Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Frisse citrussalade met kalkoen en pinda’s

10x bijgerechten bij kalkoen: de lekkerste combinaties

Denk je aan traditionele kerstgerechten, dan denk je aan een kerstkalkoen. Maar waarom eten we een gevulde kalkoen met kerst en hoe kun je het vlees het beste bereiden? Wij vertellen je er alles over en delen heerlijke recepten!

Lees verder na de advertentie

Wat eet je bij kalkoen?

Al is de traditie bij ons niet zo gangbaar als in Engeland of Amerika, bij heel wat gezinnen staat er elk jaar een kerstkalkoen op het menu. Daarom delen wij hoe je dit spektakelstuk maakt en welke bijgerechten je erbij eet.

Meteen recepten zien?

Scroll direct naar beneden, zodat je meteen de keuken in kunt duiken!

Waarom een kalkoen met kerst?

Maar waarom eten we eigenlijk een gevulde kalkoen met kerst? Deze traditie bestaat al tientallen jaren en werd waarschijnlijk voor het eerst omschreven door de Engelse schrijver Charles Dickens in 1843. In zijn bekende boek ‘A Christmas Carol’ introduceert hij de inmiddels beroemde kerstklassieker. De trend werd gezet en sindsdien eten we wereldwijd een gevulde kalkoen met kerst.

Vulling voor een kalkoen

Wil je dit jaar zelf het pronkstuk maken? Het geheim zit ‘m in de vulling van de kalkoen; dit is de smaakmaker! Wij vullen het vlees graag met een mengsel met deze ingrediënten, maar je kunt het natuurlijk geheel naar eigen smaak bereiden.

kerst kalkoen

Kerstkalkoen

Vind je het nog wat spannend om zelf een gevulde kalkoen te maken voor het kerstdiner? Volg dan ons recept stap-voor-stap op en zet zonder zorgen het spektakelstuk op tafel. Wij loodsen je er doorheen!

Naar het recept

Bijgerechten bij kalkoen

Romige cavolo nero met prei

Romige cavolo nero met prei

Cavolo nero is het Italiaanse broertje van de boerenkool. Omdat we deze bladgroente minder vaak eten, is het leuk om tijdens de feestdagen te serveren. Door room toe te voegen zal iedereen dit groente bijgerecht met kerst lusten.

Naar het recept
Pompoenpuree met salie en hazelnoten

Pompoenpuree met salie en hazelnoten

De gebruinde boter geeft de pompoenpuree een heerlijke nootachtige smaak. Dat gaat mooi samen met bijvoorbeeld de salie en hazelnoten. Ideaal als bijgerecht bij de kalkoen!

Naar het recept
Cranberrysaus met gin en rozemarijn

Cranberrysaus met gin en rozemarijn

Geroosterde kerstkalkoen, kip, rollade of biefstuk: deze cranberrysaus smaakt overal lekker bij.

Naar het recept
Geroosterde spruitjes met citroen en knoflook

Geroosterde spruitjes met citroen en knoflook

Deze geroosterde spruitjes met citroen en knoflook gaat iedereen lekker vinden. Serveer het als een bijgerecht bij de kalkoen en smullen maar!

Naar het recept
Pompoengratin met Gorgonzola en salie

Pompoengratin met Gorgonzola en salie

Lekker romig en dankzij de Gorgonzola ook iets zoetig én een tikkeltje scherp. Deze pompoengratin met Gorgonzola en salie is hét comfortfood van je dromen.

Naar het recept
Frisse citrussalade met kalkoen en pinda’s

Frisse citrussalade met kalkoen en pinda’s

Heb je nog restjes over van je kalkoen? Dan is deze frisse citrussalade misschien wel dé salade voor kerst. Ideaal voor een lichte tweede kerstdag na al het feestgedruis.

Naar het recept
Deze regio is je nieuwe favoriet voor een culinaire stedentrip
Deze regio is je nieuwe favoriet voor een culinaire stedentrip

Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.

uitgelicht recept
Romige cavolo nero met prei

Romige cavolo nero met prei

Cavolo nero is het Italiaanse broertje van de boerenkool. Omdat we deze bladgroente minder vaak eten, is het leuk om tijdens de feestdagen te serveren. Door room toe te voegen zal iedereen dit groente bijgerecht met kerst lusten.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

400 g cavolo nero (evt. boerenkoolbladeren)
50 g boter
½ el olijfolie
1 ui (in halve ringen)
3 preien (in reepjes)
100 ml bouillon
400 ml slagroom
1 tl dijonmosterd
versgeraspte nootmuskaat
40 g geraspte parmezaan
zout en peper

Bereiding

  1. Maak de koolbladeren schoon en verwijder de harde stelen en dikke nerven. Snijd het blad grof. Verhit de boter en de olie in een ruime pan op matig vuur en fruit er de ui in ca. 5 minuten zacht in. Voeg de cavolo nero toe en fruit ca. 5 minuten verder tot het blad begint te slinken.

  2. Voeg de prei, de bouillon en 300 ml slagroom toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en kook afgedekt ca. 15 minuten. Roer af en toe door.

  3. Roer de rest van de room, de mosterd, een flinke snuf nootmuskaat en de parmezaan erdoorheen en verhit nog 1 minuut. Breng op smaak met zout en peper en serveer.

© BBC Good Food / Immediate Media

Onze tips

Profielfoto van

Julie van den Berg

Altijd in voor een feestje – vooral als er eten én wijn is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Houdt van het organiseren van etentjes voor familie en vrienden. Haat koriander.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!