezouten karamel
Lees verder na de advertentie
Er zijn van die smaakcombinaties die iedereen onweerstaanbaar vindt. Karamel en zout is er eentje van. Ben jij stiekem ook een beetje verslaafd? Dat is helemaal niet gek volgens de onderzoekers van de Universiteit van Florida. Omdat elk hapje net een klein beetje anders smaakt, willen we steeds maar meer. Met deze onweerstaanbaar lekkere recepten met gezouten karamel is dat gelukkig geen enkel probleem!
Chocolade & Karamel special
- Knapperige koekjes
- Recepten met gezouten karamel
- Koken met cacao en veel, veel meer!


Basisrecept gezouten karamel
Ten eerste delen we het basisrecept. Hiermee maak je zelf binnen 30 minuten je eigen gezouten karamelsaus. Je hebt genoeg voor een potje dat je gewoon in de koelkast kunt bewaren tot de zoete cravings zich meester van je maken. Je kunt de saus verwerken in de volgende recepten met gezouten karamel. Maar als je ‘m zo uit het potje gaat lepelen, gaan we het niet doorvertellen.

Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.

Gezouten karamelmousse
Het fijne van zout is dat het andere smaken versterkt, dus ook zoete smaken. Dat geeft een heerlijk contrast. Proef het zelf met deze heerlijke gezouten karamelmousse.

Cheesecake met gezouten-honingkaramel
Net als salted caramel is gezouten honing onweerstaanbaar door de combinatie van zoet en zout. Proef maar in deze fantastische cheesecake!

S’mores skillet met salted caramel
S’mores zijn een Amerikaanse specialiteit die onlosmakelijk verbonden is met kamperen en koken op open vuur. Een skillet is dan ook je partner in crime als het op deze delicatesse aankomt.

S’mores chocolade-karamelpotjes met meringue
Deze toetjes zijn geïnspireerd op s’mores. Het is de typische Amerikaanse kampeertraktatie maar dan in het klein. Een onweerstaanbare combi van biscuitjes, chocolade en geroosterde marshmallows!

Cheesecake met gezouten karamel en chocolade
Dit is een no-stress cheesecake! Neem de kwark, slagroom en crème fraîche een uur voor de bereiding uit de koelkast, dan is de taart makkelijker te marmeren.

Chocoladecupcakes met peanut butter-salted caramel-meringuetopping
Het is een hele mond vol: chocoladecupcakes met peanut butter-salted caramel-meringuetopping. Laat je daar niet door tegenhouden want bij het nemen van de eerste hap weet je genoeg. Dit recept wil je met elk feestje maken!

Gezoutenkaramelijs
Ten slotte dit onweerstaanbare ijs dat verrassend gemakkelijk te maken is. Heb je geen ijsmachine? Zet het mengsel dan minimaal 2 uur in een kom in de vriezer en roer het ieder half uur goed door met een garde. Het resultaat zal minder fijn, maar niet minder lekker zijn.
Lees ook:

Gezouten karamel maken
Er zijn van die smaakcombinaties die iedereen onweerstaanbaar vindt; karamel en zout is er een van. Maak nu zelf binnen 30 minuten je eigen gezouten karamelsaus.
Ingrediënten
- 200 g kristalsuiker
- 50 g boter
- 120 ml slagroom
- 1 tl vanille-extract
- 1/2 tl zout (of meer naar smaak)
Bereiding
Breng in een steelpannetje de suiker met 120 ml water aan de kook. Kook 3-5 minuten op middelhoog vuur tot de suiker opgelost is. Voeg de boter toe en laat smelten. Roer goed door met een garde.
Laat het geheel 10-15 minuten rustig borrelen zonder te roeren, tot de saus goudbruin kleurt. Houd het goed in de gaten maar roer niet. Je kunt eventueel de pan een beetje schudden om het geheel gelijkmatig te laten garen.
Haal de pan van het vuur en voeg direct al roerend in een klein straaltje de slagroom toe. Wees voorzichtig, de karamel is heel heet! Roer door tot je een gladde saus hebt.
Voeg het vanille-extract en zout naar smaak toe. Laat de saus afkoelen, zo wordt hij dikker. Bewaar de afgekoelde saus tot 2 weken in een afgesloten potje in de koelkast.
Onze tips

Zelf stoofperen maken: ouderwets lekker recept

Gourmettips voor een gezellige avond

Wat eet je bij kaasfondue? Dit zijn de lekkerste dips

Zó bak je de brownie van je dromen

Dit zijn de lekkerste wijnen voor kerst

Sunday roast: 7x braadstukken uit de oven

5x bakken met amandelspijs

Taarten met speculaas: 5x de lekkerste recepten

Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.



